ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Υδρογονανθράκων: Στο επίκεντρο οι παρατηρήσεις της Ελ. Υπηρεσίας

Ταμείο Υδρογονανθράκων: Στο επίκεντρο οι παρατηρήσεις της Ελ. Υπηρεσίας

Με το Υπουργείο Οικονομικών να κάνει αποδεκτές τις εισηγήσεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου επί του νομοσχεδίου για το Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, η κοινοβουλευτική επιτροπών οικονομικών συζήτησε τη Δευτέρα τις τρεις παρατηρήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Όπως αναφέρθηκε στην επιτροπή, τόσο οι παρατηρήσεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου όσο και της ΕΚΚ ενσωματώθηκαν στο κείμενο του νομοσχεδίου.

Τις παρατηρήσεις της η Ελεγκτική Υπηρεσία κάνοντας αναφορά σε τρία συγκεκριμένα άρθρα.

Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Άκης Χατζηιωσήφ αναφέρθηκε στο άρθρο 19 του νομοσχεδίου που αφορά στην τριμελή επιτροπή υπόδειξης του ταμείου υδρογονανθράκων σημειώνοντας ότι το τρίτο μέλος της επιτροπής δεν πρέπει να είναι ο έφορος εσωτερικού ελέγχου όπως ορίζεται. «Για λόγους αρχής, αυτό το άτομο θα πρέπει να αντικατασταθεί» υποστήριξε ο κ. Χατζηιωσήφ, με το ΥΠΟΙΚ να συμφωνεί με την εισήγηση.

Δεύτερο σημείο αναφορά για την Ελεγκτικής Υπηρεσίας αφορά στον ορισμό των λειτουργικών εσόδων με την ελεγκτική υπηρεσία να ζητά όπως γίνει παραπομπή σε συγκεκριμένα πρότυπα ώστε να μην μείνει αόριστος ο ορισμός.

Σημείο συζήτησης απετέλεσε η τρίτη επισήμανση που αφορά στο άρθρο 21 και 22 του νόμου που αφορούν στην επιτροπή ελέγχου.

Σε παρατήρησή της η ελεγκτική υπηρεσία ανέφερε ότι η επιτροπή ελέγχου του ταμείου επενδύσεων των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, δεν θα πρέπει να ορίζεται από το υπουργικό συμβούλιο αλλά να απαρτίζεται από μέλη του ΔΣ του οργανισμού σύμφωνα με τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ, Παναγιώτης Τύλληρος, απαντώντας στην αναφορά της ελεγκτικής υπηρεσίας υποστήριξε ότι δεν υφίστανται οι κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης σε αυτή την περίπτωση, καθώς πρόκειται για ένα εθνικό ταμείο.

«Είναι ξεκάθαρη η θέση του υπουργείου οικονομικών ότι η επιτροπή ελέγχου θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε μια ανεξάρτητη επιτροπή γιατί το ταμείο ευελπιστούμε ότι θα διαχειρίζεται δισεκατομμύρια εσόδων στο μέλλον».

Η κυβέρνηση πέραν του εσωτερικού και του εξωτερικού ελέγχου επιβάλλει αυτό τον έλεγχο ως πρόσθετη δικλείδα ασφαλείας. Σύμφωνα με τον κ. Τύλληρο κάτι τέτοιο ισχύει σε όλα τα εθνικά ταμεία και περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο κατόπιν σχετικής συμβουλής από το ΔΝΤ και τους συμβούλους του ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Χατζηιωσήφ σημείωσε ότι δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα να αφαιρεθεί το άρθρο εξ ολοκλήρου, αλλά δεν μπορεί να παραμείνει στο νομοσχέδιο ως έχει, υποστήριξε.

Υπέδειξε επίσης, ότι ο οργανισμός πρέπει να είναι ευέλικτος και ότι σε αυτό δεν συμβάλλουν τα πολλά επίπεδα ελέγχου. Από την πλευρά του ο κ. Τύλληρος, ανέφερε ότι έλεγχος δεν είναι θέμα ευελιξίας.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου, κάλεσε τη γραμματεία της επιτροπής, σε συνεργασία με την ελεγκτική υπηρεσία και το υπουργείο οικονομικών να αποστείλει επιστολή στη νομική υπηρεσία ώστε να προχωρήσει στις αλλαγές του κειμένου που συμφωνήθηκαν σήμερα.

Εξάλλου, κατόπιν έντονων αντιδράσεων για την απουσία της Νομικής Υπηρεσίας από τη συνεδρίαση, δόθηκαν οδηγίες για να κληθεί η νομική υπηρεσία σε μια νέα συνεδρία για το συγκεκριμένο θέμα.

