ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβ. Εκπρόσωπος: «Στόχος να προκύψει έγγραφο εργασίας από τις συζητήσεις στο Μοντ Πελεράν»

Κυβ. Εκπρόσωπος: «Στόχος να προκύψει έγγραφο εργασίας από τις συζητήσεις στο Μοντ Πελεράν»

Διμερείς συναντήσεις της αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη βρετανική και την ελλαδική αντιπροσωπεία πραγματοποιήθηκαν σήμερα πριν από την έναρξη των συναντήσεων των τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι στόχος των συναντήσεων είναι να προκύψει έγγραφο εργασίας που να επιτρέπει τη συνέχεια της διάσκεψης για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο με θετικές προοπτικές για κατάληξη.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος κάλεσε τους δημοσιογράφους να αναμένουν την ολοκλήρωση των συναντήσεων την Παρασκευή.

Ανέφερε ότι οι συζητήσεις αναμένονταν να αρχίσουν σήμερα στις 12:30 ώρα Κύπρου και έχουν μέχρι στιγμής προηγηθεί διμερείς συναντήσεις της αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη βρετανική και την ελλαδική αντιπροσωπεία.

“Είμαστε σε απόλυτο συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση τόσο όσον αφορά θέματα διαδικασίας αλλά περισσότερο θέματα ουσίας. Αναμένεται μέσα από τη συζήτηση που θα γίνει , μέσα από τις απαντήσεις που θα δοθούν σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα που άπτονται γενικότερα του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων να προκύψει ένα, αν θέλετε, έγγραφο εργασίας που ευελπιστούμε να υπάρχει εκείνη η υποδομή που να επιτρέπει τη συνέχεια της διάσκεψης για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο και να υπάρχουν θετικές προοπτικές για κατάληξη. Να αναμένουμε να δούμε, η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή και μετά την ολοκλήρωση της θα τοποθετηθούμε”, ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει το κλίμα που συντηρείται με δηλώσεις από την τουρκική πλευρά, ο Εκπρόσωπος είπε ότι “γίνονται πολλές δηλώσεις, γίνονται συνεχείς, σχεδόν καθημερινά δηλώσεις σε σχέση με πτυχές του κυπριακού, έχουμε ακούσει από τον κ. Ερντογάν, τον κ. Ακιντζί”.

Πλέον, ανέφερε, “βρισκόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η σοβαρότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει όλους μας, αντιλαμβάνεστε το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία δεν εξαρτάται από δηλώσεις. Σίγουρα οι δηλώσεις έχουν τον δικό τους συμβολισμό, μπορούν να βοηθήσουν, να δημιουργήσουν προβλήματα στο διάλογο. Από εκεί και πέρα, δεν είναι οι δηλώσεις που θα καθορίσουν τον αποτέλεσμα αλλά το γεγονός ότι πλέον είμαστε στο ίδιο τραπέζι, απέναντι από την τουρκική αντιπροσωπεία να συζητήσουμε και τα αποτελέσματα αυτής της συζήτησης είναι που θα κρίνουν εν πολλοίς το πώς μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία”.

Σε ερώτηση αν την Παρασκευή θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το μέλλον αυτής της διαδικασίας, ο Εκπρόσωπος απάντησε “όχι κατά ανάγκη γιατί αντιλαμβάνεστε μια συζήτηση σε τεχνοκρατικό επίπεδο δεν μπορεί να κρίνει την διαδικασία στο σύνολό της” Τόνισε ότι είναι σημαντική η συζήτηση, “είναι μια ομάδα εργασίας που γίνεται μετά από εισήγηση του ίδιου του ΓΓ, έχει τη σημασία της, έχει το ρόλο της αλλά αντιλαμβάνεστε ότι σημαντικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο”.

