ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με σύνθημα «Εχω δικαίωμα» πραγματοποιείται ο 27ος Ραδιομαραθώνιος

Με σύνθημα  «Εχω δικαίωμα» πραγματοποιείται ο 27ος Ραδιομαραθώνιος

Με σύνθημα “Εχω Δικαίωμα” ο Συνεργατισμός και το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου συνδιοργανώνουν το φετινό Ραδιομαραθώνιο με στόχο την ανάδειξη των μηνυμάτων για τα δικαιώματα όλων των παιδιών και παράλληλα την οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος Ραδιομαραθώνιος.

Για το σκοπό αυτό διοργανώθηκε σήμερα διάσκεψη Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν οι εκδηλώσεις για το Ραδιομαραθώνιο.

Η Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ιδρύματος Ραδιομαραθωνίου Αντρη Αναστασιάδη, σε ομιλία της είπε ότι το πρόγραμμα ετοιμάστηκε με μεγάλη επιμέλεια από το Συνεργατικό Ιδρυμα που ανέλαβε και φέτος την οργάνωση του μαραθωνίου αυτού αγάπης και αλληλεγγύης προς τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και οικονομικής δυσπραγίας.

Σημειώνοντας ότι “στηριζόμαστε πάντα στη μεγάλη ευαισθησία, την ανθρωπιά και την καλοσύνη που διαχρονικά επιδεικνύει ο λαός μας σε αυτούς που μας χρειάζονται”, είπε ότι το σύνθημα του Ραδιομαραθώνιου είναι και φέτος το «Έχω δικαίωμα», που ανταποκρίνεται καίρια στο βασικό μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε.

Ανέφερε ότι ο Ραδιομαραθώνιος, που συμπληρώνει φέτος 27 χρόνια μεγάλης προσφοράς, δεν είναι μια απλή συγκέντρωση παροχής οικονομικής βοήθειας. “Είναι μια μεγάλη εκδήλωση συνένωσης δυνάμεων για ένα ευγενικό, ανθρωπιστικό σκοπό. Μια μεγάλη γιορτή προσφοράς, ανθρωπιάς και ελπίδας που ενημερώνει και ευαισθητοποιεί παράλληλα για τα θέματα των παιδιών που έχουν ανάγκη ιατρικής περίθαλψης και γενικότερης φροντίδας, όπως και οικονομικής ενίσχυσης των ιδίων και των οικογενειών τους” και γι`αυτά η πιο μικρή προσφορά είναι μεγάλη.

Αναφερόμενη στα έσοδα που συγκεντρώνει ο Ραδιομαραθώνιος είπε ότι διατίθενται για την αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων που έχουν τα παιδιά αυτά, ενισχύοντας έτσι τις ποικιλόμορφες προσπάθειες του κράτους να τα στηρίξει ώστε να κερδίσουν μια ισότιμη θέση στην κοινωνία.

Σημείωσε ότι λόγω των δυσκολιών που συνεχίζουν να βιώνουν αρκετές οικογένειες “δεν κατέστη δυνατό να ανταποκριθούμε στο βαθμό που θα θέλαμε, σε όλες τις ανάγκες και τα αιτήματα ιδρυμάτων, συνδέσμων και σωματείων”, ωστόσο, δόθηκε μια πολύ μεγάλη και σημαντική στήριξη.

Από το Δεκέμβρη 2015 η Διαχειριστική Επιτροπή ενέκρινε μέχρι σήμερα βοηθήματα ύψους €376.103 σε 926 δικαιούχα άτομα. Αναλυτικότερα, είπε, τα βοηθήματα δόθηκαν ως ακολούθως:

· Ποσό 83.800 ευρώ που αντιπροσωπεύει το 49% των βοηθημάτων σε 423 άτομα για οικονομική ενίσχυση και για την παροχή διαφόρων θεραπειών.

· Ποσό 155.150 ευρώ, δηλαδή το 41% των βοηθημάτων, δόθηκε σε 436 άτομα για λογοθεραπεία, μαθησιακή φροντίδα και ψυχολογική στήριξη.

· Ποσό 37.153 ευρώ, δηλαδή το 10% των βοηθημάτων, δόθηκε σε 67 άτομα για ιατρική θεραπεία στην Κύπρο και το εξωτερικό, καθώς επίσης και για αγορά τεχνικού εξοπλισμού και τροχοκαθισμάτων.

Επίσης, κατά το 2016 εγκρίθηκαν βοηθήματα ύψους €148.000 σε 22 Ιδρύματα/Συνδέσμους σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου για τα προγράμματα που προσφέρουν.