Οι δηλώσεις των Βουλευτών

Σε δηλώσεις του για το Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά ανέφερε ότι «ήταν μια παραγωγική συζήτηση, θα συνεχιστεί κι ελπίζουμε, σύντομα όμως, να καταλήξει και να ψηφίσουμε αυτό το πλαίσιο που θα διέπει τα μελλοντικά έσοδα».

Όχι, πρόσθεσε, «γιατί προσδοκούμε να έχουμε έσοδα αύριο ή την επόμενη χρονιά, αυτό μάλλον από το 2020 και μετέπειτα θα ισχύει».

Ωστόσο, σημείωσε, «στέλνουμε ένα σαφέστατο μήνυμα διεθνώς, κυρίως στους οίκους αξιολόγησης και τους θεσμικούς επενδυτές ότι εδώ στην Κύπρο είμαστε αποφασισμένοι αυτά τα έσοδα να τα αξιοποιήσουμε σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές ανά το παγκόσμιο και όχι – και αυτή είναι η ουσία του όλου πλαισίου – να βρίσκονται στη διάθεση της εκάστοτε κυβέρνησης να τα δαπανά μόνο για τις τρέχουσες ανάγκες, κάτι που θα οδηγήσει πιστεύουμε σε ασυδοσία, αλλά να αποταμιεύονται και να αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο και για τις μελλοντικές γενεές».

Σε δηλώσεις του για το Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, είπε ότι «μπορεί να έχουν αρθεί αρκετές από τις επιφυλάξεις διαφόρων ανεξάρτητων αξιωματούχων ή συνιστωσών του κράτους αλλά πολλά ζητήματα τα οποία έχουμε εμείς να θέσουμε θα γίνει μέσα σε ένα μεταγενέστερο στάδιο, γιατί ιδιαίτερα σήμερα αυτό που έγινε στην Επιτροπή Οικονομικών ήταν μια επιδιαιτησία για να επιλυθούν προβλήματα μεταξύ των διαφόρων συνιστωσών τμημάτων, υπηρεσιών, Υπουργείων της Κυβέρνησης».

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι σε δύο εβδομάδες αρχίζει από πλευράς των κομμάτων η ουσιαστική επανεξέταση του νομοσχεδίου, προσθέτοντας ότι «είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και γι αυτό έχουμε ζητήσει να δοθεί η δυνατότητα χρόνου για μελέτη για να είναι παρούσα και η Νομική Υπηρεσία ως ο νομικός σύμβουλος της Κυβέρνησης».

Σε δηλώσεις του για το θέμα ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης υπενθύμισε ότι την πρώτη φορά που συζητήθηκε το θέμα υπήρχαν έντονες διαφωνίες από το Γενικό Ελεγκτή, Δημοσιονομικό Συμβούλιο και Επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Σήμερα, ανέφερε, με ικανοποίηση ακούσαμε ότι σε αρκετά σημεία «έχουν ικανοποιηθεί από τις αλλαγές που έχουν γίνει και ήρθε μπροστά μας το αναθεωρημένο κείμενο με τρία μόνο σημεία στα οποία ο Γενικός Ελεγκτής εξακολουθούσε να έχει διαφωνίες με το κυβερνητικό νομοσχέδιο».

Μετά τη συζήτηση στην Επιτροπή, ο κ. Βότσης είπε ότι φαίνεται ότι παραμένει στην ουσία μόνο μία διαφορά κατά πόσον πέραν του εσωτερικού ελέγχου, του εξωτερικού ελέγχου που διενεργείται από τον Γενικό Ελεγκτή κατά πόσο θα υπάρχει ένα τρίτο επίπεδο ελέγχου από μια ανεξάρτητη επιτροπή.

«Έχουμε ακούσει και τα υπέρ και τα κατά αυτής της εισήγησης και στην επόμενη συνεδρίαση κι εμείς θα καταλήξουμε πως τοποθετούμαστε σ` αυτό που φαίνεται να είναι το μοναδικό πλέον σημείο τριβής που υπάρχει μεταξύ ελεγκτικής υπηρεσίας και κυβέρνησης σ` αυτό το θέμα», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε στις δηλώσεις του ότι «είναι μια πονεμένη ιστορία, ξέρετε ότι ήταν και μέσα στο μνημόνιο, έκλεισε το μνημόνιο, δεν κατάφερε η Κυβέρνηση να υλοποιήσει αυτή την πρόνοια του μνημονίου». Σύμφωνα με τον ίδιο «υπήρχαν και παρεμβάσεις και από την Τουρκία για να μην δημιουργηθεί αυτό το ταμείο υδρογονανθράκων». «Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι προχωρά η ίδρυση νομοθετικά του ταμείου αυτού, έχουμε όμως σοβαρές επιφυλάξεις ή και αντιρρήσεις σε κάποιες πρόνοιες του».

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε το τροχαίο που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα στην επαρχία Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top