ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Φόνος Ρόσκα: Στις 9 Νοεμβρίου η ποινή για τους 2 κατηγορούμενους

Φόνος Ρόσκα: Στις 9 Νοεμβρίου η ποινή για τους 2 κατηγορούμενους

Στις 9 Νοεμβρίου το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου θα επιβάλει ποινή στους Plamen Pelov 32 χρόνων και Daniel Slavchev, 31 χρόνων από τη Βουλγαρία, οι οποίοι δήλωσαν ένοχοι σε πέντε κατηγορίες αναφορικά με το φόνο της Ντανιέλα Ρόσκα, 37 χρόνων από τη Μολδαβία που έγινε στο διαμέρισμα της στην Οδό Τουζ Χανέ, στην περιοχή Μακένζι την 1η Νοεμβρίου 2015 .

Οι πέντε κατηγορίες τις οποίες παραδέχθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι αφορούν ανθρωποκτονία, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, διάρρηξη κατοικίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, κλοπή από κατοικία και περιαγωγή σε κατάσταση ανικανότητας για αντίσταση με σκοπό τη διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος.
 
Κατά τη σημερινή διαδικασία ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Θανάσης Παπανικολάου ανέγνωσε ενώπιον του Κακουργιοδικείου τα γεγονότα της υπόθεσης και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το μοιραίο βράδυ της 30ης Οκτωβρίου 2015 όταν οι δύο κατηγορούμενοι εισήλθαν στο διαμέρισμα της Ρόσκα, το αυτοκίνητο της βρισκόταν στο συνεργείο και έτσι κανένας δεν γνώριζε κατά πόσον η κοπέλα βρισκόταν ή όχι στο σπίτι.
 
Διευκρίνισε επίσης πως όταν ο Plamen Pelov καταρριχήθηκε από την ταράτσα της πολυκατοικίας και εισήλθε από το παράθυρο του μπάνιου στο διαμέρισμα της 37χρονης, αυτή μόλις άκουσε το θόρυβο άνοιξε τη κύρια είσοδο και άρχισε να φωνάζει “police, police”.

Ο πρώτος κατηγορούμενος έτρεξε προς την πόρτα και γρονθοκόπησε την κοπέλα με αποτέλεσμα να πέσει στο κλιμακοστάσιο. Στη συνέχεια την έβαλε στον ώμο του, τη μετέφερε στο διαμέρισμα και όταν αυτή αντιδρούσε την έριξε στο πάτωμα με αποτέλεσμα να κτυπήσει το κεφάλι της στο τραπεζάκι του σαλονιού, σπάζοντας το και στη συνέχεια στο πάτωμα.
 
Αγορεύοντας για μετριασμό της ποινής του Plamen Pelov, ο δικηγόρος του ανέφερε μεταξύ άλλων πως αυτός «απολογείται που βρίσκεται ενώπιον του Δικαστηρίου και πως είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου, τόσο στην Κύπρο όσο και στη Βουλγαρία.
 
Πρόσθεσε ότι ο πελάτης του «για τα αδικήματα που παραδέχθηκε στην Αστυνομία και στο Δικαστήριο μετάνιωσε σε σημείο που οι τύψεις που ένοιωθε δεν τον άφηναν να κοιμηθεί», επικοινώνησε με τον δικηγόρο του και «ζήτησε να έρθει στην Κύπρο οικειοθελώς από τη Βουδαπέστη όπου βρισκόταν για να καταθέσει και να τιμωρηθεί για την εμπλοκή του στην υπόθεση».
 
Υποστήριξε ακόμα πως το 2008 ήρθε στην Κύπρο από τη Βουλγαρία για ένα καλύτερο μέλλον και στο γυμναστήριο γνωρίστηκε με ένα Κύπριο επιχειρηματία ο οποίος του είπε πως η Ντανιέλα Ρόσκα, που πήγαινε στο ίδιο γυμναστήριο, με την οποία διατηρούσε δεσμό είχε κλέψει από το σπίτι των γονιών του χρήματα και χρυσαφικά.

