ΚΟΣΜΟΣ

ΟΠΕΚ και χώρες μη μέλη θα συζητήσουν την πρόταση μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου

ΟΠΕΚ και χώρες μη μέλη θα συζητήσουν την πρόταση μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου

O Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) θα πραγματοποιήσει αύριο Τετάρτη συνομιλίες με πετρελαιοπαραγωγές χώρες που δεν είναι μέλη του οργανισμού, προκειμένου να καταλήξουν στις λεπτομέρειες μιας παγκόσμιας συμφωνίας μείωσης της παραγωγής πετρελαίου διάρκειας έξι μηνών.

Υπουργοί κρατών – μελών του ΟΠΕΚ διεξάγουν συνομιλίες κατά τη διάρκεια ενεργειακού συνεδρίου στην Κωνσταντινούπολη σε μια προσπάθεια εξασφάλισης στήριξης στη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα στην Αλγερία με την ελπίδα ότι θα υιοθετηθεί στα τέλη Νοεμβρίου.
«Μπορώ να πω πως πολλές χώρες εκτός του ΟΠΕΚ επιθυμούν να ενταχθούν στη συμφωνία», δήλωσε στο Reuters ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας Καλίντ αλ Φαλίκ.

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από κάποιες χώρες του ΟΠΕΚ, και εκπρόσωποι μη μελών όπως την Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και ενδεχομένως το Μεξικό.

Ο ΓΓ του ΟΠΕΚ Μοχάμεντ Μπαρκίντο δήλωσε ότι η όποια συμφωνία θα εφαρμοστεί για έξι μήνες και θα επανεξεταστεί μετά την περίοδο αυτή. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι παραγωγικές χώρες εκτός του ΟΠΕΚ θα στηρίξουν αυτή τη συμφωνία γιατί είναι προς όφελος όλων των παραγωγών και των καταναλωτών», είπε.

Ο Εουλόγιο ντελ Πίνο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας δήλωσε πως η χώρα του θα προτιμούσε η όποια συμφωνία να επεκταθεί για ένα χρόνο, έτσι ώστε να διαθέτει οροφή παραγωγής για τους διάφορους παραγωγούς πετρελαίου.

Η συμφωνία μεταξύ των κρατών – μελών του ΟΠΕΚ προνοεί τη μείωση της παραγωγής στα 32,5 με 33,0 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, με την υφιστάμενη παραγωγή στα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ να βρίσκεται στο 33,6 εκατ βαρέλια την ημέρα.

Η όποια συμφωνία θα αντιμετωπίσει δυσκολίες λόγω των παγκόσμιων αποθεμάτων που φτάνουν στα 3 εκατ βαρέλια, αλλά και τις προσπάθειες της Λιβύης και της Νιγηρίας, οι οποίες επιθυμούν να αυξήσουν την παραγωγή τους η οποία είχε μειωθεί λόγω συγκρούσεων που ξέσπασαν στις δύο χώρες.

Παράλληλα, το Ιράν, το τρίτο μεγαλύτερο μέλος του ΟΠΕΚ, έχει δηλώσει πως δεν θα μειώσει την παραγωγή μέχρι που να φτάσει τα 4 εκατ βαρέλια την ημέρα, που ήταν η παραγωγή πριν την επιβολή των διεθνών κυρώσεων το 2012.

Εξάλλου, ο Υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε από την Κωνσταντινούπολη πως με βάση τη συμφωνία, η Ρωσία θα διατηρήσει αναλλοίωτη την τρέχουσα παραγωγή, η οποία τον Σεπτέμβριο είχε φτάσει στα 1,1 εκατ βαρέλια ημερησίως.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Φειδίας Παναγιώτου: Το βίντεο με τον ιερέα πατέρα του να φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης – Το στοίχημα για το «εκατοστάρι»



ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

Την αταλάντευτη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση που θα κινείται απολύτως μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και με πεδίο εκκίνησης των συνομιλιών το σημείο ωρίμανσης στο Κρανς Μοντανά, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top