ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Νεοφύτου: «Τίποτε από αυτά για τα οποία εκφράζονταν φόβοι πριν την τριμερή δεν έχει συμβεί»

Α. Νεοφύτου: «Τίποτε από αυτά για τα οποία εκφράζονταν φόβοι πριν την τριμερή δεν έχει συμβεί»

Ενώ πριν την αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για τη Νέα Υόρκη υπήρχε ένα εκρηκτικό κλίμα “ότι θα ήταν το τέλος του Κυπριακού και το τέλος του κόσμου” και εκφράζονταν “φόβοι ότι θα πιεζόταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να δεχόταν χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες”, τίποτα από αυτά δεν έχει συμβεί, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

“Άρα είναι καλό να αποφεύγουμε – και ταπεινά το λέμε – τη δημιουργία τέτοιου κλίματος, όταν όλοι συμφωνούμε πως πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να απαλλαχτούμε από την τουρκική κατοχή”, είπε ο κ. Νεοφύτου, μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, σημειώνοντας πως μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη θα ήταν καλό με νηφαλιότητα όλοι να ανασκοπήσουν τα αποτελέσματα.

Ερωτηθείς για τις επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο και στο Παρίσι, ο κ. Νεοφύτου είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις τελευταίες δυο εβδομάδες συνεχίζει τις σημαντικότατες επαφές του μετά τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο, και σήμερα στο Παρίσι, προσπαθώντας να επεξηγήσει στους συνομιλητές του τόσο τις συγκλίσεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα στο Κυπριακό, αλλά και τις διαφορές που ακόμα συνεχίζουν σε σημαντικά ζητήματα, επαναβεβαιώνοντας τη θέληση της δικής μας πλευράς για εξεύρεση σωστής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, το συντομότερο δυνατόν.

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, σε συνεντεύξεις του, για το θέμα των εγγυήσεων, τα χρονοδιαγράμματα, τη σύγκληση πενταμερούς και για συνομιλίες εκτός Κύπρου τύπου Καμπ Ντέιβιντ για το εδαφικό, ο κ. Νεοφύτου απάντησε πως “μια χαρά είναι η Κύπρος για συνέχιση των συνομιλιών”.

“Καλός ο καιρός. Περνούμε οικονομική κρίση, δεν χρειάζεται να επιφορτιστούμε με άλλα έξοδα και εάν βρεθούν οι συγκλίσεις στο περιουσιακό και στο εδαφικό, η διεθνής πτυχή του Κυπριακού μπορεί να εξεταστεί μέσα από μια πολυμερή διάσκεψη για να είναι μια ύστατη προσπάθεια για να εξεύρουμε τη λύση του Κυπριακού σε όλες τους τις πτυχές”, ανέφερε.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι κάποιες πολιτικές δυνάμεις ξιφουλκούν κατά του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε, ο κ. Νεοφύτου είπε δεν θα κάνει το δικηγόρο του οποιουδήποτε. Πρόσθεσε παράλληλα πως θέλει "κάποιον από τους πολιτικούς αρχηγούς των μονίμων αντιδράσεων" να του θυμίσουν με ποιόν ειδικό αντιπρόσωπο του ΟΗΕ ήταν ευχαριστημένοι.

Κληθείς να πει αν ο ίδιος είναι ευχαριστημένος από τον κ. `Ειντε, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επεσήμανε πως ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ δεν εξασκεί, και δεν του εκχωρήθηκε οποιοσδήποτε επιδιαιτητικός ρόλος. “Συντονίζει τις συνομιλίες μεταξύ των δυο ηγετών και των διαπραγματευτών”, ανέφερε.

Σε παρατήρηση πως φαίνεται ωστόσο αυτό το ρόλο να επιχείρησε να διαδραματίσει στη Νέα Υόρκη, προκαλώντας αντιδράσεις και στη δική μας πλευρά, ο κ. Νεοφύτου είπε πως δεν ήταν παρών για να σχολιάσει και πως αναμένει με την επιστροφή του Προέδρου να τύχουν ενημέρωσης, είτε ως Εθνικό Συμβούλιο ή ως Συμβούλιο Αρχηγών.

Είπε πως το μόνο που μπορεί να κρίνει είναι το αποτέλεσμα, “ένα αποτέλεσμα που ούτε χρονοδιαγράμματα, ούτε επιδιαιτησίες (είχε), με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δημοσίως να εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή του για τις δηλώσεις του ΓΓ και την όλη συμπεριφορά του ΓΓ κατά τη διάρκεια της μακράς συνάντησης με τους δυο ηγέτες”.