Σύμφωνα με το δικηγόρο του, του ζήτησε να τον βοηθήσει να κλέψουν τα κλοπιμαία και ως ανταμοιβή ο Pelov θα έπαιρνε το ένα τρίτο, το ένα τρίτο θα το έπαιρνε ο συνεργός που θα έβρισκε για να τον βοηθήσει στην κλοπή και το ένα τρίτο θα το έπαιρνε ο επιχειρηματίας.
 
Σημείωσε πως ο πελάτης του αρχικά αρνήθηκε, ωστόσο στη συνέχεια, όπως ανέφερε στο δικαστήριο, ο επιχειρηματίας τον απείλησε πως θα τον σταματήσει από τη δουλειά του, με αποτέλεσμα ο Pelov να πειστεί, να βρει ένα φίλο του να τον βοηθήσει στην διάρρηξη και προέβησαν "στην ενέργεια που δυστυχώς οδήγησε στο θάνατο την Ντανιέλα Ρόσκα".

Συνολικά, σημείωσε, πήγαν στο διαμέρισμα της κοπέλας 3-4 φορές και δεν κατάφεραν να κάνουν τη διάρρηξη η οποία έγινε τελικά το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου 2015 όταν ο επιχειρηματίας τους είπε ότι η δουλειά «πρέπει να γίνει απόψε» και τους διαβεβαίωσε πως η κοπέλα δεν βρισκόταν στο σπίτι της.
 
Ο δικηγόρος του ανέφερε στη σημερινή διαδικασία πως ο Pelov, όταν εισήλθε στο διαμέρισμα της Ντανιέλα, δεν είχε σκοπό να την σκοτώσει και ήθελε όχι μόνο να μην έρθουν σε συμπλοκή μαζί της, αλλά ούτε και να την συναντήσουν, αφού είχαν διαβεβαιώσεις από τον επιχειρηματία ότι η κοπέλα τη συγκεκριμένη νύχτα δεν ήταν σπίτι.
 
Χαρακτήρισε «ατυχές περιστατικό από το οποίο δυστυχώς βρήκε τραγικό θάνατο το θύμα» και σημείωσε πως μοναδικός στόχος των δύο κατηγορουμένων ήταν «η κατ’ ισχυρισμόν ανάκτηση των κλαπέντων χρυσαφικών και χρημάτων.

"Ο Pelov δεν πήρε μαζί του ούτε καν ένα αμυντικό ή επιθετικό αντικείμενο και δεν μπορούσε να φανταστεί ότι τα πράγματα θα εξελίσσονταν όπως έγιναν", είπε ο δικηγόρος του.
 
Ο συνήγορος υπεράσπισης του 32χρονου επικαλέστηκε ως μετριαστικούς παράγοντες τις προσωπικές, οικογενειακές και οικονομικές του συνθήκες, την ηλικία του, το λευκό ποινικό του μητρώο, το ότι θα είναι ο κύριος μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του τρίτου κατηγορουμένου στην υπόθεση, του Παναγιώτη Αλεξάνδρου, και το γεγονός ότι με τη μαρτυρία του ουσιαστικά θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο.
 
Ο συνήγορος υπεράσπισης του δεύτερου κατηγορουμένου Daniel Slavchev αγορεύοντας για μετριασμό της ποινής του πελάτη του είπε πως πρώτη φορά βρισκόταν ενώπιον Δικαστηρίου, σημείωσε πως «η περιστασιακή εμπλοκή του στην υπόθεση του επιτρέπει να νοιώθει πως η ποινή του θα είναι διαφορετική» και ότι θα πρέπει μεν «να τιμωρηθεί γι’αυτό που έκανε, αλλά μόνο για την εμπλοκή του».
 
