ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη Λεμεσό η «Στρατηγική για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά για τον 21ο αιώνα»

Στη Λεμεσό η «Στρατηγική για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά για τον 21ο αιώνα»

Παρουσιάστηκε την Πέμπτη 06/04 στη Λεμεσό η “Στρατηγική για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά για τον 21ο αιώνα”, σε συνέδριο που διοργανώνει το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως του Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Στρατηγική, που βασίζεται στις βασικές αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης (δημοκρατία, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, διαφάνεια και διάλογο, αξιοπρέπεια όλων των ατόμων, αμοιβαίο σεβασμό και ευαισθησία στη διαφορετικότητα), αναπτύσσεται σε τρεις πυλώνες.

Συγκεκριμένα, αναπτύσσεται στον κοινωνικό πυλώνα, που αξιοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία της κληρονομιάς για την προώθηση της πολυμορφίας και την ενδυνάμωση της συμμετοχικότητας, τον πυλώνα οικονομικής και χωροταξικής ανάπτυξης που επιδιώκει να ενισχύσει τη συμβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αειφόρο Ανάπτυξη, βάσει των τοπικών πόρων, του τουρισμού και της απασχόληση, και τον πυλώνα εκπαίδευσης και γνώσης, που επικεντρώνεται στην εκπαίδευση, έρευνα και διά βίου μάθηση, στη δημιουργία κέντρων κατάρτισης στην κληρονομιά και στις τέχνες, μέσω κατάλληλης διδασκαλίας, εκπαίδευσης και ερευνητικών προγραμμάτων.

Κατά την εναρκτήρια τελετή απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Υπουργού Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικου, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων, Ανδρέας Λουκά, ο οποίος ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία τοποθετεί τη διατήρηση Πολιτιστικής της Κληρονομιάς ψηλά στην ατζέντα της.

"Η προστασία, η διατήρηση και προώθηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, αποτελεί μια αναγκαιότητα, όχι μόνο για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας και της συλλογικής μνήμης, αλλά και για την ορθολογιστική και αειφόρο ανάπτυξη της χώρας μας", συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης υπογράμμισε πως οι Τοπικές Αρχές έχουν το δικαίωμα αλλά και την ευθύνη να διαφυλάξουν αυτή την κληρονομιά και πρόσθεσε ότι "η Στρατηγική 21 τονίζει την ανάγκη για ενεργό εμπλοκή των τοπικών αρχών σε θέματα Πολιτιστικής Κληρονομιάς".

Είπε, ακόμη, πως δεν είναι μια εύκολη αποστολή, καθώς χρειάζεται συνεχής ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους, συνεχής παρακολούθηση αλλά και προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού για προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Επικεφαλής του Τμήματος Πολιτισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης Eladio Fernandez Galiano και η Διευθύντρια του Τμήματος Πολεοδομίας Αθηνά Αριστοτέλους-Κληρίδου.

Αύριο το Συνέδριο συνεχίζει τις εργασίες του στο Όμοδος και στο Βουνί της Επαρχίας Λεμεσού.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρός ποδηλάτης: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του άτυχου 43χρονου - Έτσι φαίνεται να έγινε το μοιραίο

Aυτός είναι ο ποινικολόγος στην Ελλάδα που χτύπησε τη σύζυγό του - Βίντεο από την άφιξη του στην Ευελπίδων

Τριήμερο Κατακλυσμού: Θα ξεπεράσει το 80% η πληρότητα στα ξενοδοχεία – «Τίμησαν» τα πακέτα οι Κύπριοι – Πόσα πάει η διαμονή

Φουσκωμένος λογαριασμός ρεύματος: Τι να κάνεις εάν ο μετρητής δείχνει διαφορετική κατανάλωση

Θλίψη στον Δήμο Λεμεσού: Πέθανε ο Γαβριήλ Ψαρά - «Διακρίθηκε για την ακεραιότητα του χαρακτήρα του»

Αναστάτωσε ολόκληρο ξενοδοχείο 46χρονη: Μέθυσε και παρενοχλούσε τον κόσμο, επιτέθηκε και έβρισε αστυνομικούςΟλοκληρώθηκε το συμφωνητικό για τη διαχείρηση ανάπτυξης του Λιμανιού Λάρνακας - Μέχρι αύριο το αργότερο η συμφωνία

Ολοκληρώθηκε το συμφωνητικό για τη διαχείρηση ανάπτυξης του Λιμανιού Λάρνακας - Μέχρι αύριο το αργότερο η συμφωνία

Ολοκληρώθηκε το συμφωνητικό, το οποίο θα υπογράφει μεταξύ της Αρχής Λιμένων, της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας και του υπουργείου Μεταφορών, που έχουν την ευθύνη να διαχειριστούν την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top