LIKE ONLINE

FiiO X1: Ενα υψηλής ανάλυσης φορητό player για μουσικόφιλους

FiiO X1: Ενα υψηλής ανάλυσης φορητό player για μουσικόφιλους

span style="font-size: 13px; line-height: 1.6;">Ο ήχος υψηλής ανάλυσης παραπέμπει στην κωδικοποίηση και την αναπαραγωγή μουσικής με υψηλότερο ρυθμό δειγματοληψίας από ότι στα CD, αφού ακόμα και όταν οι ηχογραφήσεις γίνονται σε υψηλή ανάλυση (24bit / 96 kHz), τα κομμάτια συμπιέζονται για την εγγραφή σε CD και το ταχύτερο download (16bit / 44.1 kHz). Τα προϊόντα ήχου υψηλής ανάλυσης μπορούν να προσφέρουν ποιότητα ήχου πολύ πιο κοντά σε αυτή των αρχικών ηχογραφήσεων.

span style="font-size: 13px; line-height: 1.6;">Η επικράτηση του MP3 και του συμπιεσμένου ήχου, με ζητούμενο ψηφιακά αρχεία μικρότερου όγκου που είναι πιο εύκολο να διανεμηθούν online, αποξένωσε τους περισσότερους από την έννοια της ποιοτικής αναπαραγωγής. Τελικά, δεκάδες ή και εκατοντάδες gigabytes υψηλής συμπίεσης, αταξινόμητων και πρακτικά αναξιοποίητων μουσικών αρχείων συσσωρεύτηκαν σε σκληρούς δίσκους, ως αποτέλεσμα του παράνομου downloading.

span style="font-size: 13px; line-height: 1.6;">Για πρώτη φορά, τον Σεπτέμβριο του 2014 ο πανευρωπαϊκός πάροχος μουσικής Qobuz ανέφερε ότι οι πωλήσεις μουσικών κομματιών και άλμπουμ σε υψηλή ανάλυση ξεπέρασαν αυτές των downloads με χαμηλότερη ανάλυση.

span style="font-size: 13px; line-height: 1.6;">Και καθώς οι υπηρεσίες streaming προσφέρουν με χαμηλό μηνιαίο κόστος πρόσβαση σε τεράστιους μουσικούς καταλόγους, με επιλογή λήψης αρχείων χαμηλότερης συμπίεσης, κάποιοι στρέφονται σε λιγότερο γνωστά, αλλά υψηλής ανάλυσης φορμά ψηφιακού ήχου. Η αναπαραγωγή αρχείων αυτών των προδιαγραφών απαιτεί συμβατά players.

span style="font-size: 13px; line-height: 1.6;">Το προσιτό (στα 149 ευρώ) για την κατηγορία X1 της κινεζικής FiiΟ, η οποία ειδικεύεται στα προϊόντα ψηφιακού ήχου, είναι ένα από αυτά. Υποστηρίζει πέντε τύπους μουσικών αρχείων που περιορίζουν την απώλεια της πληροφορίας -FLAC, APE, ALAC, WAV, WMA, με ανάλυση έως 192-kHz / 24-bit, όπως και τα πιο διαδεδομένα MP3, AAC και OGG.

span style="font-size: 13px; line-height: 1.6;">Εξωτερικά το X1 θυμίζει αρκετά το iPod classic, κυρίως λόγω του περιστρεφόμενου, κυκλικού επιλογέα, ο οποίος όμως δεν έχει την πολύ-λειτουργικότητα αυτού των συσκευών της Apple. Ετσι, κάποιες επιπλέον βασικές λειτουργίες εξυπηρετούνται από τέσσερα συμπληρωματικά πλήκτρα, ενώ στο πλάι είναι τοποθετημένα τα δυο που ρυθμίζουν την ένταση και αυτό της ενεργοποίησης.

