ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προεδρία Βουλής: Φαβορί ο Συλλούρης με αντιδράσεις στον ΔΗΣΥ – Υποβάλλει υποψηφιότητα και ο Άντρος

Προεδρία Βουλής: Φαβορί ο Συλλούρης με αντιδράσεις στον ΔΗΣΥ – Υποβάλλει υποψηφιότητα και ο Άντρος

Σβήνουν και ξαναγράφουν τα κόμματα μέχρι βγουν τα κουκιά για τον επόμενο Πρόεδρο της Βουλής.

Του Τάσου Χριστοδούλου

Να θυμίσουμε ότι για να εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής χρειάζεται στην πρώτη διαδικασία εκλογής πλειοψηφία από τους 56 βουλευτές, δηλαδή 29 βουλευτές υπέρ κάποιου υποψηφίου. Εάν δεν εκλεγεί σε αυτή την φάση τότε περνάμε στην δεύτερη ψηφοφορία, όπου Πρόεδρος της Βουλής ανακηρύσσεται αυτός που θα συγκεντρώσει τα 2/5 των έγκριτων ψήφων. Δηλαδή Πρόεδρος της Βουλής μπορεί να εκλεγεί δεδομένου ότι συμμετέχουν και οι 56 στην διαδικασία αυτός που θα συγκεντρώσει 22 ψήφους. Σε περίπτωση που αποτύχει και αυτή η προσπάθεια τότε Πρόεδρος εκλέγεται εκείνος που θα εξασφαλίσει σχετική πλειοψηφία από τις έγκριτες ψήφους των παρόντων βουλευτών, σενάριο που θεωρείται και το πιθανότερο.

Επικρατέστερο σενάριο του Συλλούρη με αντιδράσεις στον ΔΗΣΥ

Αρχίζοντας από τον ΔΗΣΥ, το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι να κατέλθει με δικό του υποψήφιο μέχρι την τελευταία διαδικασία – τον Αβέρωφ Νεοφύτου ή την Στέλλα Κυριακίδου- και στην τελική ευθεία να υποστηρίξουν τον Δημήτρη Συλλούρη.

Μαθηματικά ομιλούντες ο ΔΗΣΥ αριθμεί 18 βουλευτές και η Αλληλεγγύη 3, ως εκ τούτου αν η διαδικασία οδηγηθεί στην τρίτη εκλογή ο Δημήτρης Συλλούρης  φαντάζει το ακλόνητο φαβορί.

Πάντως στον ΔΗΣΥ υπάρχει έντονη μουρμούρα για το πρόσωπο του κ. Συλλούρη αφού θεωρείται μαζί με την Ελένη Θεοχάρους, μια από τις αιτίες που το κόμμα έχασε δυο έδρες.

Να σημειώσουμε ότι την Τρίτη 31/5, θα συνεδριάσει το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ όπου θα συζητηθούν όλα τα ενδεχόμενα.

Δύσκολο του Σιζόπουλου

Η περίπτωση Σιζόπουλου αποτελεί ένα τεστ για την σύμπραξη του ενδιάμεσου με φόντο τις προεδρικές εκλογές του 2018. Το ΔΗΚΟ ως το μεγάλο του ενδιάμεσου έδειξε τον δρόμο στους υπόλοιπους γύρω από το πρόσωπο του Μαρίνου Σιζόπουλου. Το μόνο κόμμα που φαίνεται να είναι έτοιμο να συζητήσει είναι η Συμμαχία μιας και οι άλλοι δυο Αλληλεγγύη και Οικολόγοι κατεβαίνουν αυτόνομα.

Γιώργος Λιλλήκας και Μαρίνος Σιζόπουλος θα τα πουν τη Δευτέρα, με την Συμμαχία Πολιτών να θέτει ως προϋπόθεση για στήριξη του Μαρίνου, μόνο εάν υπάρχουν εκείνες οι συμμαχίες που θα καθιστούν δυνατή την εκλογή του, κάτι που φαντάζει δύσκολο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας η Συμμαχία Πολιτών αποκλείεται να δώσει ψήφο στον Δημήτρη Συλλούρη αφού τον θεωρεί παρακλάδι του ΔΗΣΥ.

Ανακοινώνει την Δευτέρα ο Άντρος

Ο Άντρος Κυπριανού θα ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητα του την ερχόμενη Δευτέρα 30/5 και ήδη έχει αρχίσει τηλεφωνικές επαφές με πολιτικούς αρχηγούς του ενδιάμεσου, ζητώντας στήριξη και καθιστώντας σαφές ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να στηρίξει άτομο που ανήκει στον αντι-ομοσπονδιακό χώρο.

Το πιθανότερο σκηνικό 

Έτσι, με βάση τα εν λόγω δεδομένα αυτό που φαίνεται ότι θα δούμε στις 2/6 (ημερομηνία εκλογής Προέδρου της Βουλής) είναι να έχουμε στην τελευταία διαδικασία τρεις υποψηφίους δηλαδή τους Συλλούρη, Σιζόπουλο και Άντρο Κυπριανού με τον Περδίκη κατά πάσα πιθανότητα να στηρίζει στο τέλος τον Μαρίνο Σιζόπουλό και τον μέχρι πρότινος πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ να εκλέγεται Πρόεδρος της Βουλής με σχετική πλειοψηφία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά στη Λεμεσό: Σοβαρός ο κίνδυνος αναζωπύρωσης - Θα επιχειρούν ολονύχτια δυνάμεις πυρόσβεσης

Δεύτερη τραγωδία στις Φυλακές: Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όμως δεν τα κατάφερε

Ανείπωτη θλίψη – Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο Παναγιώτης «Η μέρα δεν ξημέρωσε πολύ καλά»

Παραιτήθηκε από τους Οικολόγους η Έφη Ξάνθου - «Δεν μετανιώνω για τα 23 χρόνια που αφιέρωσα στο Κίνημα»

Καραγιάννης και Κωστρίκκης στο «Τ»: Να ανησυχούμε από την απόσυρση του AstraZeneca; - Όσα αναφέρουν



ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

Το Κυπριακό είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάθε συμφέρον, αλλά και υποχρέωση, να συμβάλει ενεργά μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο για την οριστική διευθέτησή του, χρησιμοποιώντας, αξιοποιώντας όλα τα πολιτικοοικονομικά μέσα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της στο πλαίσιο και των ευρωτουρκικών σχέσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό σε επετειακή εκδήλωση το βράδυ της Πέμπτης για τα 20χρονα της ένταξης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top