ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Λιλλήκας: «Λύση εφικτή μέχρι το τέλος του καλοκαιριού εάν...»

Γ. Λιλλήκας: «Λύση εφικτή μέχρι το τέλος του καλοκαιριού εάν...»

Αν η φιλοσοφία της ε/κ πλευράς είναι η ικανοποίηση των τουρκικών απαιτήσεων τότε η λύση δεν είναι εφικτή μόνο μέχρι το τέλος του έτους, αλλά μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, επικρίνοντας την πολιτική του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό, και συγκεκριμένα στο θέμα της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, της καταβολής του κόστους της λύσης και του περιουσιακού.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Λιλλήκας είπε πως ο Ιωάννης Κασουλίδης με τις χθεσινές του δηλώσεις αναφορικά με το Κυπριακό και τα ενεργειακά, ουσιαστικά έχει κάνει 3 παραδοχές. Η πρώτη, όπως είπε, είναι πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ουσιαστικά υιοθετήσει την προσέγγιση των αποζημιώσεων εγκαταλείποντας την αρχή του δικαιώματος ιδιοκτησίας που ανήκει στον ιδιοκτήτη αλλά και του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων στην περιουσία του.

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως η δεύτερη παραδοχή του κ. Κασουλίδη, είναι πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ουσιαστικά έχει αποδεχθεί ότι το κόστος της λύσης θα αποπληρωθεί από τα έσοδα από το φυσικό αέριο. “Έχει δηλαδή αποδεχθεί την τουρκική πρόταση, αυτή ήταν πάγια απαίτηση της τουρκικής πλευράς”, είπε και πρόσθεσε πως με αυτό τον τρόπο ενθαρρύνεται η τουρκική αδιαλλαξία, όταν διαπιστώνει η Άγκυρα ότι σε κάθε απαράδεκτη εισήγηση, η ελληνική πλευρά αποχωρεί και την ικανοποιεί.

Η τρίτη παραδοχή του κ. Κασουλίδη, σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, είναι ότι θα υπάρχουν τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο και μετά τη λύση του Κυπριακού, στη βάση κάποιου ασαφούς ή συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος σταδιακής αποχώρησης. Είπε πως γεννιέται ένα ουσιαστικό ερώτημα που αφορά τα τουρκικά στρατεύματα: “Ποιος μας διασφαλίζει, ποιος εγγυάται με έμπρακτο και αποτελεσματικό τρόπο ότι η Τουρκία θα υλοποιήσει ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα και δεν θα διατηρήσει στην Κύπρο εσαεί τουρκικά στρατεύματα”.

Ο κ. Λιλλήκας διερωτήθηκε επίσης τι θα γίνει στην περίπτωση που η Τουρκία επικαλεστεί είτε ένα προσχεδιασμένο, είτε ένα πραγματικό επεισόδιο για να διατηρήσει αριθμό στρατευμάτων στην Κύπρο καθώς και ποια είναι εκείνη η χώρα ή εκείνος ο διεθνής οργανισμός που θα επιβάλει στην Τουρκία την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Πρόσθεσε πως ως χώρα έχουμε ζήσει στο παρελθόν τέτοιες προσεγγίσεις που μας οδήγησαν σε μεγάλες περιπέτειες.

Επίσης είπε πως τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι στο ζήτημα ειδικά της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων δεν μπορούν να χωρέσουν συμβιβασμοί, δεδομένου ότι στην περίπτωση που η Τουρκία αναιρέσει τη δέσμευση της και δεν υλοποιήσει το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των στρατευμάτων, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα μπορεί χωρίς τη συναίνεση των Τ/κ να προσφύγει στα ΗΕ ή σε οποιοδήποτε άλλο διεθνή οργανισμό.

“Αυτό αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο τη δική μας τη θέση”, είπε και κατέληξε: “Αν είναι με τέτοιες υποχωρήσεις που θα προχωρήσουν οι συνομιλίες, τότε η λύση δεν είναι εφικτή μέχρι το τέλος του 2016, η λύση μπορεί να είναι εφικτή μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού”.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top