Ερωτηθείς αν η αναφορά στο τέλος του 2016 στη δήλωση που διάβασε ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν είναι κάποιας μορφής χρονοδιάγραμμα, ο κ. Νεοφύτου είπε πως “ευχή εκφράστηκε όπως και στο ανακοινωθέν στην Κύπρο”.

“Καλά ευχή όλων δεν ήταν από το 1974 να εξεύρουμε το συντομότερο δυνατό λύση του κυπριακού προβλήματος; Θα ήταν καλύτερα να ευχόμαστε να λυθεί το Κυπριακό στην επόμενη δεκαετία μετά από 42 χρόνια;”, διερωτήθηκε και σημείωσε πως το να κάνεις μια ευχή να απαλλαγείς από την κατοχή και να επιλυθεί το Κυπριακό σε μερικούς μήνες, μετά από 42 ολόκληρα χρόνια της παρουσίας 40 χιλιάδων στρατιωτών, με εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες μακριά από τις πατρογονονικές τους εστίες δεν είναι ανάθεμα.

Ανάθεμα είναι το αδιέξοδο που τσιμεντώνει την κατοχή, την παραμονή δεκάδων χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών, που συνεχίζει το ξεπούλημα των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα και όχι η ευχή να βρούμε το συντομότερο δυνατό μια σωστή και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν στην πράξη αυτό μπορεί να γίνει με βάση τις διαφορές που υπάρχουν, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως για αυτό γίνεται ο εντατικός διάλογος, για να προσπαθήσουμε να σπάσουμε το αδιέξοδο. “Ο μόνος δρόμος να σπάσουμε το αδιέξοδο είναι μέσα από τις διαπραγματεύσεις”, ανέφερε.

Κάλεσε αυτούς που καθημερινά, όπως είπε, εγείρουν ερωτηματικά να πουν τί θέλουν και αν θέλουν να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις. “Πώς θα σπάσουμε το αδιέξοδο; Έχει άλλη επιλογή εκτός από το διάλογο; Θα ήθελα να μου πουν. Γιατί εδώ και δεκαετίες τους ακούω εκ καθ` έδρας να κάνουν ερωτήσεις. Ας μου απαντήσουν μια φορά. Τί εισηγούνται; Να φύγουμε από το διάλογο; Θεωρούν ότι με το να εγκαταλείψουμε το διάλογο θα επιλύσουμε το Κυπριακό;”, διερωτήθηκε.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του ΔΗΚΟ στα πρακτικά των συνομιλιών και σε πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για παραμονή για κάποιους μήνες του 25% των τουρκικών στρατευμάτων και αποχώρηση του 75% από την πρώτη ημέρα της λύσης και ερωτηθείς αν έχει υπόψη του μια τέτοια πρόταση, ο κ. Νεοφύτου είπε πως εδώ και 42 χρόνια υπάρχουν στην Κύπρο 40 χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες και χωρίς τη λύση του Κυπριακού δεν θα φύγουν ποτέ.

“Θα ήθελα να μου απαντήσουν αυτοί που εγείρουν αυτά τα ζητήματα πόσοι Τούρκοι στρατιώτες έφυγαν από το 1974 και πόσοι Τούρκοι στρατιώτες θα φύγουν και πότε χωρίς λύση του Κυπριακού”, ανέφερε.

Δηλώσεις Μοσκοβισί

Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Επιτρόπου της ΕΕ για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, πως η Κύπρος έχει δυνατότητα τεράστιας ανάπτυξης αλλά χρειάζεται ακόμη να εφαρμόσει μερικές βασικές μεταρρυθμίσεις σε μια προσπάθεια να ξεκλειδώσει αυτή τη δυναμική, ο κ. Νεοφύτου είπε πως αυτά που θα κάνουν τη μεγάλη διαφορά είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις.

“Και είναι εδώ που θα κριθούμε. Ένας ώριμος λαός και μια ώριμη πολιτική ηγεσία δεν χρειάζονται τρίτους να του επιβάλουν τί πρέπει να κάνει για το καλό του τόπου τους. Στα λόγια όλοι συμφωνούμε για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων. Θα φανεί στην πράξη”, ανέφερε, υπενθυμίζοντας πως “έχουμε ενώπιον της Βουλής τις μεταρρυθμίσεις για τη δημόσια υπηρεσία”.

