ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικρίσεις Οζερσάι για ρυθμίσεις που θεωρεί χειρότερες από το σχέδιο Ανάν

Επικρίσεις Οζερσάι για ρυθμίσεις που θεωρεί χειρότερες από το σχέδιο Ανάν

Για χειρότερες ρυθμίσεις από ό,τι στο σχέδιο Ανάν όσον αφορά τα ζητήματα του πληθυσμού και διαμονής, κάνει λόγο σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του τ/κ Κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Οζερσάι, σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο.

Ο κ. Οζερσάι υποστήριξε ότι οι συγκλίσεις που έχουν γίνει δίνουν στους Ε/κ το ντε φάκτο δικαίωμα να εγκατασταθούν στην τ/κ πολιτεία και σε αυτή την περίπτωση η κάθε πολιτεία δεν θα μπορεί να έχει ξεκάθαρη πληθυσμιακή πλειοψηφία. “Και τότε πού είναι η διζωνικότητα;” διερωτήθηκε ο Κουντρέτ Οζερσάι, προσθέτοντας: “Εάν η συμφωνία που υπάρχει επιτρέπει σε 44.000 Ε/κ να χτίσουν τις κατοικίες τους στο 'βορρά' και τους δίνει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι χωρίς μια μεταβατική περίοδο και επιπλέον όταν επιτρέπεις σε περισσότερους Ε/κ από τους Τ/κ να έρθουν να μείνουν στο 'βορρά', χωρίς περιορισμούς, τότε πού είναι η διζωνικότητα;”.


Στη Γενεύη, είπε, πρέπει να ληφθούν μέτρα για να μην υπάρξουν προβλήματα σε αυτό το ζήτημα. Ο κ. Οζερσάι χαρακτήρισε θετικό το ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων βαίνει προς το τελικό στάδιο, λέγοντας ότι “δεν είναι μια λύση όμως για χάριν της λύσης και πιστεύω ότι πρέπει να αξιολογήσουμε με προσοχή κάποια σημεία στα οποία έχουν συμφωνήσει οι πλευρές, πριν φτάσουν σε αυτό το τελικό στάδιο για να μπορέσουμε να στηρίξουμε μια δίκαιη και μόνιμη λύση που θα στηρίζεται και θα λαμβάνει υπόψη τις παραμέτρους των ΗΕ”.


Η διζωνικότητα, ανέφερε, είναι μια τέτοια παράμετρος που τα ΗΕ έχουν εγκρίνει με το ψήφισμα 750 με την αναφορά σε σαφή πληθυσμιακή και περιουσιακή πλειοψηφία της κάθε κοινότητας στην πολιτεία της. Όχι απλή πλειοψηφία, όπως είπε, αλλά σαφή πλειοψηφία φέροντας για παράδειγμα ότι εάν το ποσοστό των Τ/κ στην πολιτεία τους είναι 51% αυτό δεν είναι καθαρή, σαφής, αλλά απλή πλειοψηφία.

Στη συνέχεια κάνει αναφορά στο τι έχει συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό, όχι με βάση δημοσιεύματα εφημερίδων, όπως σημειώνει, αλλά με βάση δηλώσεις των δύο ηγετών, κάνοντας αναφορά στο ποσοστό του 20% των Ε/κ που θα έχουν το δικαίωμα της εγκατάστασης, λέγοντας ότι εάν ο πληθυσμός της τ/κ πολιτείας είναι 220.000 τότε ο αριθμός των Ε/κ που θα έχουν αυτό το δικαίωμα, από την πρώτη μέρα της λύσης - όπως τονίζει - είναι 44.000.

Αυτές οι 44.000 Ε/κ, πρόσθεσε, θα έχουν πολιτικά δικαιώματα για τις δημοτικές εκλογές αλλά και τις εκλογές στην τ/κ συνιστώσα πολιτεία, “πιθανόν και για τις ευρωεκλογές”.

Επίσης, είπε, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι, χωρίς αριθμητικά όρια, ο καθένας θα μπορεί να μείνει οπουδήποτε στην Κύπρο (right of abode) και να δημιουργήσει μια επιχείριση. Δηλαδή, συνέχισε, από την 'νότια' Κύπρο εάν θέλουν 100.000 ή 300.000 Ε/κ μπορούν να πάνε στο “βορρά” να ζήσουν, να μείνουν, να κάνουν δουλειές.

Στο περιουσιακό, ανέφερε ο κ. Οζερσάι, υπάρχει ακόμη ασάφεια όσον αφορά το σε ποια σημεία έχουν συμφωνήσει και εάν θα υπάρχει σαφής πλειοψηφία και στο περιουσιακό όπως επιβάλλει η διζωνικότητα, όπως είπε.

Στη συνέχεια, κάνει μια σύγκριση με το τι υπήρχε στο σχέδιο Ανάν γι` αυτά τα θέματα, με έμφαση στις μεταβατικές περιόδους που περιλαμβάνονταν για την μετεγκατάσταση Ε/κ και το ποσοστό πληθυσμιακής αναλογίας, για να καταλήξει ότι σε κάποια σημεία υπάρχει οπισθοδρόμηση από τα αντίστοιχα σημεία στο σχέδιο Ανάν και υποστηρίζοντας ότι το ελεύθερο δικαίωμα διαμονής και ίδρυσης επιχείρησης δημιουργεί άλλα προβλήματα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μας τα... χαλάει ο καιρός - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι

Ζίζυρος, σακκουλλοδρομίες και άλλα 10 παραδοσιακά παιχνίδια του Πάσχα στην Κύπρο - Διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου

Γρίπη των πτηνών και σε… αγελάδες: Πώς και πότε μεταδίδεται στον άνθρωπο - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Επεισοδιακή νύχτα στη Λεμεσό - Έκαψαν περιπολικό και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει σύστημα καμερών για παράνομη στάθμευση - Οι λεπτομέρειες

Ιωάννα Τούνη: Δείχνει στους ακολούθους της τις εξωτικές διακοπές της - Δείτε φωτογραφίες



«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των ατόμων που χθες βράδυ επιτέθηκαν σε μέλη της Αστυνομίας και προκάλεσαν ζημιές σε περιπολικά, στην περιοχή του Ύψωνα Λεμεσού. Σε δηλώσεις τους ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Λεμεσού Λευτέρης Κυριάκου, ανέφερε ότι έχει συσταθεί κλιμάκιο, το οποίο αξιολογεί τεκμήρια και μαρτυρίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top