ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λακκοτρύπης: «Έχουμε λάβει συνολικά έξι αιτήσεις από οκτώ εταιρείες που αφορούν όλα τα τεμάχια που έχουν συμπεριληφθεί στον τρίτο γύρο αδειοδότησης»

Λακκοτρύπης: «Έχουμε λάβει συνολικά έξι αιτήσεις από οκτώ εταιρείες που αφορούν όλα τα τεμάχια που έχουν συμπεριληφθεί στον τρίτο γύρο αδειοδότησης»

Έξι συνολικά αιτήσεις από οκτώ εταιρίες που αφορούν όλα τα τεμάχια που συμπεριλήφθηκαν στον τρίτο γύρο αδειοδότησης, έλαβε το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή (22/7) γύρω στις 13.30 ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, σημειώνοντας πως οι στόχοι της Κυβέρνησης για αυτό τον γύρο έχουν επιτευχθεί πλήρως.

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για τον τρίτο γύρο χορήγησης αδειών έρευνας υδρογονανθράκων για τα τεμάχια 6,8,10 εντός της κυπριακής ΑΟΖ έληξε την Παρασκευή (22/7) στις 13.00.

Με βάση τις αιτήσεις που λήφθηκαν, ο Υπουργός Ενέργειας εξέφρασε απόλυτη ικανοποίηση τόσο για το τεχνικοοικονομικό βεληνεκές των ενδιαφερόμενων εταιρειών όσο και για το γεγονός ότι λήφθηκαν αιτήσεις για όλα τα τεμάχια προς αδειοδότηση.

«Έχουμε λάβει συνολικά έξι αιτήσεις από οκτώ εταιρείες που αφορούν όλα τα τεμάχια που έχουν συμπεριληφθεί στον τρίτο γύρο αδειοδότησης» ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας.

Όπως ανέφερε, τα ονόματα των εταιρειών και των κοινοπραξιών θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Τετάρτη, αφού ενημερωθεί επίσημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο.

«Δεδομένων των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στην παγκόσμια βιομηχανία υδρογονανθράκων σχεδιάσαμε μια διαδικασία έτσι ώστε να προσελκύσουμε εταιρείες με οικονομική ευρωστία και εμπειρία, τόσο στο στάδιο της έρευνας όσο και της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για δραστηριοποίηση εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας» επεσήμανε ο Υπουργός.

«Με βάση τις αιτήσεις που λάβαμε οφείλω να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίησή μας ως Υπουργείο για το τεχνοοικονομικό βεληνεκές των ενδιαφερόμενων εταιρειών αλλά και για το γεγονός ότι λήφθηκαν αιτήσεις για όλα τα προς αδειοδότηση τεμάχια» είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση ο Υπουργός ανέφερε πως η σημερινή μέρα δεν ήταν η μονή κατά την οποία το Υπουργείο έλαβε αιτήσεις για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης.

Επιβεβαίωσε ακόμα ότι υποβλήθηκαν αιτήσεις από νέες εταιρείες, που δεν συμμετείχαν, δηλαδή, στους δύο προηγούμενους γύρους αδειοδοτήσεων.

«Τα πράγματα είχαν έρθει όπως τα αναμέναμε» είπε ο Υπουργός. «Ας μη ξεχνάμε ότι η βιομηχανία όλη διέρχεται μια δύσκολη περίοδο, έτσι θα πρέπει (οι εταιρείες) να είναι τόσο τεχνικά καταρτισμένες όσο και οικονομικά εύρωστες» υπέδειξε. Σημείωσε ακόμα ότι αυτή τη στιγμή διεθνώς υπάρχουν σχεδόν 5.200 τεμάχια προς αδειοδότηση. «Κατ` επέκταση οι στόχοι που είχε θέσει η Κυβέρνηση σε αυτόν τον γύρο πρέπει να πω έχουν επιτευχθεί πλήρως» είπε.

Βάσει των διατάξεων της σχετικής νομοθεσίας οι έξι αιτήσεις που υποβλήθηκαν θα αξιολογηθούν από την αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή, η οποία και θα συντάξει εισηγητική έκθεση στη βάση της οποίας μαζί με την εισήγηση του Υπουργού Ενέργειας, το Υπουργικό Συμβούλιο θα ορίσει ομάδα για να διαπραγματευθεί με τις εταιρείες που θα επιλεγούν τους τελικούς όρους των συμβολαίων έρευνας και αναλογικού καταμερισμού παραγωγής, σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη.

Αρμόδιο για να λάβει την τελική απόφαση κατακύρωσης είναι το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο κ. Λακκοτρύπης αναμένεται να ενημερώσει σήμερα κατ` ιδίαν και εφ` όλης της ύλης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top