span style="font-size: 13px; line-height: 1.6;">Το κέλυφος του X1 είναι κατασκευασμένο από κράμα αλουμινίου. Ενσωματώνει TFT έγχρωμη οθόνη 2'' για την πρόσβαση στο μενού και τις πληροφορίες αναπαραγωγής. Η αποθήκευση των αρχείων γίνεται μόνο σε micro SD κάρτες, οπότε ίσως θα χρειαστεί να υπολογίσουμε το επιπλέον κόστος -μια κάρτα 32 Gb, υψηλής ταχύτητας μεταφοράς των δεδομένων (Class 10) κοστίζει περίπου 25 ευρώ. H θύρα ανάγνωσης υποστηρίζει κάρτες μέχρι 128 Gb, αφού τα αρχεία χαμηλής συμπίεσης έχουν πολύ μεγαλύτερου όγκο.

span style="font-size: 13px; line-height: 1.6;">Η FiiΟ χρησιμοποιεί στα προϊόντα της τσιπάκια της Texas Instruments. Στο Χ1 έχει ενσωματώσει ένα από τα νεότερα DAC τσιπ της αμερικανικής εταιρείας. Υψηλών προδιαγραφών είναι και το τσιπ που φροντίζει για την ενίσχυση του ήχου, από την καλιφορνέζικη Intersil. Ο συνδυασμός των δυο, ειδικά όταν πρόκειται για μουσικά αρχεία χαμηλής συμπίεσης, προσφέρει ηχητικό αποτέλεσμα που διακρίνεται από λεπτομέρεια, ακόμα και όταν η ένταση φτάνει σε οριακά επίπεδα -και το X1 έχει αυξημένα αποθέματα έντασης για φορητό player. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η χρήση ακουστικών (στη συσκευασία δεν περιλαμβάνεται κάποιο ζευγάρι) αντίστοιχων προδιαγραφών.

span style="font-size: 13px; line-height: 1.6;">Μετά από πλήρη φόρτιση, η επαναφορτιζόμενη μπαταρία των 1.700 mAh του δίνει αυτονομία άνω των 10 ωρών. Η φόρτιση και η σύνδεση για τη μεταφορά δεδομένων γίνεται μέσω θύρας micro  USB.

span style="font-size: 13px; line-height: 1.6;">Το μενού λειτουργιών του Χ1 είναι ίσως το λιγότερο δυνατό του σημείο -ειδικά για όποιον έχει καλομάθει από το περιβάλλον χρήσης των iPods, με τη FiiO να διαθέτει συχνά-πυκνά αναβαθμίσεις του firmware των συσκευών της. Πάντως η διαχείριση των αρχείων δεν έχει τους περιορισμούς που επιβάλει η Apple.

Το X1 της FiiO είναι διαθέσιμο σε ασημί και χρυσό χρώμα. Μαζί του έρχονται μια μαύρη θήκη από σχετικά καλής ποιότητας μαλακό πλαστικό και τρία φιλμ προστασίας της οθόνης -το ένα ήδη τοποθετημένο.

code>{fcomments}{/fcomments}

code>{flike}{/flike}

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά: Υπό τετραήμερη κράτηση ο 23χρονος οδηγός - Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει

Εν αναμονή ενημέρωσης από Europol, Interpol και Ρωσία η Αστυνομία για το απειλητικό email που έφερε αναστάτωση

Πλαστικές σακούλες: Πού πήγαν τελικά τα λεφτά από τα 6 σεντς των πωλήσεων  - Γιατί καταργήθηκαν και ποιο το παράδοξο  

Συγκλονιστικές εικόνες - Οδού: Τα σημεία όπου έσωσαν εθελοντές από την φονική πυρκαγιά το 2021 - Αποκάλυψη στο «Τ»

Εντοπίστηκε νέα μετάλλαξη του Covid: Ονομάζεται «FLiRT» - Λειτουργούν τα τρέχοντα εμβόλια; - Όσα πρέπει να ξέρετε

Λάκης Γαβαλάς: Δέχθηκε επίθεση από μοναχούς - «Με είπαν π****η μέσα στο αεροπλάνο» - Δείτε βίντεο



Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

«Είμαι σε επαφή μαζί της και ο ίδιος προσωπικά, αλλά και με κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, και εκτός της ΕΕ, όπως με Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, για να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top