ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Το 25% των καταγγελιών στη Αρχή Ισότητα τα τελευταία πέντε χρόνια αφορούν την απόλυση εγκύων από την εργασία τους

ΚΥΠΡΟΣ: Το 25% των καταγγελιών στη Αρχή Ισότητα τα τελευταία πέντε χρόνια αφορούν την απόλυση εγκύων από την εργασία τους

Eικοσιπέντε τοις εκατό των καταγγελιών που υποβλήθηκαν στην Αρχή Ισότητας την τελευταία πενταετία σχετίζονταν με διακρίσεις λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας, με ενδεικτικότερες τις καταγγελίες που αφορούσαν την απόλυση εγκύων εργαζομένων, καθώς και καταγγελίες που σχετίζονταν με τις άδειες ασθενείας λόγω εγκυμοσύνης ή το επίδομα μητρότητας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που στάληκε την Τετάρτη (07/09) στα ΜΜΕ από την Αρχή, διαπιστώθηκε επίσης ότι σημαντικός αριθμός γυναικών εργαζομένων που αποτείνονταν στο Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν ήταν επαρκώς ενήμερες για τα δικαιώματα των ιδίων και τις υποχρεώσεις των εργοδοτών.

Για το λόγο αυτό, η Αρχή Ισότητας αποφάσισε την υλοποίηση εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, σε δύο φάσεις. Τον περασμένο Ιούλιο ολοκληρώθηκε η ετοιμασία ενός σύντομου και φιλικού οδηγού με τίτλο «Έγκυος; Λεχώνα; Νέα μητέρα; Γνωρίζεις τα δικαιώματα σου;», στον οποίο παρουσιάζονται οι πρόνοιες της εθνικής νομοθεσίας, στη βάση των οποίων προστατεύονται η έγκυος εργαζόμενη και η μητέρα (φυσική και θετή), καθορίζονται οι υποχρεώσεις των εργοδοτών, κατοχυρώνεται η άδεια μητρότητας και οι  διευκολύνσεις για τις μητέρες εργαζόμενες για σκοπούς φροντίδας των παιδιών και απαγορεύεται η απόλυση των ιδίων.

Ο οδηγός εστάλη σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια, κέντρα υγείας και εξωτερικά ιατρεία, καθώς και σε οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών.

Επίσης θα γίνει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, μέσω των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, την περίοδο από 6 Σεπτεμβρίου μέχρι 14 Οκτωβρίου 2016, με σκοπό να ενημερωθούν οι εργαζόμενες για τα δικαιώματα τους, καθώς και οι εργοδότες για τις υποχρεώσεις τους όπως αυτές προκύπτουν από τη σχετική νομοθεσία.

Ο οδηγός είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το υλικό της εκστρατείας θα αναρτάται κατά την πιο πάνω περίοδο στην ιστοσελίδα του Γραφείου www.ombudsman.gov.cy.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top