ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O Σιζόπουλος καλεί τον Πρόεδρο να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός στις συνομιλίες

O Σιζόπουλος καλεί τον Πρόεδρο να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός στις συνομιλίες

Να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός στις συνομιλίες, ιδιαίτερα στο το τι αναλαμβάνει ως ευθύνη συναπόφασης ή σύγκλισης καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη η ΕΔΕΚ δια του Προέδρου της Μαρίνου Σιζόπουλου.

Σε δηλώσεις του στα γραφεία της ΕΔΕΚ, ο κ. Σιζόπουλος χαιρέτισε επίσης τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για το Κυπριακό και επανέφερε αίτημα για σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή όλων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η υπογραφή της συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση των κατεχομένων με την Τουρκία, επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά την συστηματική και μόνιμη κακοπιστία που επιδεικνύει τόσο η Τουρκία, όσο δυστυχώς και η τουρκοκυπριακή ηγεσία, η οποία λειτουργεί ως εγκάθετος της», ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος στις δηλώσεις του.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, «που επιχειρείται δια μέσω των συνομιλιών να διευθετηθεί το Κυπριακό και να υπάρξει μια δημοκρατική και ενδεχομένως βιώσιμη και λειτουργική λύση, αυτές οι ενέργειες στις οποίες προβαίνουν η Τουρκία και τα κατεχόμενα επιβεβαιώνουν ότι ο τελικός στόχος δεν είναι η δημοκρατική και βιώσιμη λύση, αλλά η προώθηση ουσιαστικά των στρατηγικών στόχων της Τουρκίας που είναι η ενσωμάτωση των κατεχομένων στην τουρκική επικράτεια, αλλά και δια μέσου αυτού η δημιουργία των προϋποθέσεων για ένα πλήρη πολιτειακό έλεγχο ολόκληρης της κυπριακής επικράτειας με ότι αυτό συνεπάγεται».

Είναι γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, σημείωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, «που για ακόμη μια φορά που καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός στις συνομιλίες που διεξάγονται, ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο της εντατικοποιημένης προσπάθειας και πολύ περισσότερο στο τι ο ίδιος αναλαμβάνει ως ευθύνη είτε συναπόφασης, είτε σύγκλισης γιατί δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο αυτές οι προσπάθειες του Τουρκικού κράτους να ενισχυθούν και στο τέλος να υλοποιηθούν».

Χαιρέτισε επίσης τις δηλώσεις του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ «οι οποίες επιβεβαιώνουν τη διαχρονική, σωστή και σταθερή θέση και στάση την οποία η Ρωσία τηρεί έναντι της επίλυσης του Κυπριακού».

Ο κ. Σιζόπουλος επανέφερε τη θέση της ΕΔΕΚ, την οποία, όπως είπε, κατ` επανάληψη έχει θέσει χωρίς ανταπόκριση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου ότι «είναι η ώρα η Κυπριακή Δημοκρατία να επιχειρήσει να εμπλέξει στη διαδικασία των συνομιλιών όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στο πλαίσιο μιας διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό που θα ασχοληθεί με την διεθνή πτυχή του προβλήματος».

«Θεωρούμε ότι αυτή η διεθνής διάσκεψη και αυτή η εμπλοκή θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της πλευράς μας, την ίδια στιγμή θα φέρει σε δύσκολη θέση τις προκλητικές τουρκικές απαιτήσεις και διεκδικήσεις και θα υποβοηθήσει έτσι ώστε και τα θέματα τα οποία συζητούνται στον διακοινοτικό διάλογο και παραμένουν σε εκκρεμότητα να επιλυθούν προς μια πιο ορθολογική κατεύθυνση», ανέφερε.

Η ΕΔΕΚ θα συμβάλει για συγκρότηση προγράμματος συνεργασίας με Ιατρική Σχολή ΠΚ

Εξάλλου, ο κ. Σιζόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε με ομάδα γιατρών του κλάδου της ΠΑΣΥΔΥ για το θέμα που έχει προκύψει με την συνεργασία μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου, διαβεβαίωσε ότι στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και δραστηριότητάς της η ΕΔΕΚ θα συμβάλλει προς την κατεύθυνση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος συνεργασίας για εκπαίδευση των φοιτητών ιατρικής.

Ο κ. Σιζόπουλος ευχαρίστησε την ομάδα γιατρών που του μετέφερε τις θέσεις της για το θέμα καθώς επίσης και τις ανησυχίες της για το γεγονός ότι «η απουσία ενός ολοκληρωμένου και συγκροτημένου προγράμματος συνεργασίας ενδεχόμενα να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στο δημόσιο τομέα και να επιβαρύνει ήδη την πολύ αρνητική κατάσταση που επικρατεί σ` αυτά, μέσα από τη σωρεία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και που δεν έχουν τύχει επαρκούς διαχείρισης».

Εξέφρασε παράλληλα την λύπη του γιατί «αυτή η κατάσταση οδηγεί μοιραία και σε προβλήματα την εκπαίδευση των φοιτητών», προσθέτοντας ότι «πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για την εκπαίδευση των νέων γιατρών, οι οποίοι θα αναλάβουν στο μέλλον την διαχείριση των προβλημάτων υγείας που θα αντιμετωπίσουν οι συμπατριώτες μας».

Χαιρέτισε το γεγονός ότι «οι γιατροί του δημοσίου είναι διατεθειμένοι ακριβώς αφιλοκερδώς να συνεισφέρουν με όλες τους τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση». Όμως, πρόσθεσε, «την ίδια στιγμή θα πρέπει να τονίσουμε ότι και από την πλευρά της πολιτείας απαιτείται περισσότερος σεβασμός απέναντι στους ιατρικούς λειτουργούς, οι οποίοι όλοι γνωρίζουμε ότι, ειδικά τα τελευταία χρόνια, δραστηριοποιούνται επαγγελματικά μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες».

Σύμφωνα με τον ίδιο «η ΕΔΕΚ θα επιχειρήσει, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου αλλά και της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας, να συμβάλλει θετικά έτσι ώστε να υπάρξει η συγκρότηση ενός σωστού, ολοκληρωμένου προγράμματος συνεργασίας προς εξυπηρέτηση του καλώς νοούμενου συμφέροντος όλων των εμπλεκομένων σε αυτό το ζήτημα, αλλά κυρίως για την προάσπιση του συμφέροντος των Κυπρίων πολιτών και του κυπριακού κράτους».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του κλάδου γιατρών ΠΑΣΥΔΥ Αγαθοκλής Χριστοφίδης διαβεβαίωσε ότι, «είμαστε υπέρ της ιατρικής σχολής και θέλουμε να εκπαιδεύσουμε φοιτητές, κάτι το οποίο κάνουμε τα τελευταία 20 με 25 χρόνια αφιλοκερδώς», προσθέτοντας ότι όλα τα άλλα τα οποία αφήνονται «να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα είναι εκ του πονηρού».

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top