ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκδήλωση καταδίκης του ψευδοκράτους από μαθητές

Εκδήλωση καταδίκης του ψευδοκράτους από μαθητές

Εκδήλωση καταδίκης του ψευδοκράτους με το σύνθημα «Oι μαθητές δεν συμβιβάζονται με την κατοχή και τη διχοτόμηση, αγωνιζόμαστε για επανένωση του τόπου και του λαού μας» πραγματοποίησαν σήμερα στο Παττίχειο Θέατρο στη Λάρνακα, μαθητές των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.

Σε ομιλία της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών που ανέγνωσε η Ηλιάνα Νικολάου, Πρόεδρος της Επαρχιακής ΣΕΜ, αναφέρεται ότι «σήμερα συμπληρώνονται 33 χρόνια από την αποσχιστική ενέργεια του εγκάθετου της Άγκυρας, Ντεντκτάς και του στρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας να ανακηρύξουν το ψευδοκράτος της 'Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου' που εδραίωσε ακόμα περισσότερο τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής».

Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους το Νοέμβριο του 1983, είπε, «ήταν το αποκορύφωμα μιας σειράς ενεργειών που εντάσσονταν στη φιλοσοφία της Τουρκίας περί δύο λαών και δύο κρατών, ήταν η συνέχιση του δίδυμου εγκλήματος του πραξικοπήματος και της εισβολής τον Ιούλη του 1974».

Η ΠΣΕΜ, σημείωσε, «συνεχίζει τον αγώνα της για λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό στηριγμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες κορυφής. Ταυτόχρονα παράμετροι της επιδιωκόμενης λύσης πρέπει να είναι η απαλλαγή από την κατοχή και η επανένωση του τόπου και του λαού μας, η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως προνοείται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που θα προνοεί ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια και η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων».

Η λύση, συνέχισε, πρέπει επίσης να προνοεί ότι «Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να αφεθούν να ζήσουν ελεύθερα μαζί, μακριά από την «κηδεμονία μητέρων πατρίδων» και των ξένων ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων και εγγυήσεων. Δεν χρειάζεται στρατούς, συρματοπλέγματα και ξένους κηδεμόνες να μας επιτηρούν, ούτε καμία εμπλοκή του ΝΑΤΟ». Πρέπει, είπε, να «σταλούν μηνύματα φιλίας, συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης των δύο Κοινοτήτων γιατί αυτό επιβάλλει το καλώς νοούμενο συμφέρον του λαού μας».

Η Ηλιάνα Νικολάου ανέφερε ότι «ως ΠΣΕΜ παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε σχέση με τη νέα προσπάθεια εξεύρεσης λύσης και θα παλέψουμε για μια λύση η οποία δεν μπορεί να περιμένει. Έχοντας πάνω απ’ όλα το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου μας στηρίζουμε τη διαπραγματευτική διαδικασία ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στην ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να δίνουμε λευκή επιταγή στους χειρισμούς της».

Σημείωσε ακόμα ότι «μέσα από τη μορφή και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων, επιθυμούμε να σταλούν θετικά μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ότι συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για επανένωση του τόπου και του λαού μας και ότι δεν συμβιβαζόμαστε με τα κατοχικά δεδομένα. Επίσης προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας στέλνουμε μηνύματα φιλίας, συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης των δύο κοινοτήτων γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον του λαού μας και του αντικατοχικού αγώνα που διεξάγουμε για επανένωση της πατρίδας μας».

Η Πρόεδρος της Επαρχιακής ΣΕΜ Λάρνακας είπε επίσης ότι «από την επαναπροσέγγιση και τη συνεργασία Ε/κ και Τ/κ μόνο οι εχθροί της Κύπρου πρέπει να ανησυχούν και εκείνοι που βολεύονται με τη συνέχιση της κατοχής και τη διχοτόμηση. Η διχοτόμηση δεν είναι λύση αλλά η οριστική καταδίκη του λαού μας».

Εμείς, κατέληξε η Ηλιάνα Νικολάου, «θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ώστε ο στόχος της απελευθέρωσης και της επανένωσης του νησιού μας να γίνει πραγματικότητα. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενωμένοι για μια χώρα που να διασφαλίζει ένα σίγουρο και ασφαλές μέλλον για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Φειδίας Παναγιώτου: Το βίντεο με τον ιερέα πατέρα του να φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης – Το στοίχημα για το «εκατοστάρι»



ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

Την αταλάντευτη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση που θα κινείται απολύτως μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και με πεδίο εκκίνησης των συνομιλιών το σημείο ωρίμανσης στο Κρανς Μοντανά, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top