ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απαντά στα δημοσιεύματα για τα «ταξιδάκια» ο Γ.Διευθηντής του Υπ.Εξωτερικών Αλέξανδρος Ζήνων

Απαντά στα δημοσιεύματα για τα «ταξιδάκια» ο Γ.Διευθηντής του Υπ.Εξωτερικών Αλέξανδρος Ζήνων

Απάντηση στα όσα αναφέρονται σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ» (Σάββατο, 15/10/2016) με τον τίτλο «τα long weekend του Αλέξανδρου …» εξέδωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Ζήνων και μετά από σχετική διερεύνηση στην οποία προέβη σήμερα, κατόπιν οδηγιών του, το Λογιστήριο του Υπουργείου Εξωτερικών.

Διαβάστε επίσης: Πλήρωνε Κύπριε φορολογούμενε! Τα ταξιδάκια και τα έξοδα Κύπριων αξιωματούχων στο εξωτερικό με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Αλ. Ζήνωνος

Στην απάντηση του ο κ. Ζήνων χαρακτηρίζει κακόβουλη και ψευδή την αναφορά του δημοσιεύματος ότι έξοδα διαμονής και επιδομάτων εξωτερικού για ταξίδια του στο εξωτερικό πληρώθηκαν από το δημόσιο.

Ο κ. Ζήνων αναφέρει σε ό,τι αφορά την πρόσφατη υπηρεσιακή του μετάβαση στην Αθήνα, για διαβουλεύσεις με τον Έλληνα ομόλογό του την Παρασκευή, 14/10/2016, πράγματι διευθέτησε την επιστροφή του για την Κυριακή, 16/10/2016, με παραμονή στην ελληνική πρωτεύουσα και το Σάββατο 15/10/2016, με προσωπικά του έξοδα.  «Δεν υπήρξε, ως εκ τούτου, οποιαδήποτε επιβάρυνση του δημοσίου» αναφέρει, σημειώνοντας ότι δεν ήταν δυνατό να επιστρέψει στην Κύπρο την Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου, γιατί ανέμενε οριστικοποίηση συνάντησης του με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, μετά το πέρας των διαβουλεύσεων με τον Γενικό Γραμματέα, οι οποίες διήρκεσαν από τις 10:30-15:00.

«Καίτοι η συνάντηση μου με τον κο Κοτζιά είχε κατʾ αρχήν διευθετηθεί, τελικά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω έκτακτης υποχρέωσης του Έλληνα Υπουργού.  Επομένως, ο ισχυρισμός ότι για `3 μέρες θα μου καταβληθούν από το δημόσιο επιδόματα εξωτερικού κλπ` είναι καθʾ όλα αναληθής και αβάσιμος» προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά τον ισχυρισμό ότι τον Απρίλιο του 2015, και μάλιστα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, είχε μεταβεί στο Λονδίνο, ο Αλέξανδρος Ζήνων υπογραμμίζει ότι επρόκειτο για καθαρά ιδιωτική επίσκεψη, για την οποία κατέβαλε προσωπικά όλα τα έξοδα. Αναφέρει επίσης ότι επωφελούμενος της εκεί παρουσίας του, είχε υπηρεσιακή συνάντηση στο Βρετανικό Υπουργείο Αμύνης.  «Η έρευνα την οποία διεξήγαγε σήμερα το Λογιστήριο του Υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαιώνει το γεγονός αυτό, το οποίο όφειλε να γνώριζε ο πληροφοριοδότης του ΠΟΛΙΤΗ» αναφέρει ο ΓΔ του ΥΠΕΞ, υποδεικνύοντας ότι ούτε και στην περίπτωση αυτή υπήρξε οιαδήποτε επιβάρυνση του Δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του στο Λονδίνο μεταξύ 17-21/04/2016, ο κ. Ζήνων αναφέρει ότι αυτή πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης της Βρετανικής Κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι για την ιδιωτική του διαμονή, το οφειλόμενο ποσό (€743) αποκόπηκε από το ποσό των επιδομάτων που δικαιούταν, σύμφωνα με τους εν ισχύει κανονισμούς.