Η κ. Αναστασιάδη είπε ότι από την αρχή του Ραδιομαραθωνίου το 1990 μέχρι και το 2015, διατέθηκαν σε άτομα 30.024.441 ευρώ τα οποία κάλυψαν 36.503 περιπτώσεις. Σε ιδρύματα/συνδέσμους σε όλη την Κύπρο διετέθησαν επίσης 8.217.921 ευρώ.

Το συνολικό ποσό της βοήθειας έφθασε για αυτά τα χρόνια τα 38.242362 ευρώ. Τα επι μέρους ποσά που διατέθηκαν από το 1990 σε άτομα ήταν για για σκοπούς βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης 6.422.281 ευρώ, οικονομική ενίσχυση για παροχή διαφόρων θεραπειών 10.598.125 ευρώ, λογοθεραπεία, μαθησιακή φροντίδα και ψυχολογική στήριξη 10.598.125 ευρώ, ιατρική θεραπεία στο εξωτερικό και την Κύπρο 4.438.341 ευρώ, αγορά ακουστικών, τεχνικού εξοπλισμού και τροχοκαθίσματος 1.109.898 ευρώ, και συνοδούς 1.449.079 ευρώ.

Δικαιούχοι, είπε, είναι τα παιδιά με νοητική υστέρηση για όλη τους τη ζωή, παιδιά και έφηβοι μέχρι την ηλικία των 18 χρόνων που πάσχουν από διάφορες ασθένειες και πρέπει να υποβληθούν σε συγκεκριμένη θεραπεία στην Κύπρο ή το εξωτερικό σύμφωνα με απόφαση των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, νοουμένου ότι οι οικογένειες τους δεν έχουν την οικονομική άνεση, δυσπραγούσες οικογένειες που παρακολουθούνται από το Τμήμα Κοινωνικών Υπηρεσιών, ιδρύματα, Σωματεία και Ειδικά Σχολεία με βάση ειδικά προβλεπόμενες ανάγκες.

“Ευχή όλων μας είναι ο φετινός Ραδιομαραθώνιος να συγκεντρώσει ακόμη μεγαλύτερα ποσά για να ικανοποιηθούν ακόμη περισσότερα αιτήματα και ανάγκες. Είμαι βέβαιη πως οι χιλιάδες των συμπολιτών μας, όπως και οι εταιρείες, οι οργανώσεις και τα σωματεία θα προσφέρουν και φέτος αγάπη και ελπίδα στα παιδιά που μας θέλουν να είμαστε δίπλα τους και να τα στηρίζουμε”, κατέληξε.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Τάκης Ταουσιάνης είπε ότι είναι με μεγάλη χαρά που ανακοινώνει τη διοργάνωση του Ραδιομαραθωνίου 2016 και συνεχίζουμε το όραμα του αείμνηστου Ευαγόρα Λανίτη για τη δημιουργία ιδρύματος που να στηρίζει παιδιά που έχουν ανάγκη και αγκαλιάστηκε από όλον τον κυπριακό λαό. Οπως και ο Ραδιομαραθώνιος, έτσι και ο Συνεργατισμός ιδρύθηκε για τον κόσμο που έχει ανάγκη, είπε.

Καταφέραμε να περάσουμε το μήνυμα ότι ο Ραδιομαραθώνιος δεν είναι απλά ένας έρανος αλλά υπηρετεί πολύ μεγαλύτερες αξίες, τις αξίες της αγάπης, της ανθρωπιάς, της στήριξης. Την ίδια αυτή αποστολή αναλαμβάνουμε και φέτος με το ίδιο σύνθημα `Εχω δικαίωμα”, είπε, και προγραμματίζεται σειρά εκδηλώσεων και δράσεων “για να ενημερώσουμε, ευαισθητοποιήσουμε και να αναδείξουμε τα δικαιώματα όλων των παιδιών και ταυτόχρονα να στηρίξουμε οικονομικά το ίδρυμα Ραδιομαραθώνιος”.

Ολα τα παιδιά έχουν δικαιώματα, ανεξάρτητα από το πού ζουν, τι κάνουν οι γονείς τους, τι γλώσσα μιλάνε, ποια είναι η θρησκεία τους, αν είναι αγόρια ή κορίτσια, έχουν δικαιώματα αγάπης και προστασίας, ελεύθερης έκφρασης, ισότητας και ποιοτική εκπαίδευση. Αυτά τα δικαιώματα υπερασπίζεται και προωθεί ο Συνεργατισμός, είπε.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ Θανάσης Τσόκκος, στο δικό του χαιρετισμό, ευχαρίστησε το Ιδρυμα Ραδιομαραθωνίου γιατί δίνει μια μοναδική ευκαιρία στο ΡΙΚ να επιτελέσει το ρόλο του ως η δημόσια ραδιοτηλεόραση”, μέσα από τη γνώση των στελεχών του, μέσα από μια παλιά σχέση που ανανεώνουμε ξανά, λέγοντας ότι τόσο για το ΔΣ όσο και τους συνεργάτες του “ήταν μια απώλεια η μη συμμετοχή μας τα τελευταία δύο χρόνια στο Ραδιομαραθώνιο”.

