ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντόνιο Γκουτέρες: «Nαι σε νέα Διάσκεψη για την Κύπρο αρκεί να γίνει με αποτελεσματικό τρόπο»

Αντόνιο Γκουτέρες: «Nαι σε νέα Διάσκεψη για την Κύπρο αρκεί να γίνει με αποτελεσματικό τρόπο»

Ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δεν απέκλεισε νέα διάσκεψη για την Κύπρο, όταν τα μέρη είναι πεπεισμένα ότι θα διεξαχθεί με αποτελεσματικό τρόπο.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στο Στρασβούργο και απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τα επόμενα βήματα στις συνομιλίες,  ο κ. Γκουτέρες επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και ο ρόλος των ΗΕ είναι υποστηρικτικός ώστε τα μέρη να μπορέσουν να έρθουν σε συμφωνία για επανένωση.

Σημείωσε πως η συμφωνία πρέπει να έχει τη στήριξη των εγγυητριών δυνάμεων και έκανε ειδική αναφορά στο ρόλο της Τουρκίας και της Ελλάδας

Αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο και τον Ελληνα Πρωθυπουργό λέγοντας πως τους επεσήμανε ότι απαιτείται δημιουργική και ευέλικτη προσέγγιση για αποτελεσματικό χειρισμό του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων, που είναι κυρίαρχο για τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Είπε ότι ο ειδικός του απεσταλμένος εργάζεται στενά με τους ηγέτες για να διευκρινιστεί αν τα εναπομείναντα ζητήματα που σχετίζονται περισσότερο με εσωτερικές πτυχές μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Για το ενδεχόμενο νέας διάσκεψης, ο ΓΓ των ΗΕ ανέφερε ότι δεν υπονοεί πως ο ΟΗΕ συγκαλεί διάσκεψη μόνο όταν υπάρχει δυνατότητα επιτυχίας γιατί αυτός δεν είναι ο μοναδικός του ρόλος.

« Τα ΗΕ έχουν υποχρέωση να ενεργούν όχι μόνο όταν υπάρχει προοπτική επιτυχίας αλλά να δρουν παντού για να  προωθούν την ειρήνη και την αλληλοκατανόηση», επεσήμανε.

Γι αυτό, συνέχισε, εργαζόμαστε με τα μέρη και όταν αυτά πιστεύουν ότι υπάρχει πεδίο για επανασύγκληση της διάσκεψης με στόχο να επιτευχθεί συνολική λύση σε όλα τα εναπομείναντα ζητήματα, θα το πράξουμε γιατί ελπίζουμε να μην χαθεί η ευκαιρία αυτή.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία αξιολογούνται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητα τους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top