“Δεν είπαμε και δεν είπε η κυβέρνηση ότι αυτή η μεταρρύθμιση είναι η τέλεια μεταρρύθμιση. Είναι όμως ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος και απεύχομαι με αιτιολόγηση το ιδανικό να απορρίψουμε κάτι καλό”, είπε.

Αναφέρθηκε εξάλλου στην “όλη συζήτηση που γινόταν ότι θα ξυπνούσαμε μια μέρα και θα ήταν όλη η Κύπρος στο σφυρί και όλες τις φοβίες που προσπαθούσαν κάποιοι να δημιουργήσουν στην κοινωνία, ότι θα ξεσπιτώνονταν κάποιοι νοικοκυραίοι - χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα – λόγω εκποιήσεων της πρώτης κατοικίας”, σημειώνοντας πως αυτά δεν έγιναν και απλά δεν θα γίνουν.

“Είδατε οποιαδήποτε τράπεζα να κάνει πακέτα δανείων για πώληση;”, διερωτήθηκε ο κ. Νεοφύτου, και έκανε λόγο για “φοβιτσιάρικα και φανταστικά σενάρια” που ουδέποτε έχουν πραγματοποιηθεί. “Αλλά και κανείς δεν ρωτήθηκε απλά να πει ένα συγνώμη”, συνέχισε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως βλέπουμε σταδιακά να ομαλοποιούνται τα πράγματα στον τραπεζικό τομέα και κάλεσε τις τράπεζες να επιδείξουν την απαραίτητη ευελιξία, ιδιαίτερα για τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, και να κατανοήσουν ότι η επίλυση και των δικών τους προβλημάτων περνά μέσα από μια ισχυρή οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Δημοτικές εκλογές

Ερωτηθείς για τη συζήτηση σε σχέση με το ενδεχόμενο αναβολής των δημοτικών εκλογών, ο κ. Νεοφύτου είπε πως θα έχουμε δημοτικές εκλογές το Δεκέμβριο και συζητείται οτιδήποτε άλλο εκτός από την αναγκαία μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Επεσήμανε πως μεταρρύθμιση χωρίς μείωση των δήμων δεν μπορεί να υπάρξει και πως αυτό είναι το πιο ουσιαστικό στοιχείο της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

“Άρα πρέπει οπωσδήποτε - και σέβομαι τον όγκο και τη δουλειά που παράγεται στην Επιτροπή Εσωτερικών – να τελειώσει το συντομότερο δυνατό η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης”, ανέφερε.

Οι εκλογές προγραμματίζονται για το Δεκέμβριο και εμείς κάναμε τις επιλογές μας και προχωρούμε για τις δημοτικές εκλογές, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο της αναβολής των εκλογών, σημείωσε πως “αν υπάρχουν εκείνα τα δεδομένα που η πλειοψηφία της Βουλής θα εξέταζε τέτοιο ενδεχόμενο με τον ίδιο τρόπο θα το εξετάσουμε και εμείς. Δεν προβάλλουμε τέτοια θέση”.

Ερωτηθείς για την πρόταση για τους κατεχόμενους δήμους, ο κ. Νεοφύτου είπε πως “κάναμε μια πρώτη συζήτηση. Υπάρχει καλή διάθεση αλλά θεωρώ ότι μέχρι τώρα ως εκεί. Οπότε με βάση τα δεδομένα πολύ σύντομα θα πάρουμε τις αποφάσεις μας και για τους κατεχόμενους δήμους”.

Θάνατος Σιμόν Πέρες

Κληθείς εξάλλου να προβεί σε σχόλιο για το θάνατο του Σιμόν Πέρες, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως η παγκόσμια κοινότητα έχασε ίσως την πιο σημαντική πολιτική προσωπικότητα της ειρήνης, μια ζωή πολιτικά αφιερωμένη στον αγώνα για την επικράτηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης.

“Είχα το προνόμιο και την τύχη να συναντηθώ πριν μερικούς μήνες για πλέον της μιας ώρας με τον αείμνηστο Σιμόν Πέρες. Ήταν ένας μεγάλος οραματιστής. Δεν είναι απώλεια μόνο για το κράτος του Ισραήλ αλλά μια παγκόσμια απώλεια και ένα κενό που δύσκολα θα μπορεί να συμπληρωθεί”, ανέφερε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top