ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άντρος Κυπριανού: «Υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες λόγω συγκλίσεων Χριστόφια-Ταλάτ»

Άντρος Κυπριανού: «Υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες λόγω συγκλίσεων Χριστόφια-Ταλάτ»

Υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό γιατί αξιοποιήθηκαν οι συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και παραδέχθηκε την ίδια ώρα πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έχουν κάνει περαιτέρω βήματα μπροστά στις συνομιλίες με πολλές δυσκολίες και πολλά προβλήματα.

Παράλληλα, ο κ. Κυπριανού κάλεσε τα κόμματα που διαφωνούν με τη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας να βγουν να το πουν και να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από το επιχείρημα του σωστού περιεχομένου, χαρακτηρίζοντας αυτή την τακτική ως υπεκφυγές.

Αρχικά στην ομιλία του ο κ. Κυπριανού είπε πως κατά τη συζήτηση του Κυπριακού στο εσωτερικό δεν πρέπει να επιχειρείται ούτε ο φόβος αλλά ούτε και η ωραιοποίηση της κατάστασης, ενώ σημείωσε πως τα κόμματα που διαφωνούν με την προσέγγιση της λύσης της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας θα ήταν πιο έντιμο να βγουν και να πουν ότι διαφωνούν με το πλαίσιο, να πουν αν υπάρχει τρόπος να απαλλαγούμε από τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε από το 1977 και οι οποίες περιλαμβάνονται σε όλες τις συμφωνίες και όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, και να πουν πώς πάμε σε κάτι καλύτερο. Πρέπει να το πουν στο λαό καθαρά και τίμια και όχι να κρύβονται, όπως είπε, και να ασκούν κριτική σε αυτή τη διαδικασία.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως για το ΑΚΕΛ θα ήταν εύκολο να κάνει αντιπολίτευση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όπως αυτός είχε κάνει ως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ προς τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια κατά τις συνομιλίες του με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Σημείωσε πως το κόμμα του δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο και θέλει να σώσει τον τόπο και όχι να τον καταστρέψει.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως ο συμβιβασμός της ΔΔΟ έγινε επειδή υπήρχε πλήρης επίγνωση των συνεπειών του πραξικοπήματος και της εισβολής και από τότε επαναβεβαιώθηκε από όλους τους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει κατοχυρωθεί σε όλα τα ψηφίσματα των ΗΕ.

Στη συνέχεια, ο κ. Κυπριανού μίλησε για το πώς αντιλαμβάνεται το ΑΚΕΛ τους όρους της λύσης, και συγκεκριμένα τον όρο της ομοσπονδίας, της δικοινοτικότητας, της διζωνικότητας, της πολιτικής ισότητας, της διεθνούς προσωπικότητας και της ιθαγένειας.

Σε σχέση με τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά πόσον αυτό που συζητείται είναι η μετεξέλιξη ή η κατάργησή της και η δημιουργία ενός νέου κράτους, σημείωσε πως όλες οι γνωματεύσεις που λήφθηκαν από εμπειρογνώμονες παγκόσμιας εμβέλειας και τις οποίες είχε ζητήσει και ο Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τάσσος Παπαδόπουλος αλλά και ο Νίκος Αναστασιάδης, λένε πως η συνέχιση εξασφαλίζεται με τη συμμετοχή του κράτους σε διεθνείς οργανισμούς διακρατικού χαρακτήρα όπως η ΕΕ και ο ΟΗΕ καθώς και με τη συνέχιση των διεθνών συνθηκών που δεσμεύουν το κράτος. Και οι δύο προϋποθέσεις, σημείωσε, πληρούνται στην περίπτωση της Κύπρου.

Απαντώντας στην επίκριση και στο αίτημα του ΔΗΚΟ να συμπεριληφθεί η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο 1ο άρθρο του Συντάγματος, ο κ. Κυπριανού είπε πως ο Τάσσος Παπαδόπουλος κατά την παράδοση στον Δημήτρη Χριστόφια του είχε πει να εξασφαλίσει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι ότι πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στο 1ο άρθρο του Συντάγματος. Διερωτήθηκε, παράλληλα, αν ήταν τόσο απλό να επιτευχθεί αυτό, 5 χρόνια διακυβέρνησης του Τάσσου Παπαδόπουλου γιατί δεν το είχε διεκδικήσει και τώρα λέμε ότι όποιος δεν το διεκδικεί αυτομάτως είναι προδότης.

Στη συνέχεια ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε κατά πόσον είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε μια λύση που θα προνοεί για δύο συνιστώσες πολιτείας, κάθε μια εκ των οποίων, θα διοικείται από αντίστοιχη κοινότητα, θα έχει τα δικά της όργανα εξουσίας και αρμοδιότητες ταυτόσημες με εκείνες της άλλης πολιτείας, μια λύση που θα έχουν και οι δύο κοινότητες αποτελεσματική συμμετοχή στα όργανα και τις αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας. Αν ναι, συνέχισε, τότε δεχόμαστε τις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και δεν μπορούμε να παίρνουμε α λα καρτ την ομοσπονδία. Αν όχι, τότε είναι τις Συμφωνίες του 1977 και 1979 που απορρίπτουμε “και τα περί ταμπέλας και περιεχομένου, συνιστούν υπεκφυγές”.