 

Ερωτηθείς αν από την έκβασή της θα εξαρτηθεί αν θα πάμε σε πολιτικό επίπεδο, ο Εκπρόσωπος είπε “Οχι, στόχος είναι να γίνει η διάσκεψη σε πολιτικό επίπεδο. Εκείνο που θα κρίνει αν είμαστε κοντά ή όχι, σίγουρα τα αποτελέσματα αλλά η συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο στο τέλος της ημέρας, εκεί θα ληφθούν οι αποφάσεις. Η ομάδα των τεχνοκρατών δεν μπορεί να λάβει τις οποίες αποφάσεις για το μέλλον της διαδικασίας είτε για την ουσία της συζήτησης. Αυτά θα γίνουν σε πολιτικό επίπεδο.

Ανέφερε ότι στόχος είναι να πραγματοποιηθεί συνάντηση σε πολιτικό επίπεδο, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ημερομηνία, “αναμένουμε να δούμε και τα αποτελέσματα. Να δούμε τα αποτελέσματα και αναλόγως θα αποφασίσουμε”.

Ερωτηθείς πότε θα συνεχιστούν οι συνομιλίες στην Κύπρο είπε ότι όταν ολοκληρωθεί η συζήτηση στη Γενεύη, στόχος είναι να συνεχιστεί για τα υπόλοιπα των κεφαλαίων στην Κύπρο.

Αναφορικά με την παρουσία νωρίτερα σήμερα της πρέσβειρας των ΗΠΑ στο Προεδρικό, είπε ότι είχε μια συνάντησή μαζί της όπου συζήτησαν για τα αποτελέσματα της διάσκεψης στη Γενεύη καθώς επίσης και της εργασίας των τεχνοκρατών που στο Μοντ Πελεράν καθώς και για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας αμερικανικής κυβέρνησης το τέλος της βδομάδας.

Ανέφερε επίσης ότι αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο Εκπρόσωπος είπε επίσης ότι μέχρι το τέλος της βδομάδας ο Πρόεδρος θα έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους ενώ τις επόμενες δύο βδομάδες ο ΠτΔ θα βρεθεί στο Στρασβούργο για να προσφωνήσει τη σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εκεί θα έχει την ευκαιρία μέσα και από συναντήσεις με μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης αλλά και του ΣτΕ να ενημερώσει για το Κυπριακό ενώ μετά ο Πρόεδρος θα συμμετέχει στη σύνοδο των κρατών μελών του νότου μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο, τον Ιταλό Πρωθυπουργό, τον Ελληνα Πρωθυπουργό, τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, των χωρών του νότου, τον πρωθυπουργό της Μάλτας στην Πορτογαλία “έτσι ώστε να συζητηθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος εντός του πλαισίου της ΕΕ και σίγουρα και το Κυπριακό θα είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει αύριο συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο οποίος θα βρίσκεται στην Κύπρο προσκεκλημένος του Μακαριωτάτου για τους εορτασμούς για τα ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά: Σκόπιμα παρέσυρε την άτυχη Ελένη ο οδηγός – Βιντεοσκόπησε ο ίδιος το όλο συμβάν

Τάφος – Οπλοστάσιο: Βρήκαν βόμβα έτοιμη για χρήση – Τους «χάλασαν» τα σχέδια οι Αρχές

Μονή Αββακούμ: Απαντά στον δικηγόρο του Μητροπολίτη Ταμασού ο Βαβούσκος - «Συνιστά ομολογία ότι δεν είχαν κάνει τίποτε»

Επίδομα τέκνου: Αυξημένο κατά 3,7% φέτος - Δείτε αναλυτικά πόσα και πότε θα τα λάβετε

Τιμές καυσίμων: Το «παράδοξο» με τα φθηνότερα πρατήρια - Στα ίδια επίπεδα βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης - Πίνακες

Χριστιάνα Αριστοτέλους: Το γλυκό στιγμιότυπο που πόσταρε από τη βάφτιση της κόρης της



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Έρχονται αρχηγοί κρατών για να στηρίξουν την πρωτοβουλία Αμάλθεια - Δεν υπάρχει ναυάγιο για το τερματικό»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Έρχονται αρχηγοί κρατών για να στηρίξουν την πρωτοβουλία Αμάλθεια - Δεν υπάρχει ναυάγιο για το τερματικό»

Αρχηγοί κρατών θα έρθουν στην Κύπρο για να στηρίξουν την πρωτοβουλία «Αμάλθεια» είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top