ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΣ: Η δημιουργία Υφυπουργείων ανταποκρίνεται στις ανάγκες διακυβέρνησης του 2018

ΥΠΕΣ: Η δημιουργία Υφυπουργείων ανταποκρίνεται στις ανάγκες διακυβέρνησης του 2018

Τα νομοσχέδια για τη δημιουργία τριών Υφυπουργείων (Τουρισμού, Ναυτιλίας, Ανάπτυξης) αποσκοπούν στο να δώσουν στην επόμενη κυβέρνηση μια δομή διακυβέρνησης που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του 2018 και όχι του 1960, για να μπορεί να στοχεύσει, να σχεδιάσει και να εφαρμόσει τις πολιτικές εκείνες που θα επιτρέψουν στη χώρα μας να μπορέσει να αξιοποιήσει στο έπακρον τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα προς όφελος του βιοτικού επιπέδου του λαού μας.

Αυτό αναφέρει σε γραπτή δήλωση σε σχέση με την πρόταση της Κυβέρνησης για τη δημιουργία τριών Υφυπουργείων ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, με την ευκαιρία της σημερινής συζήτησης που διεξήχθη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών γι’ αυτό το θέμα.
 
Με την πάροδο του χρόνου, από το 1960, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, τα Υπουργεία έχουν διευρύνει υπέρμετρα το εύρος των αρμοδιοτήτων τους, σε τομείς που είτε δεν  υπήρχαν το 1960 ή που η σημαντικότητά τους έχει πολλαπλασιαστεί.
 
"Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός υδροκέφαλου κράτους, με Υπουργούς και Υπουργεία με υπέρμετρες εξουσίες που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να σχεδιάζουν, να χαράσσουν με επάρκεια τις πολλές και ανομοιογενείς πολιτικές με τις οποίες είναι επιφορτισμένοι», προσθέτει.
 
Αναφέρει επίσης ότι έχει δημιουργηθεί ένα «κενό διακυβέρνησης», όπως άλλωστε επισημαίνει η ΕΕ,αλλά και διεθνείς εμπειρογνώμονες, με θύμα σημαντικότατους τομείς της οικονομίας που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την ανάπτυξη και οι οποίοι περιθωριοποιούνται.
 
Το ερώτημα που τίθεται, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, είναι πώς ως πολιτεία αντιμετωπίζουμε τις πολιτικές αυτές: την ανταγωνιστικότητα, την έρευνα – καινοτομία και επιχειρηματικότητα, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τον τουρισμό και την ναυτιλία.   Πολιτικές ή έννοιες που είτε ήταν ασήμαντες, είτε δεν υπήρχαν το 1960 και δεν εκφράζονταν στη σύσταση της τότε δομής της εκτελεστικής εξουσίας, προσθέτει.
 
Επίσης, ο κ. Πετρίδης αναφέρει ότι το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο για αυτές τις πολιτικές θα πρέπει να υπάρχουν πολιτικοί προϊστάμενοι με υποστηρικτικές δομές, όπως στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες ή αν δεν τις θεωρούμε τόσο  σημαντικές και θα πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται είτε ορφανές, είτε διάσπαρτες, είτε ως τριτεύουσες πολιτικές άλλων Υπουργείων, κάτω από την υφιστάμενη δομή διακυβέρνησης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μήνυμα Χριστοδουλίδη για Πρωθυπουργό Σλοβακίας - «Βαθιά συγκλονισμένος»

Μήνυμα Χριστοδουλίδη για Πρωθυπουργό Σλοβακίας - «Βαθιά συγκλονισμένος»

Βαθιά συγκλονισμένος από την απόπειρα κατά της ζωής του Σλοβάκου πρωθυπουργού δηλώνει με ανάρτησή του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top