ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταδίκη των Ε/κ που επιτέθηκαν σε Τ/κ στην Αγία Νάπα από Άντρο Κυπριανού

Καταδίκη των Ε/κ που επιτέθηκαν σε Τ/κ στην Αγία Νάπα από Άντρο Κυπριανού

Τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό αξιολόγησαν από κοινού αντιπροσωπείες του ΑΚΕΛ και του κόμματος Ενωμένη Κύπρος, εκφράζοντας την επιθυμία τους για συμβολή στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις πριν από τη συνάντηση που έγινε στα γραφεία του τ/κ κόμματος ο επανεκλεγείς πρόεδρός του, Ιζέτ Ιζτζιάν μίλησε για γεγονότα από κάποιες ομάδες που προκαλούν σύγχυση μεταξύ των δύο κοινοτήτων, κλονίζουν την ασφάλεια, εμποδίζουν τη διαδικασία λύσης και ειρήνης και την ανάπτυξη κουλτούρας ανεκτικότητας και πρόσθεσε ότι θα συζητήσουν μέτρα πρόληψης και αποτροπής επανάληψης τέτοιων γεγονότων.

Βασικός στόχος του ΚΚΔ, είπε ο κ. Ιζτζιάν, είναι να φτάσουμε άμεσα σε μια ενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο και η διαπραγματευτική διαδικασία να ολοκληρωθεί το συντομότερο, προσθέτοντας ότι όλοι πλέον λένε πως “εάν θα γίνει αυτή η δουλειά, θα γίνει πριν το τέλος του έτους, γιατί στο νότο θα γίνουν εκλογές, θα παρέμβουν άλλοι παράγοντες και πιθανόν οι συνομιλίες να αναβληθούν, να επιμηκυνθούν ή να υπάρξουν δυσκολίες”. Σχεδόν δεν υπάρχουν θέματα που δεν έχουν συζητηθεί και πλέον πρέπει οι πλευρές να προβούν σε βήματα, είπε, κάνοντας έκκληση και στους δύο ηγέτες ότι ήρθε ο καιρός να γίνουν βήματα στα σοβαρά ζητήματα των κεφαλαίων του περιουσιακού, της ασφάλειας, του εδαφικού, θέματα όπως ο χάρτης και η χρηματοδότηση της λύσης. Τόνισε ταυτόχρονα ότι είναι σημαντική η στήριξη από τη διεθνή κοινότητα αλλά βασικό είναι αυτοί που επιθυμούν τη λύση να παραμείνουν μαζί, ενωμένοι.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, αφού συνεχάρη τον κ. Ιζτζιάν για την επανεκλογή του, σημείωσε πως τα δύο κόμματα μοιράζονται τις ίδιες ή παρόμοιες απόψεις για την επίλυση του Κυπριακού και πάντοτε μάχονταν υπέρ της επανένωσης και της συμφωνίας στη βάση των συμφωνημένων αρχών, των ψηφισμάτων των ΗΕ, τις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Προσπάθειά τους, είπε, είναι να στηρίξουν την προσπάθεια των ηγετών των δύο κοινοτήτων για την επίτευξη συμφωνίας επί του συμφωνημένου πλαισίου λύσης. Γι` αυτό, ανέφερε, και η συνάντηση των δύο κομμάτων, να ανταλλάξουν ιδέες και εκτιμήσεις για το πώς μπορούν να είναι υποβοηθητικοί στην όλη διαδικασία.

Ο Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι το κόμμα του καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον των Τ/κ το περασμένο Σάββατο στην Αγία Νάπα, σημειώνοντας ότι δεν ήταν το μόνο, αλλά συνέβησαν άλλα τρία τέτοια περιστατικά φέτος. Μίλησε για μια μικρή μερίδα Ε/κ που συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο και εξέφρασε την άποψη του ΑΚΕΛ ότι ο Γενικός Εισαγγελέας και η Αστυνομία θα πρέπει να αναλάβουν δράση και να στείλουν ενώπιον δικαστηρίου όσους εμπλέκονται. Υπενθύμισε δε ότι Ε/κ μαθητές που πέρυσι είχαν επιτεθεί σε Τ/κ καταδικάστηκαν με απόφαση δικαστηρίου.

 

 

Ως ΑΚΕΛ, ανέφερε, θα ασκήσουν επιρροή ώστε και αυτοί που επιτέθηκαν εναντίον των Τ/κ το περασμένο Σάββατο να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι τέτοιου είδους συμπεριφορά δεν βοηθά τις προσπάθειες επανένωσης της πατρίδας μας και τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας όπου οι άνθρωποι θα ζουν μαζί και θα δημιουργήσουν ένα κοινό μέλλον.

Το ΑΚΕΛ, συνέχισε, θα εντείνει την επιρροή του για ένα θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις και όλοι θα πρέπει να κάνουν το ίδιο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το να ορισθεί μια τελική ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν είναι θέμα χρόνου, αλλά θέσεων στο τραπέζι των συνομιλιών. Εάν οι θέσεις που θα παρουσιαστούν από τις δύο κοινότητες και στη συνέχεια από τις αντίστοιχες χώρες σε μια διεθνή συνάντηση, είναι θέσεις εντός του συμφωνημένου πλαισίου, τότε θα μπορούσαμε να είμαστε αισιόδοξοι, πρόσθεσε. “Μόνο σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσαμε να είμαστε αισιόδοξοι. Εννοώ αν οι θέσεις που παρουσιάζονται στις διαπραγματεύσεις είναι αποδεκτές και από τις δύο κοινότητες. Και αυτό είναι κάτι που η Τουρκία πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη".

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Καταθέτει σήμερα ο Σαββίδης αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα - Κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του η Ελεγκτική

Καταθέτει σήμερα ο Σαββίδης αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα - Κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του η Ελεγκτική

O Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, καταθέτει σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο αίτημα για εξέταση καταγγελίας για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top