ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κασουλίδης: «Σύγκρουση και ειρηνική συνύπαρξη λαών, θρησκειών και πολιτισμών»

Κασουλίδης: «Σύγκρουση και ειρηνική συνύπαρξη λαών, θρησκειών και πολιτισμών»

Για να αντιμετωπίσουν οι κοινωνίες το φαινόμενο του φανατισμού, μέλημά τους πρέπει να είναι η προώθηση της κουλτούρας και του πολιτισμού της ειρήνης, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιώαννης Κασουλίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό πως η «ανθρώπινη ασφάλεια» (human security) αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη διασφάλιση της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ λαών, θρησκειών και πολιτισμών.

Ο κ. Κασουλίδης μιλούσε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Σαλαμίνιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου, την Πέμπτη με θέμα «Σύγκρουση και ειρηνική συνύπαρξη λαών, θρησκειών και πολιτισμών»

«Αν και η σύγκρουση των πολιτισμών δεν είναι κατά την άποψή μου κάτι αναπόφευκτο, αυτό που είναι δεδομένο είναι το ότι η παραποίηση της θρησκείας οδηγεί στο φανατισμό», είπε. Υπάρχει δηλαδή, πρόσθεσε, «μια `σύγκρουση παρεξηγήσεων`, η οποία οδηγεί στη βία, τη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό».

Εξέφρασε τη θέση ότι «οι κοινωνίες μας θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο και μέλημά μας θα πρέπει να είναι η προώθηση ακριβώς της κουλτούρας και του `πολιτισμού της ειρήνης`, που θα έλεγα ότι δεν είναι αφηρημένη έννοια, αλλά πολιτική, σαφές βάθρο και πρακτική εφαρμογή».

Ο Υπουργός Εξωτερικών συνέχισε λέγοντας ότι «ο διαθρησκειακός διάλογος είναι μια εκ των πρακτικών εφαρμογών του πολιτισμού της ειρήνης». Στόχος του διαθρησκειακού διαλόγου, εξήγησε, «δεν είναι μόνο οι εξεύρεση των κοινών στοιχείων μεταξύ των διαφόρων θρησκειών και δογμάτων». Στόχος, είπε, «είναι να κατανοήσουμε και μέσω της κατανόησης να σεβαστούμε τα άλλα θρησκεύματα, τις άλλες πεποιθήσεις και να αντιληφθούμε το σύστημα αξιών τους».

Σε αναφορά του στο Κυπριακό επισήμανε ότι «δεν ήταν ποτέ πρόβλημα μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών». Τουναντίον, ανέφερε, «και οι δύο κοινότητες στην Κύπρο είναι κοσμικές». Αυτό, είπε, «δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε θρήσκοι, αλλά σημαίνει ότι ο τρόπος ζωής μας δεν υποβάλλεται και καθοδηγείται από τη θρησκεία, αλλά η θρησκεία αφορά την ιδιωτική μας ζωή».

«Οι παλαιότεροι από εμάς θυμούνται ότι στα μικτά χωριά, οι εκκλησίες και τα τεμένη λειτουργούσαν αρμονικά και πως η θρησκεία δεν αποτέλεσε ποτέ σημείο σύγκρουσης, αλλά τουναντίον, οι θρησκευτικές εορτές έφερναν τον κόσμο, χριστιανούς και μουσουλμάνους, ακόμα πιο κοντά», είπε.

Τουναντίον, πρόσθεσε, «το πρόβλημα προέκυψε από την έξαρση του εθνικισμού όπου πάλι προβάλλονται οι εθνικές καταβολές και όχι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών «είναι συνεπώς με ιδιαίτερη ανησυχία που βλέπουμε στα κατεχόμενα μια αργή αλλά σταθερή τάσης ισλαμοποίησης του τρόπου ζωής, καθοδηγούμενη από το κόμμα του κ. Ερντογάν». Αυτό, εκτίμησε, «είναι πολύ επικίνδυνο και δεν αφορά μόνο την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά την Κύπρο στο σύνολό της». Σίγουρα, είπε, «το Κυπριακό θα περιπλεχθεί περαιτέρω εάν σε κάποια φάση παρουσιαστεί και ως πρόβλημα μεταξύ θρησκευτικών κοινοτήτων».

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι «θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η «ανθρώπινη ασφάλεια», το “human security” στα αγγλικά, αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη διασφάλιση της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ λαών, θρησκειών και πολιτισμών». Αυτό, υπέδειξε, «αποτελεί και την προσέγγισή μας στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό».

«Να νιώθουν δηλαδή οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου ότι διασφαλίζεται το όλο πλέγμα δικαιωμάτων και ασφάλειας, από την ατομική ασφάλεια, στην κοινοτική, στην κοινωνική, στην οικογενειακή, κτλ», ανέφερε. Αυτό, κατά τον ίδιο, είναι αναγκαίο και για την Μέση Ανατολή.

Από ΚΥΠΕ

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Ιωάννα Μαλέσκου: Υπέρλαμπρη στην πρεμιέρα της - Στο πλευρό της Μικρούτσικος και Τάσος Τρύφωνος - Δείτε βίντεο



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top