ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατάθεση ψυχής από φωτογράφο στο ThemaOnline: «Νομίζω έριξα το Νοράτλας - Νίκη 4»

Κατάθεση ψυχής από φωτογράφο στο ThemaOnline: «Νομίζω έριξα το Νοράτλας - Νίκη 4»

«Νομίζω έριξα το Νοράτλας - Νίκη 4». Αυτά είναι τα λόγια του Κυριάκου Λάρκου μεταξύ άλλων, στην κατάθεση ψυχής που έδωσε στο ThemaOnline για τον τραγικό Ιούλη του 1974.

Της Ιλιάνας Κουλαφέτη

Με φωνή που σπάει κατά τη διάρκεια της αφήγησής του εξιστορεί όλα όσα βίωσε 42 χρόνια πριν, όταν ο ίδιος υπήρξε στην πρώτη γραμμή της μάχης ως χειριστής αντιαεροπορικών στο χωριό Γερόλακκο στις μάχες της ΕΔΛΥΚ-ΤΟΥΡΔΥΚ. 

Ο ίδιος υποψιάζεται πως πιθανότατα είναι ένας από αυτούς που έριξαν εναντίον του αεροπλάνου Νοράτλας Νίκη 4, που μετέφερε καταδρομείς από την Κρήτη, οδηγώντας στον θάνατο 33 ανθρώπους. 



Βαθιά συγκινημένος από τις αναμνήσεις και απογοητευμένος από τη σημερινή κατάσταση και όλα όσα συνέβησαν το τραγικό καλοκαίρι του '74, πραγματοποιεί την 1η Οκτωβρίου τα εγκαίνεια της φωτογραφικής του Έκθεσης με θέμα «50 χρόνια Εθνική Φρουρά χωρίς αντίγραφο». Η έκθεση αυτή, τονίζει ο ίδιος, θα είναι η τελευταία ως ένας επίλογος για όλα όσα φέρει μέσα του 42 χρόνια τώρα, καθώς αισθάνεται βαρύ το φορτίο στην ψυχή του σχετικά με την εμπλοκή του στον πόλεμο. Με τη λήξη της, η πόρτα της εξιστόρησης των τραυματικών του εμπειριών θα κλείσει, προσπαθώντας να απαλύνει τις τύψεις που φέρει για εκείνη την ημέρα. Για τον κ.Λάρκου και όλους όσους επέζησαν του πολέμου, η καθημερινότητα αποτελεί μία κόλαση που κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει.

Ποιος είναι ο Κυριάκος Λάρκος
Καταγόμενος από τη Λύση, γεννηθείς το 1953, κατατάχτηκε στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς το 1971 έςως το 1973, ενώ κατά τη διάρκεια της πρώτης και δεύτερης εισβολής το 1974, στις οποίες παρευρέθηκε και πολέμησε, βρέθηκε χειριστής αντιαεροπορικών στο χωριό Γερόλακκο, στις μάχες της ΕΔΛΥΚ-ΤΟΥΡΔΥΚ. 


Για να καθησυχάσει τη συνείδηση του και να ξαλαφρώσει το βάρος μα και για να ανακαλύψει την αλήθεια, δημιούργησε τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Εθνοφυλάκων και Φίλων και έκανε ταξίδια στην Ελλάδα με σκοπό τη συγκέντρωση πληροφοριών από άτομα που έζησαν τα γεγονότα και να μάθει την αλήθεια.



Για πολλά χρόνια ο κ. Λάρκος παρακολουθούσε φωτογραφικά από πολύ κοντά τη δράση  της Εθνικής Φρουράς, απαθανατίζοντας σκηνές της καθημερινής ζωής των στρατευμένων νέων, ασκήσεις, παρελάσεις και γενικά την πορεία της μέσα από τα χρόνια.

Το Σάββατο 1η Οκτωβρίου, θα εγκαινίασει την έκθεση στον εκτοπισμένο Δήμο Λύσης, που εδρεύει προσωρινά στη Λάρνακα. Από τις άπειρες φωτογραφίες του με θέμα την Ε.Φ.  θα παρουσιάσει ένα μικρό δείγμα αυτών, λόγω έλλειψης χώρου. Η έκθεση χωρίζεται σε ενότητες «ασκήσεις βολές, παρελάσεις, εκπαίδευση και ανάπαυλα» και θα διατίθενται προς πώληση, τα χρήματα των οποίων θα συγκεντρωθούν και θα σταλθούν στο Σύλλογο Κομάντος ΄74 στην Κρήτη.

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μας τα... χαλάει ο καιρός - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι

Ζίζυρος, σακκουλλοδρομίες και άλλα 10 παραδοσιακά παιχνίδια του Πάσχα στην Κύπρο - Διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου

Γρίπη των πτηνών και σε… αγελάδες: Πώς και πότε μεταδίδεται στον άνθρωπο - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Επεισοδιακή νύχτα στη Λεμεσό - Έκαψαν περιπολικό και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει σύστημα καμερών για παράνομη στάθμευση - Οι λεπτομέρειες

Ιωάννα Τούνη: Δείχνει στους ακολούθους της τις εξωτικές διακοπές της - Δείτε φωτογραφίες



«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των ατόμων που χθες βράδυ επιτέθηκαν σε μέλη της Αστυνομίας και προκάλεσαν ζημιές σε περιπολικά, στην περιοχή του Ύψωνα Λεμεσού. Σε δηλώσεις τους ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Λεμεσού Λευτέρης Κυριάκου, ανέφερε ότι έχει συσταθεί κλιμάκιο, το οποίο αξιολογεί τεκμήρια και μαρτυρίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top