Σας υποσχόμαστε θα σας δείξουμε τον καλύτερο μας εαυτό μετά από δύο χρόνια απουσίας, για να μπορέσουμε αυτή την υπέροχη προσπάθεια να την επικοινωνήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό, είπε.

Το ΡΙΚ έχει σχεδιάσει τον μήνα με επάρκεια η επικοινωνία δεν θα περιοριστεί στην Κύπρο και μόνο αλλά θα επικοινωνηθεί μέσω του Τρίτου Προγράμματος του Ραδιοφώνου αλλά και μέσω του ΡΙΚ-SAT σε όλους τους Κύπριους της διασποράς, “άρα να είσαστε βέβαιοι ότι τα μηνύματα θα επικοινωνηθούν σε όλον τον κόσμο γιατί θεωρώ το ίδρυμα Ραδιομαραθώνιος είναι ένα υπόδειγμα ίδρυμα και ξεχείλισμα ανθρωπιάς και μεγαλουργίας των συνανθρώπων μας σε μια περίοδο κρίσεως", πρόσθεσε.

Το ΡΙΚ θα καλύψει επίσης την προσπάθεια της Καθολικής Νεολαίας Μαρωνιτών η οποία φέτος θα επεκταθεί και στα κατεχόμενα χωριά όπου ζουν Μαρωνίτες.

Παράλληλα είπε ότι στις 22 Οκτωβρίου το ΡΙΚ θα διοργανώσει αγώνα ποδοσφαίρου με παλαίμαχους ποδοσφαιριστές της Λευκωσίας και δημοσιογράφους του ΡΙΚ και βουλευτές, συμβάλλοντας ουσιαστικά και στη συλλογή του μέγιστου δυνατού ποσού σε αυτή τη προσπάθεια.

Οι εκδηλώσεις για τον Ραδιομαραθώνιο θα διαρκέσουν όλον τον μήνα με επίκεντρο τη 24-25 Οκτωβρίου με την παγκύπρια οδική εκστρατεία διαφώτισης και οικονομικής ενίσχυσης και τον 48ωρο μαραθώνιο στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ.

Για όλο το μήνα προγραμματίζεται επίσης εκστρατεία στα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία όπου θα γίνει επίσης και διαγωνισμός δημιουργικότητας για την κατασκευή του καλύτερου κουμπαρά με ανακυκλώσιμα υλικά.

Θα διατίθενται επίσης προς πώληση συλλεκτικές κονκάρδες, τετράδια και cd ενώ εισφορές θα μπορούν να γίνονται σε όλα τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα και μέσω γραπτού μηνύματος από κινητό στον αριθμό 7060.


Πηγή: KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Επιμένει ο Βαβούσκος για εσφαλμένη διαδικασία – Ποια επιλογή τους απομένει

Τροχαίο στο Παραλίμνι: Σοκάρουν οι φωτογραφίες από το όχημα που οδηγούσε ο 53χρονος τραυματίας

Έφη Ξάνθου: Το παρασκήνιο της παραίτησης και... η διαρροή - Το κόμμα που συμπαθεί και «το μόνο σίγουρο»

ΣΥΟΠ: Τι αλλάζει στη διάρκεια υπηρεσίας και τις μισθολογικές κλίμακες - Τα νέα επιδόματα στην ΕΦ

Σε λειτουργία ακόμα δύο σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη Λευκωσία - Δείτε φωτογραφίες

Eurovision 2024: «Μας την είπαν» οι Σουηδοί – Η αναφορά στην Κύπρο σε τραγούδι – Βίντεο



Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Αποδέχτηκε τον στραγγαλισμό ως αιτία θανάτου η ανακρίτρια

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Αποδέχτηκε τον στραγγαλισμό ως αιτία θανάτου η ανακρίτρια

Αυλαία πέφτει, 19 χρόνια μετά, για την υπόθεση του Θανάση Νικολάου, στην τρίτη θανατική ανάκριση για τα αίτια του θανάτου του, ο οποίος είχε εντοπιστεί νεκρός στις 29 Σεπτεμβρίου του 2005 κάτω από τη γέφυρα της Άλασσας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top