Υποστήριξε πως ο πελάτης του ουδέποτε συνάντησε, μίλησε ή επικοινώνησε με τον Κύπριο επιχειρηματία και ότι αυτό που ήξερε ο Slavchev ήταν πως θα έμπαιναν στο σπίτι για να κλέψουν, κάτι που επιχείρησαν μόνο όταν το αυτοκίνητο του θύματος έλειπε από το χώρο στάθμευσης.
 
Εξήγησε επίσης πως όταν ο πρώτος κατηγορούμενος καταρριχήθηκε από τη ταράτσα στο διαμέρισμα του θύματος, ο πελάτης του μάζεψε το σκοινί, κατέβηκε από τη ταράτσα και πήγε στο αυτοκίνητο περιμένοντας τον.

Από το αυτοκίνητο, ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισης, επικοινώνησε με τον Pelov, ο οποίος του είπε να μεταβεί στο διαμέρισμα γιατί υπήρχε πρόβλημα και ανέβηκε στο σπίτι της κοπέλας χωρίς να φοράει στο πρόσωπο του οποιουδήποτε είδους κουκούλα, σε αντίθεση με τον Pelov που φορούσε.

Ο Slavchev αιφνιδιάστηκε από την παρουσία της κοπέλας στο διαμέρισμα και μαζί με τον Pelov, την μετέφεραν στο υπνοδωμάτιο όπου την έδεσαν με ένα κορδόνι με στόχο να την ακινητοποιήσουν για να μπορέσουν να φύγουν και όχι για να πεθάνει, ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισης.
 
Ανέφερε ακόμα ότι ο Slavchev δεν γνώριζε σε ποιο βαθμό είχε κτυπηθεί το θύμα σημειώνοντας πως από την ώρα που καταρριχήθηκε ο πρώτος κατηγορούμενος στο διαμέρισμα της κοπέλας, μέχρι που ο ίδιος πήγε και κάθισε στο αυτοκίνητο του, ο Pelov είχε αρκετό χρόνο για να κτυπήσει τη Ντανιέλα στο βαθμό που κτυπήθηκε και στη συνέχεια να πεθάνει, αφού σύμφωνα με τη νεκροτομή ο θάνατος της προήλθε από τα χτυπήματα στη σκάλα, στο τραπεζάκι και στο πάτωμα που κατέληξαν σε εισρόφηση αίματος και εσωτερική αιμορραγία.
 
Ο δικηγόρος του 31χρονου είπε επίσης πως όταν συνελήφθη ο πελάτης του παραδέχθηκε αμέσως την ενοχή του στην υπόθεση, πως ήταν η δική του κατάθεση που άρχισε την εξιχνίαση του εγκλήματος και ότι η συνεργασία του με την Αστυνομία «ήταν εμφανής, πραγματική και πλήρης».
 
Σημείωσε ακόμα ότι οι δύο κατηγορούμενοι δεν είχαν σκοπό να επιφέρουν το θάνατο στην κοπέλα, τον οποίο χαρακτήρισε «αθέλητη ανθρωποκτονία» και συνδύασε το γεγονός αυτό με το ότι δεν χρησιμοποίησαν, αφού δεν πήραν μαζί τους, οποιοδήποτε επιθετικό ή αμυντικό οπλισμό.
 
Ως μετριαστικούς παράγοντες ο δικηγόρος του Slavchev επικαλέστηκε επίσης το λευκό ποινικό του μητρώο, την πλήρη συνδρομή του στην εξιχνίαση του εγκλήματος, στο γεγονός ότι η εμπλοκή του στην υπόθεση ήταν περιστασιακή και δευτερευούσης σημασίας, στην συναισθηματική του φόρτιση και στον αιφνιδιασμό του από την παρουσία της Ντανιέλα στο διαμέρισμα.
 
Μετά τις αγορεύσεις για μετριασμό ποινής των δύο κατηγορουμένων η Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου όρισε την 9η Νοεμβρίου 2016 ως ημερομηνία για επιβολή ποινής.


ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top