ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΛΑΡΝΑΚΑ: Οδηγός βυτιοφόρου συγκρούστηκε με αεροσκάφος και τον άφησαν να πεθάνει – Άργησε... 3,5 ώρες η τραχειοτομή!

ΛΑΡΝΑΚΑ: Οδηγός βυτιοφόρου συγκρούστηκε με αεροσκάφος και τον άφησαν να πεθάνει – Άργησε... 3,5 ώρες η τραχειοτομή!

Είχε σοβαρό ατύχημα, αφού το βυτιοφόρο που οδηγούσε συγκρούστηκε με το δεξί φτερό αεροσκάφους τύπου CESSNA 750 στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας. Ο λάρυγγάς του υπέστη συντριπτικό κάταγμα, αφού το φτερό τον κτύπησε στο συγκεκριμένο σημείο...

Του Φάνη Μακρίδη

Επενέβη η Πυροσβεστική Υπηρεσία για να τον απεγκλωβίσει και εν συνεχεία μεταφέρθηκε στο τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας. Και ενώ με μια απλή τραχειοτομή σήμερα θα ζούσε, εντούτοις λόγω λανθασμένων ιατρικών χειρισμών απεβίωσε λόγω ασφυξίας.

Αυτό δεν είναι δικό μας συμπέρασμα. Πρόκειται για το πόρισμα της έκθεσης της δικαστού-θανατικού ανακριτού Μ.Κ. Λοΐζου, η οποία βάσει των ευρημάτων της καταλογίζει ευθύνες σε ιατρικό προσωπικό.

Ο 63χρονος Γιώργος Νικολάου που έχασε τη ζωή του 11 Δεκεμβρίου του 2012, τραυματίστηκε στις 21:38 της εν λόγω μέρας, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο στις 22:40, στις 00:20 έφτασε ο ωτορινολαρυγγολόγος και στις 02:15 ήταν νεκρός... 

Αν του γινόταν τραχειοτομή στις 3,5 και πλέον ώρες που βρισκόταν στο Νοσοκομείο σήμερα θα ήταν κοντά στους δικούς του.

Τα επίμαχα σημεία
Η Λοΐζου σημειώνει χαρακτηριστικά: «...καταλήγω σε συμπέρασμα ότι προκύπτει εύλογη υπόνοια, σε βαθμό μεγαλύτερου του ισοζυγίου των πιθανοτήτων και μικρότερο του πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι στον θάνατο του θανόντα επενήργησαν ενέργειες ή παραλείψεις τρίτων προσώπων, οι οποίες οδήγησαν στην μη έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση της ιατρικής κατάστασης του θανόντα, ήτοι του συντριπτικού κατάγματος λάρυγγα, οι οποίες οδήγησαν με τη σειρά τους στην μη ενδεδειγμένη, υπό τις περιστάσεις, αντιμετώπισή της».

Το πόρισμα της θανατικής ανάκρισης ημερομηνίας 28 Νοεμβρίου του 2016 αναφέρει ενδεικτικά ότι ο Δρ Σωτήρης Πάμπου, που χειρίστηκε τον Νικολάου μετά τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο, μέχρι και την θανατική ανάκριση δεν ήξερε ότι το φτερό του αεροπλάνου είχε έρθει σε επαφή με τον λάρυγγα του οδηγού. Σημειώνεται σχετικά: «Μόνο και μόνο από το στοιχείο ότι ο Δρ. Πάμπου δεν γνώριζε μέχρι και την ημερομηνία της μαρτυρίας του στη θανατική ανάκριση, ότι ο λαιμός του θανόντα ήρθε σε επαφή με το φτερό του αεροπλάνου, προκύπτει ότι αυτός δεν είχε, κατά τον επίδικο χρόνο, όλες τις προαπαιτούμενες πληροφορίες για το ιστορικό του ασθενούς, ώστε να είναι σε θέση να προβεί σε έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση. Πάντως η επαφή του λαιμού του θανόντα με το φτερό αεροπλάνου ήταν γνωστή σε αρκετά πρόσωπα πριν ο ασθενής φτάσει στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών». Ακολούθως παραθέτει επτά μαρτυρίες ανθρώπων που ήξεραν ότι ο θανόντας είχε τραυματιστεί από το φτερό του αεροοπλάνου!

Η θανατικός ανακριτής κάνει λόγο και για κακή συνεννόηση μεταξύ του ιατρικού προσωπικού: «Η ακτινολόγος Δρ. Σολωμού αναφέρει ευθειασμό της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και εικόνα κατάγματος του σώματος Α2 σπονδύλου του ασθενούς, ενώ ο Δρ Πάμπου στην έκθεσή του προς τον Διευθυντή του Γ.Ν. Λάρνακας ημερομηνίας 13/12/2012 αναφέρει ότι τα ευρήματα στον αυχένα ήταν φυσιολογικά. Το γεγονός αυτό δεικνύει αφενός ότι δεν υπήρχε συντονισμός μεταξύ των ιατρών για την αντιμετώπιση του ασθενούς στο ΤΑΕΠ και αφετέρου ότι εάν ο Δρ Πάμπου ήταν γνώστης του κατάγματος του Α2 σπονδύλου του ασθενούς κατά τον κρίσιμο χρόνο, η όλη κατάσταση θα μπορούσε να εξελισσόταν διαφορετικά». 

Γίνεται αναφορά και στα κατέθεσε ο επί καθήκοντι ωτορινοραλυγγολόγος Δρ Μάριος Ταπής: «Πρέπει να τονιστεί και η βαρύνουσας σημασίας θέση του Δρ Ταπή ότι θα ενεργούσε διαφορετικά αν γνώριζε τον μηχανισμό κάκωσης εξαρχής. Ήτοι την επαφή του φτερού του αεροπλάνου με τον λαιμό του θανόντα. Σε τέτοια περίπτωση, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο θανών θα ζούσε, αλλά η ιατρική αντιμετώπιση που θα λάμβανε θα ήταν διαφορετική, είπε. Θα ενημέρωνε, περαιτέρω, τους συγγενείς του ασθενούς για τη σοβαρότητα της κατάστασής του».

Η υπόθεση ήδη έχει παραπεμφθεί από την δικαστή στην αστυνομική διεύθυνση Λάρνακας.

Στην ακροαματική διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου την οικογένεια του θανόντος εκπροσώπησαν τα δικηγορικά γραφεία Δημητρίου&Δημητρίου ΔΕΠΕ. Συγκεκριμένα  εμφανίστηκαν οι δικηγόροι Αντώνης Δημητρίου και Χαρά Αλεξάνδρου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Δίκη στο Μάτι: Συγκλονίζει ο Άρης Χερουβείμ που έχασε μάνα, αδερφή και δίδυμες ανιψιές στη φωτιά

Μονή Αββακούμ: Σε προχωρημένο στάδιο οι εξετάσεις της Αστυνομίας

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top