Σε ό,τι αφορά μετάβαση του στο Λονδίνο μεταξύ 04-08/07/2016, ο κ. Ζήνων αναφέρει πως επρόκειτο για καθαρά ιδιωτική επίσκεψη (συμμετοχή στην τελετή αποφοίτησης της κόρης του). Και προσθέτει ότι επωφελήθηκε της εκεί παρουσίας του για να έχει συνάντηση στο Βρετανικό Υπουργείο Αμύνης, σημειώνοντας ότι το κόστος του αεροπορικού εισιτηρίου και της διαμονής του κατέβαλα εξʾ ολοκλήρου προσωπικά και το κράτος επιβαρύνθηκε μόνο μίας διανυκτέρευσης του, επειδή η συνάντηση με τον Βρετανό συνομιλητή του είχε καθορισθεί για την ημέρα κατά την οποία θα ταξίδευα προς Λονδίνο και αναγκάσθηκε, ως εκ τούτου, και πάλιν με δική του προσωπική επιβάρυνση, να αναχωρήσει από την Κύπρο μία ημέρα ενωρίτερα.

«Να μου επιτραπεί εν προκειμένω να σημειώσω το κακόβουλο και αήθες της αναφοράς του ΠΟΛΙΤΗ στο θέμα της τελετής αποφοίτησης της κόρης μου» προσθέτει.  

Ο ΓΔ του ΥΠΕΞ σημειώνει επίσης ότι το Σάββατο, 15/10/2016, ευθύς μόλις έλαβε γνώση του δημοσιεύματος του «ΠΟΛΙΤΗ», με δική του πρωτοβουλία επικοινώνησε με τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας και του ζήτησε να προβεί σε διερεύνηση των ισχυρισμών, θέτοντας στη διάθεσή του όλα τα σχετικά στοιχεία. Επίσης, ζήτησε από τον Διευθυντή της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου, Πρέσβυ Αντώνη Τουμαζή, να προβεί και ο ίδιος σε σχετικό έλεγχο, τον οποίο έχει ήδη αρχίσει (σημειώνεται ότι η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου υπάγεται απʾ ευθείας στον Υπουργό Εξωτερικών και δεν έχει οποιαδήποτε διοικητική υπαγωγή στον Γενικό Διευθυντή).

Ο κ. Ζήνων σημειώνει επίσης ότι δεν διέφυγε της προσοχής του, όπως προκύπτει και από το δημοσίευμα, ότι υπήρξε από πλευράς «ΠΟΛΙΤΗ» προσπάθεια επικοινωνίας με τους Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων Ενέργειας, και Μεταφορών και Έργων κκ. Χειμώνα και Μιχαηλίδη, πριν το δημοσίευμα., αναφέροντας ότι δεν συνέβη το ίδιο και στη δική του περίπτωση, αφού, ούτε με τον Υπουργό Εξωτερικών επικοινώνησε, ούτε μαζί του, για να θέσει υπʾ όψη τους τα «στοιχεία» και τις «πληροφορίες» του, πριν το δημοσίευμα.

«Θεωρώ ότι πρόκειται για σοβαρή παράβαση στοιχειώδους δημοσιογραφικής δεοντολογίας» αναφέρει.

Αναφέρει ακόμη πως όπως προκύπτει, εξʾ άλλου, από τον σχετικό πίνακα απουσίας των Γενικών Διευθυντών ανά έτος, για μεν το έτος 2013 ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών κατέχει την 5η θέση, για το 2014 την 3η, ισοβαθμώντας με τον Γενικό Διευθυντή του Υπ. Μεταφορών και για το 2015 την 4η, σημειώνοντας ότι οι αρμοδιότητες και η φύση των καθηκόντων του θα δικαιολογούσαν κατάταξη σε πολύ ανώτερη βαθμίδα.

Αναφέρει επίσης ότι έχει εισηγηθεί στον Υπουργό Εξωτερικών τη διεξαγωγή, τόσο διοικητικής, όσο και ποινικής έρευνας για διαπίστωση των ευθυνών που ενδεχομένως προκύπτουν λόγω της διαρροής εγγράφων.

«Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την δήθεν `οργή του Ύπατου Αρμοστή`, θα υπάρξει υπηρεσιακή απάντηση προς τον ίδιο, καίτοι γνώριζε τους λόγους για τους οποίους οι συγκεκριμένες συναντήσεις μου τυγχάνουν εμπιστευτικού χειρισμού.  Λόγοι δημοσίου συμφέροντος και κρατικής ασφαλείας δεν μου επιτρέπουν να επεκταθώ περαιτέρω» σημειώνει.


Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top