ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος άνοιξε και επίσημα τον χορό των Προεδρικών εκλογών – Η πρώτη προεκλογική του ομιλία

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος άνοιξε και επίσημα τον χορό των Προεδρικών εκλογών – Η πρώτη προεκλογική του ομιλία

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος άνοιξε για τα καλά την προεκλογική περίοδο με μια ομιλία που προσομοιάζει με εξαγγελία υποψηφιότητας.

Συγκεκριμένα ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να τεθεί τέρμα στην αποτυχημένη στρατηγική που ακολουθείται στο κυπριακό, σε ομιλία του ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος.

 «Ένας τρόπος υπάρχει να αλλάξει η αποτυχημένη στρατηγική που ακολουθείται σήμερα στο κυπριακό: 

Να αλλάξει η παρούσα διακυβέρνηση.

Ο ενδιάμεσος χώρος έχει ένα ιστορικό ρόλο να διαδραματίσει.

Οφείλει να παρουσιάσει μια εναλλακτική επιλογή ενώπιον του λαού.

Επιμένουμε σε μια νέα στρατηγική.

Πρέπει να μπει ένα τέρμα στις διολισθήσεις των τελευταίων εννέα ετών.

Πρέπει να σταματήσει επιτέλους ο κατήφορος των υποχωρήσεων.

Πρέπει να απαλλαγούμε από την πολιτική του φόβου.

Χρειαζόμαστε μια διακυβέρνηση που θα υπερασπιστεί τα εθνικά μας συμφέροντα.

Χρειαζόμαστε μια διακυβέρνηση που θα υπερασπιστεί την Κυπριακή Δημοκρατία.

Χρειαζόμαστε μια διακυβέρνηση που θα υπερασπιστεί τον Κυπριακό Ελληνισμό.

Χρειαζόμαστε μια διακυβέρνηση του Κέντρου που θα δώσει μια νέα προοπτική στο λαό μας», είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία που οδήγησε το κυπριακό στη σημερινή κατάσταση:

«Η διάσκεψη της Γενεύης απέτυχε κυρίως λόγω της τούρκικης αδιαλλαξίας. Αυτή η αδιαλλαξία όμως ενθαρρύνθηκε από τις δικές μας υποχωρήσεις. Από την πολιτική των ‘‘γενναιόδωρων προσφορών’’. Η Τουρκία αποθρασύνθηκε.  Μας είδε έτοιμους να τα δώσουμε όλα και απαίτησε τα πάντα. Έχουμε ενώπιον μας, μια παταγώδη αποτυχία της πολιτικής που ακολουθείται εδώ και 9 χρόνια από τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ στο Κυπριακό», ανέφερε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και κωδικοποίησε τους λόγους της αποτυχίας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης του κυπριακού:

«Η στρατηγική επαναδιαπραγμάτευσης του Σχεδίου Ανάν, οδήγησε σε ένα ‘‘πάρε- δώσε’’ με αποτέλεσμα να καταλήξουμε σε μια χειρότερη παραλλαγή του Σχεδίου Ανάν.

Η τακτική των ‘‘γενναιόδωρων προσφορών’’, που οδήγησε στην αποθράσυνση της Τουρκίας και στην ενθάρρυνση της αδιαλλαξίας της, εφόσον ‘‘δώσαμε’’ τα πάντα, ή σχεδόν τα πάντα, στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης και αφαιρέσαμε κάθε κίνητρο από την Τουρκία για να συμβιβαστεί στα υπόλοιπα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης.

Η συμμόρφωση του Προέδρου Αναστασιάδη προς τις τουρκικές αξιώσεις, είτε αυτές αφορούν την ουσία, είτε αφορούν τη διαδικασία», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος και συνέχισε:

«Ότι μας είπε ο Ακκιντζί έγινε.  Ότι μας υποσχέθηκε ο Αναστασιάδης αναιρέθηκε. Ο κ. Αναστασιάδης αποδέχτηκε τον τρόπο διαπραγμάτευσης που ήθελε η τουρκική πλευρά, δηλαδή την πενταμερή διάσκεψη, με λάθος σύνθεση, με απούσα την Κυπριακή Δημοκρατία, με απόν το Συμβούλιο Ασφαλείας και χωρίς να πληρείται ούτε ένας όρος από αυτούς που διαχρονικά έθετε η πλευρά μας για μια διάσκεψη διεθνούς χαρακτήρα».

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη, ότι η Τουρκία έχει απενεχοποιηθεί για το Κυπριακό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφερόμενος στα γεγονότα, ότι η δική μας πλευρά πιέζεται για το ξεπάγωμα τούρκικων ενταξιακών κεφαλαίων και ότι κυοφορείται η αναβάθμιση της τελωνιακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ, την οποία έχει χαιρετίσει η παρούσα Κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος αναφέρθηκε ειδικά στην πενταμερή διάσκεψη, λέγοντας ότι η σύνθεση της πενταμερούς ενισχύει το επιχείρημα της Τουρκίας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα και ενισχύει το επιχείρημα του Ακιντζί ότι η ‘‘Κύπρος’’ εκπροσωπείται ‘‘ισότιμα’’ από τις δυο ‘‘οντότητες’’ στο νησί.

«Δυστυχώς, η πενταμερής διάσκεψη αποτελεί το επιστέγασμα μιας σχεδόν δεκαετούς πολιτικής απενεχοποίησης της Τουρκίας. Εκτός από την απενεχοποίηση της Τουρκίας, ως αποτέλεσμα διαπιστώνουμε και μια άνευ προηγουμένου αναβάθμιση των κατεχομένων και του κατοχικού ηγέτη, ο οποίος για πρώτη φορά συναντά αρχηγούς κρατών, προσκαλείται στο Λευκό Οίκο και πλέον η μετάβαση ξένων αξιωματούχων στο ‘‘προεδρικό’’ στα κατεχόμενα είναι κανόνας».

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε λεπτομερώς στην πρόταση το Δημοκρατικού Κόμματος για τη νέα στρατηγική στο κυπριακό.

Επιγραμματικά, η Νέα Στρατηγική θα πρέπει:

•    Να έχει ως προμετωπίδα της τη θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να διαφυλαχθούν τα εθνικά μας συμφέροντα, σε περίπτωση μη-επίτευξης λύσης του Κυπριακού.

•    Την πρόκληση πολιτικού κόστους στην Τουρκία για την μη-επίλυση του Κυπριακού, όπως ο τερματισμός του ξεπαγώματος των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας και της αναβάθμισης της τελωνιακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ.

•    Αξιοποίηση του κακού κλίματος για την Τουρκία στην ΕΕ.

•    Αξιοποίηση του κινήτρου για την επίλυση του κυπριακού την ένταξη των τ/κ στην ΕΕ μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι της Τουρκίας.

•    Αξιοποίηση των γεωστρατηγικών συμφερόντων που προκύπτουν σε σχέση με την αξιοποίηση του Φυσικού Αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Εγκαίνια προεκλογικής περιόδου με σκληρή απάντηση Προεδρικού σε Νικόλα: «Έγνοια του οι Προεδρικές Εκλογές…»

 

ΤhemaOnline/ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι

Ραγίζουν καρδιές οι φίλοι του 30χρονου Ευτύχιου που έσβησε σε τροχαίο - «Σε περιμένει η μητέρα σου, πας να την βρεις πολύ γρήγορα»



Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Επαφές στην Κύπρο θα έχει αυτή την εβδομάδα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο πλαίσιο της αποστολής της για αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top