ΕΛΛΑΔΑ

Αποχαιρέτησε την Ελλάδα ο Ομπάμα – Η ιστορική ομιλία του και το «Ζήτω η Ελλάς» - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Αποχαιρέτησε την Ελλάδα ο Ομπάμα – Η ιστορική ομιλία του και το «Ζήτω η Ελλάς» - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Αναχώρησε για το Βερολίνο, επόμενο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα συναντηθεί το βράδυ της Τετάρτης (16/11) με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Είχε σύντομη συνομιλία στην πίστα του αεροδρομίου με τον Αλέξη Τσίπρα, που τον συνόδεψε μέχρι το «Air Force One».

Παρόντος του Αλέξη Τσίπρα, στην πίστα του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», πραγματοποιήθηκε η αναχώρηση του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, από την Ελλάδα, καθώς ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε μια σύντομη συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα, που τον συνόδεψε μέχρι τις σκάλες του αεροπλάνου, ενώ, την ώρα που το άγημα του απέδιδε τιμές, ο κ. Ομπάμα μιλούσε με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζεφ Πάιατ.

Ακολούθως, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέβηκε «τροχάδην» τα σκαλιά, κοντοστάθηκε, γύρισε και σήκωσε το χέρι του, σε έναν τελευταίο χαιρετισμό προς τους Έλληνες και την Ελλάδα, αναχωρώντας για τον επόμενο ευρωπαϊκό προορισμό του, που είναι το Βερολίνο.

Η ομιλία του Ομπάμα

Με ένα θερμό χειροκρότημα και επιφωνήματα υποδέχτηκε ο κόσμος τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

«Ηello Greece, thank you», «γεια σας» και «Καλησπέρα» ήταν οι πρώτες λέξεις του Μπαράκ Ομπάμα στην αρχή της ομιλίας του.

Μάλιστα κάποιος από το κοινό είπε κάτι για το Σικάγο, με τον κ. Ομπάμα να το σχολιάζει χαμογελώντας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνέχισε την ομιλία του αναφερόμενος στη θρυλική φιλοξενία του ελληνικού λαού πρόσθεσε πως ήθελα να δει την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα αλλά και «να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για όσα πρόσφερε ο Θεός ο μέγας».

Συνέχισε κάνοντας αναφορές στον Ηρόδοτο και τον Θουκυδίδη. Μάλιστα τόνισε «οι Αμερικανοί ευγνωμονούν τους Έλληνες και πολλοί ελληνοαμερικανοί που με τις φουστανέλες τους (πάλι στα ελληνικά). Γιορτάζουμε με σπανακόπιτα και ούζο. Πολλοί ελληνοαμερικανοί ντύθηκαν στα χακί για την ελευθερία της πατρίδας μας».

Αναφέρθηκε ακόμα και στον Ελληνα μπασκετμπολίστα Γιάννη Αντετοκούμπο, ο οποίος αγωνίζεται στο NBA και για τον οποίοι οι Αμερικάνοι «ζητωκραυγάζουν». Πρόσθεσε δε «Μην πάτε μακριά γυρίστε το βλέμμα σας στο Σημείο Μηδέν. Εχουμε χρέος στην Ελλάδα για ένα πολύτιμο δώρο. Την αλήθεια και την πίστη ότι έχουμε ελεύθερη βούληση. Εδώ ακριβώς πριν από 25 αιώνες, στους βραχώδεις λόφους αυτής της πόλης, γεννήθηκε η Δημοκρατία. Το Κράτος». Μάλιστα τις λέξεις δημοκρατία και κράτος της είπε στα ελληνικά.

Τι είπε για τη συμμαχία του ΝΑΤΟ

«Η ιστορία δυο αιώνων καταδεικνύει ότι οι δημοκρατίες δεν θα πολεμήσουν η μια την άλλη. Περισσότερες δημοκρατίες σημαίνουν καλύτερο κόσμο. Η μεγαλύτερη συμμαχία του κόσμου είναι πιο σταθερή από ποτέ. Είμαι αισιόδοξος ότι η δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ θα συνεχιστεί», επεσήμανε ο Ομπάμα.

Θα διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση στη εξουσία Τραμπ

«Εγώ και ο επόμενος Πρόεδρος έχουμε διαφορές και άλλες απόψεις αλλά η δημοκρατία είναι ισχυρότερη από κάθε άτομο.  Γι' αυτό και συναντηθήκαμε και η κυβέρνηση μου θα κάνει ότι μπορεί για αν διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση. Είναι δύσκολο έργο ειδικά για τους νέους ανθρώπους. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να γίνουν βήματα πίσω αλλά όσο κρατάμε την πίστη μας στην δημοκρατία, τότε το δικό μας μέλλον θα είναι όπως το ονειρευόμαστε. Η δημοκρατία είναι το σοφότερο πολίτευμα», τόνισε μεταξύ άλλων ο απερχόμενος Πρόεδρο Ομπάμα.

«Η δημοκρατία είναι ισχυρότερη από τον ISIS και τους τρομοκράτες»

«Η δημοκρατία μας έδειξε ότι είμαστε ισχυρότεροι από τους τρομοκράτες. Εκείνοι προσπάθησαν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων μέσω της βίας. Ήθελαν να μας κάνουν να παρεκκλίνουμε από τις δικές μας αξίες. Η δημοκρατία είναι πιο ισχυρή από τον ISIS», τόνισε ο Ομπάμα.

Σχετικά με την κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ο Πρόεδρος Ομπάμα είπε:

Εδώ στην Ελλάδα ξέρω ότι είναι δύσκολα. Μπορούμε να πούμε ότι υπήρχε ένα μείγμα εξωτερικών και εσωτερικών δυνάμεων. Υπήρχε πρόβλημα με το χρέος, με τις θέσεις εργασίας. Ο κόσμος δεν κατανοεί τον πόνο που προκαλούν οι μεταρρυθμίσεις και τις θυσίες που κάνατε εσείς οι Έλληνες. Εγώ το κατανοώ.

Ένα μέρος της επίσκεψής μου είναι να καταδείξω τα βήματα που έγιναν. Θα συνεχίσετε να έχετε την υποστήριξη των ΗΠΑ και θα συνεχίσω να λέω στους πιστωτές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να βοηθηθεί η οικονομία. Το χρέος είναι το κλειδί για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία.

Από iefimerida.gr 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top