ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Όχι» της Βουλής στο έλεγχο του Συνεργατισμού από τον Γενικό Ελεγκτή

«Όχι» της Βουλής στο έλεγχο του Συνεργατισμού από τον Γενικό Ελεγκτή

Η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για πλήρη αποκλεισμό του Γενικού Ελεγκτή από τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) είναι απόλυτα σεβαστή, θεωρούμε όμως τον αποκλεισμό αυτό οπισθοδρόμηση στη δημόσια διαφάνεια και λογοδοσία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Όπως αναφέρεται, η Ελεγκτική Υπηρεσία απέκτησε δικαίωμα ελέγχου της ΣΚΤ επειδή το άρθρο 109 του περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμου (γνωστού ως ο Νόμος «Ομπρέλα» γιατί υπερισχύει όλων των άλλων νόμων) προβλέπει ότι η ΣΚΤ είναι κρατική επιχείρηση, αφού διεσώθη με χρήματα των φορολογούμενων πολιτών, και ότι ο Γενικός Ελεγκτής ασκεί οικονομικό έλεγχο σε κάθε κρατική επιχείρηση.

Με βάση τον περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας Νόμο, προστίθεται, για κάθε οργανισμό που ελέγχει ο Γενικός Ελεγκτής, αυτός έχει δικαίωμα, πρώτον να αναθέτει τον οικονομικό έλεγχο σε ιδιώτες ελεγκτές, και δεύτερον να ασκεί διαχειριστικό έλεγχο.

Με την τροποποίηση που έχει ψηφίσει την Παρασκευή (11/11) η Βουλή των Αντιπροσώπων στον περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στο Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας Νόμο, συνεχίζει η ανακοίνωση, πρόθεση του Σώματος φαίνεται να ήταν, να γίνεται μεν ο διαχειριστικός έλεγχος, αλλά με κάποιους περιορισμούς που η Βουλή έκρινε ορθό να θέσει.

Σημειώνει ότι "οι περιορισμοί αυτοί, που εν γένει δυσχεραίνουν τον έλεγχο και συγκρούονται με διεθνή πρότυπα ελέγχου, αφορούν κυρίως περιορισμούς στην πρόσβαση σε στοιχεία, πληροφορίες και πρακτικά στα οποία, ως επί τω πλείστων, έχει πρόσβαση αυτός που διενεργεί τον οικονομικό έλεγχο".

Κρίθηκε δηλαδή ορθό, όπως αναφέρει, να περιοριστεί η πρόσβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε στοιχεία στα οποία ανεμπόδιστα έχει και θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση ένας ιδιωτικός ελεγκτικός οίκος που διενεργεί τον οικονομικό έλεγχο.

Το κυριότερο όμως δεν είναι αυτό. Σήμερα ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων υπήρχε και δεύτερη πρόταση Νόμου από το Δημοκρατικό Συναγερμό η οποία αφορούσε τροποποίηση του Νόμου Ομπρέλα ώστε η ΣΚΤ να μην υπόκειται στον οικονομικό έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή. Η πρόταση αυτή υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ως εκ των πιο πάνω, σημειώνεται, εφόσον ο Γενικός Ελεγκτής δεν ασκεί οικονομικό έλεγχο στην ΣΚΤ, αυτή δεν αποτελεί ελεγχόμενο οργανισμό και άρα δεν τυγχάνει οποιασδήποτε εφαρμογής ο περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στο Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας Νόμος.

Συνεπώς, προστίθεται, η πρόταση του Δημοκρατικού Συναγερμού για πλήρη αποκλεισμό του Γενικού Ελεγκτή από τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο της ΣΚΤ έχει υπερψηφιστεί, κατά πλειοψηφία, από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η απόφαση αυτή, όπως αναφέρεται, είναι απόλυτα σεβαστή και η Ελεγκτική Υπηρεσία θα τερματίσει, αμέσως μόλις δημοσιευτεί η εν λόγω τροποποίηση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, κάθε τέτοιο έλεγχο, που ούτως ή άλλως δεν είχε αρχίσει λόγω άρνησης της ΣΚΤ να παραδώσει οποιοδήποτε στοιχείο ακόμη και με το προηγούμενο ισχυρό νομικό πλαίσιο που ίσχυε.

Η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για πλήρη αποκλεισμό του Γενικού Ελεγκτή από τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο της ΣΚΤ είναι απόλυτα σεβαστή, θεωρούμε όμως τον αποκλεισμό αυτό οπισθοδρόμηση στη δημόσια διαφάνεια και λογοδοσία. Αυτή είναι η άποψη μας και θεωρούμε ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να την εκφράσουμε, καταλήγει η ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας για την υπόθεση του Εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου είδε χθες (10/05) το φως της δημοσιότητας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top