ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακιντζί: «Στόχος στη Νέα Υόρκη είναι η πραγματοποίηση πενταμερούς συνόδου»

Ακιντζί: «Στόχος στη Νέα Υόρκη είναι η πραγματοποίηση πενταμερούς συνόδου»

Στόχος στη Νέα Υόρκη είναι να πραγματοποιηθεί πενταμερής σύνοδος, δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Πρόσθεσε πως αν στις επόμενες έξι συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη υπάρξουν συγκλίσεις στα τέσσερα κεφάλαια και φτάσουν σε σημείο που να αντιλαμβάνονται ο ένας τον άλλο στα κεφάλαια του εδαφικού και της ασφάλειας τότε θα ανοίξει ο δρόμος για τριμερή συνάντηση και στη συνέχεια πενταμερή σύνοδο.

Για τις εγγυήσεις ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι η προσέγγιση της Τουρκίας είναι διαφορετική από της Βρετανίας και της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι οι Τ/Κ αισθάνονται την ανάγκη για εγγυήσεις. Ωστόσο είπε “Αν θέλουμε λύση δεν μπορούμε να λέμε ‘δεν τα συζητούμε ποτέ αυτά’“.
Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ακόμη ότι τις επόμενες μέρες θα πάει στα κατεχόμενα και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε συνέντευξή του από την Κωνσταντινούπολη στην τ/κ εφημερίδα Κίπρις Ποστασί, ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι η προσέγγιση της Τουρκίας στο θέμα εγγυήσεων είναι διαφορετική από της Βρετανίας και της Ελλάδας. “Ο λαός μας αισθάνεται την ανάγκη για εγγυήσεις. Εμείς αυτό το βλέπουμε και ο λαός μας το εκφράζει αυτό. Και αυτή είναι η Τουρκία”, ανέφερε. Όπως είπε η σημασία της Τουρκίας για τους Τ/Κ είναι πολύ καθαρή. “Μιλάμε για τη μόνη χώρα που στηρίζει τους Τ/Κ εδώ και χρόνια”, είπε ο Μουσταφά Ακιντζί. Πρόσθεσε ωστόσο ότι “μπορεί οι άλλες δύο χώρες να έχουν διαφορετική θέση στο θέμα των εγγυήσεων αλλά δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η μία από αυτές τις χώρες που είναι η Βρετανία, μπορεί να μην επιθυμεί να είναι εγγυήτρια δύναμη αλλά θέλει να συνεχίσει να διατηρεί τις δύο βάσεις της”.  Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι “η Ελλάδα μπορεί να μην θέλει να είναι εγγυήτρια αλλά από το 1953 προστατεύει την κοινότητα που είναι κοντά της”.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι οι επόμενοι 3-4 μήνες είναι πολύ σημαντικοί. “Συνεχώς λέμε πως αν το 2016 περάσει χωρίς λύση, καραδοκούν πιθανοί κίνδυνοι για το 2017. Ασφαλώς δεν υπάρχει εγγύηση 100% γι αυτό. Αλλά βλέπουμε πολύ καθαρά ότι υπάρχει αυτή η πιθανότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Συζητήσαμε λεπτομερώς αυτά τα θέματα στις τελευταίες μου επαφές με την Άγκυρα. Τις επόμενες μέρες θα έρθει και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Τους επόμενους μήνες θα είμαστε σε στενές διαβουλεύσεις και θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε φέρουμε σε πέρας αυτό το σημαντικό θέμα”, ανέφερε.

Για τις επαφές στην Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο, ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι ο τελικός στόχος είναι να υπάρξει πενταμερής σύνοδος. Εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν νέες συγκλίσεις στις τελευταίες έξι συναντήσεις των εντατικών διαπραγματεύσεων που απομένουν. “Στα τέσσερα κεφάλαια, διακυβέρνηση, οικονομία, ΕΕ και περιουσιακό υπήρξαν μεγάλη ή μικρή πρόοδος. Στα κεφάλαια εγγυήσεων-ασφάλειας και εδαφικού υπήρξε ανταλλαγή απόψεων αλλά δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες. Αυτά θα συζητηθούν στο τελευταίο στάδιο του πάρε δώσε. Στόχος των τελευταίων έξι συναντήσεων θα είναι να υπάρξει συμφωνία στα τέσσερα κεφάλαια ή να μειωθούν στο μίνιμουμ οι διαφορές. Τα κεφάλαια του εδαφικού και των εγγυήσεων-ασφάλειας θα συνεχίσουν να τα συζητούν σε επίπεδο αρχών. Αν θέλουμε λύση δεν μπορούμε να λέμε “δεν τα συζητούμε ποτέ αυτά”, ανέφερε.

Ο Τ/Κ ηγέτης είπε πως “αν υπάρξουν νέες συγκλίσεις για τα τέσσερα κεφάλαια στις τελευταίες έξι συναντήσεις που απομένουν και αν στα άλλα δύο κεφάλαια φτάσουμε σε σημείο που να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα ο ένας τον άλλο, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για μια τριμερή συνάντηση και στη συνέχεια για πενταμερή σύνοδο. Αυτός είναι ο στόχος στη Νέα Υόρκη όπου θα βρίσκονται και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Ελπίζω ότι και η ε/κ πλευρά θα είναι έτοιμη γι αυτό επειδή πιστεύω πως από δω και μπρος τέτοια ευκαιρία δεν θα υπάρξει εύκολα”.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι υπάρχει και η δυναμική της ενέργειας. “Η συμμετοχή των Τ/Κ και της Τουρκίας στην εξίσωση της ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου εξαρτάται από αυτά που θα γίνουν σήμερα. Πιστεύω ότι και για την ε/κ πλευρά είναι σημαντικό αυτό. Ιδιαίτερα μετά την προσέγγιση της Τουρκίας με το Ισραήλ και αυτοί μπορεί να μείνουν εκτός της εξίσωσης. Γι αυτό λέω οι πλευρές να σκεφτούν μακροπρόθεσμα και να αξιολογήσουν την ευκαιρία”, ανέφερε.

Αναφερόμενος τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι κατά την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την περασμένη βδομάδα χωρίς ο ίδιος να του αναφέρει τίποτα ο Μπάιντεν του είπε πως οι ΗΠΑ θα συμβάλουν στο θέμα της χρηματοδότησης

Για τις σχέσεις του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι είναι αυτές που πρέπει. “Ναι, μπορεί εμείς να είμαστε μικροί και είναι μια πραγματικότητα ότι λαμβάνουμε μεγάλη βοήθεια από την Τουρκία αλλά εκείνον τον εξέλεξε ο τουρκικός λαός και εμένα οι Τ/Κ. Έχουμε μια σχέση στο πλαίσιο του σεβασμού”, είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Τ/Κ ηγέτης είπε πως “αν παρόλα αυτά πάμε στο δημοψήφισμα και οι Ε/Κ πουν πάλι ‘Όχι’, τότε δεν θα είναι το τέλος του κόσμου. Εμείς ασφαλώς θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας. Αυτή δεν είναι η επιθυμία και η ευχή μας αλλά αν άλλοι εκτός από εμάς το εμποδίσουν αυτό τότε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο. Αυτή τη στιγμή περπατάμε τον δρόμο της λύσης. Αυτή η διαδικασία είναι η τελευταία προσπάθεια της δικής μας γενιάς. Πολύ πιθανόν ταυτόχρονα να είναι και η τελευταία προσπάθεια για ομοσπονδιακή λύση, για μια ομόσπονδη Κύπρο”.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top