Κατόπιν, ο κ. Κυπριανού μίλησε για το κατά πόσο είναι εύκολο να απαλλαγούμε σήμερα από τις Συμφωνίες του 1977 και του 1979 για λύση ομοσπονδίας, οι οποίες περιλαμβάνονται σε όλα τα ψηφίσματα του ΣΑ και είχαν γίνει αποδεκτές από όλους τους Προέδρους της Δημοκρατίας και να διεκδικήσουμε λύση ενιαίου κράτους. Σε αυτό το σημείο, διερωτήθηκε κατά πόσον οι δύο πιο στενοί μας σύμμαχοι στο Κυπριακό, η Ελλάδα και η Ρωσία, είναι έτοιμες να στηρίξουν τη θέση για εγκατάλειψη της λύσης της ομοσπονδίας και υιοθέτησης της προσέγγισης για λύση ενιαίου κράτους.

Ο κ. Κυπριανού είπε στη συνέχεια πως διεκδικητική πολιτική είναι αυτή που φέρνει αποτελέσματα και όχι εκείνη που φωνασκεί και θορυβεί, κάτι που έγινε με ανορθόδοξες διαδικασίες στο παρελθόν επί Γλαύκου Κληρίδη αλλά και επί Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο Γλαύκος Κληρίδης ενταφίασε τις ιδέες Γκάλι παραμονές εκλογών και ο Ντενκτάς βγήκε από τη γωνιά, στη συνέχεια το 1997 με την πολιτική των πυραύλων ο Ντενκτάς έβαλε στο τραπέζι τη λύση συνομοσπονδίας και κανείς δεν αντέδρασε από τη διεθνή κοινότητα. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος μετά την 8η Ιουλίου απάντησε στην επιστολή Καμπάρι το 2006 όταν προκλήθηκε κωλυσιεργία αλλά και ο Νίκος Αναστασιάδης από την ημέρα που εκλέγηκε μέχρι το Φεβρουάριο του 2014 ακολουθούσε την πολιτική αυτή και πήραμε τη χειρότερη έκθεση που πήραμε ποτέ από τον ΓΓ του ΟΗΕ. Αυτά θα έπρεπε να μας διδάξουν για το πώς πρέπει να λειτουργούμε και πρέπει, όπως είπε, να διεκδικήσουμε λύση που να βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο και πρέπει να είμαστε διεκδικητικοί στην επιμονή μας στις βασικές αρχές λύσης, καταθέτοντας προτάσεις που εμμένουν στην ουσία.

Ο Άντρος Κυπριανού είπε πως σήμερα υπάρχει πρόοδος γιατί αξιοποιήσαμε τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ και έχουμε καταφέρει να προχωρήσουμε, ενώ την ίδια ώρα παραδέχθηκε πως Αναστασιάδης και Ακιντζί έχουν κάνει περαιτέρω βήματα μπροστά με πολλές δυσκολίες και πολλά προβλήματα. “Για εμάς είναι μεγάλη η απόσταση που έχουμε να καλύψουμε ακόμα μέχρι να φτάσουμε στην ποθητή λύση του Κυπριακού, δεν είναι εύκολα τα πράγματα, είναι εξαιρετικά δύσκολα”, είπε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως καταφέραμε να κατοχυρώσουμε τις τρεις βασικές ελευθερίες, διακίνησης, εγκατάστασης και απόκτησης περιουσίας, ενώ ξεκαθάρισε πως το ΑΚΕΛ δεν δέχεται τη συνέχιση των εγγυήσεων.

Όσον αφορά το κόστος της λύσης, είπε πως είναι μια σημαντικότατη παράμετρος που πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά. Ωστόσο, διερωτήθηκε αν θα πρέπει να αφήσουμε άλυτο το Κυπριακό λόγω του κόστους και ξεκαθάρισε πως δεν αποδέχεται μνημονιακές πολιτικές. Πρόσθεσε πως υπάρχει σύγκλιση Χριστόφια-Ταλάτ με βάση την οποία η κάθε κοινότητα αναλαμβάνει τα δικά της χρέη από το 1963 και μετά, και τα 17 δις χρέος της Τ/κ κοινότητας δεν θα τα αναλάβουμε εμείς αλλά η Τουρκία, η οποία θα πρέπει να αναλάβει επιπρόσθετες δαπάνες ως η χώρα που έχει εισβάλει στην Κύπρο. Παράλληλα, τόνισε πως από τη λύση θα προκύψουν πολλά οφέλη λόγω σταθερότητας, με την ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομέα, την προσέλκυση επενδύσεων, τουρισμού, αξιοποίηση του ΦΑ.

Τέλος, λέγοντας πως υπάρχει ανησυχία με τον τρόπο που λειτουργεί ο Ταγίπ Ερντογάν και η Τουρκία, διερωτήθηκε αν αυτή η ανησυχία πρέπει να μας οδηγήσει στο να διακόψουμε τις διαπραγματεύσεις για λύση, μέχρι να αλλάξει η κατάσταση στην Τουρκία. “Θα πρέπει να επιδιώξουμε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, να διαπραγματευτούμε σκληρά και διεκδικητικά, να επιχειρήσουμε να πετύχουμε συμφωνία η οποία εντάσσεται στο συμφωνημένο πλαίσιο, να βασίζεται στις αρχές λύσης και θα κρίνουμε από το αποτέλεσμα. Αν μας ικανοποιεί το περιεχόμενο θα πούμε ναι, αν δεν μας ικανοποιεί θα πούμε όχι”, κατέληξε.


Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μήνυμα Χριστοδουλίδη για Πρωθυπουργό Σλοβακίας - «Βαθιά συγκλονισμένος»

Μήνυμα Χριστοδουλίδη για Πρωθυπουργό Σλοβακίας - «Βαθιά συγκλονισμένος»

Βαθιά συγκλονισμένος από την απόπειρα κατά της ζωής του Σλοβάκου πρωθυπουργού δηλώνει με ανάρτησή του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top