ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπουρτζιού: «Το έδαφος είναι ευνοϊκό για εκείνους που έχουν τη θέληση και το θάρρος - Κανένα πλαίσιο δεν είναι από μόνο του αρκετό για να έχουν κατάληξη οι διαπραγματεύσεις»

Μπουρτζιού: «Το έδαφος είναι ευνοϊκό για εκείνους που έχουν τη θέληση και το θάρρος - Κανένα πλαίσιο δεν είναι από μόνο του αρκετό για να έχουν κατάληξη οι διαπραγματεύσεις»

Το έδαφος είναι ευνοϊκό για εκείνους που έχουν τη θέληση και το θάρρος και κανένα πλαίσιο δεν είναι από μόνο του αρκετό για να έχουν κατάληξη οι διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού σε συνέντευξή του χθες στην Κίπρις, λέγοντας ότι το έγγραφο που θα ετοιμάσει ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε για τη συζήτηση του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων στη Γενεύη θα είναι οδηγός σχετικά με το πώς θα συζητηθεί το θέμα αυτό και όχι να εξαλείψει τις διαφορές.

Κάνοντας λόγο για κοινό έγγραφο, (δηλαδή αυτό που θα ετοιμάσει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ), ο κ. Μπουρτζιού αναφέρει ότι θα βασίζεται στην εργασία που έγινε από τις τεχνικές επιτροπές των πέντε πλευρών στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Το έγγραφο, πρόσθεσε, δεν θα καθορίσει εάν οι πλευρές θα μεταβούν ή όχι στη Γενεύη, όπου θα συζητηθεί και η ουσία του ζητήματος.
 
Σύμφωνα με τον Μπαρίς Μπουρτζιού κάτω από την ίδια οροφή θα υπάρχει μια πενταμερής δομή, όπου θα συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων, και μια διμερής δομή, όπου θα συζητηθούν τα υπόλοιπα κεφάλαια, χωρίς καθορισμένη σειρά. Θα συζητούνται, πρόσθεσε, όλα τα κεφάλαια ταυτόχρονα και αλληλένδετα, ωστόσο μπορεί να μην είναι «δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο, την ίδια στιγμή». Έφερε δε ως παράδειγμα για να εξηγήσει ότι μπορεί το πρωί στην πενταμερή να συζητείται το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και το απόγευμα στη διμερή, τα άλλα κεφάλαια ή το αντίθετο. Αυτό όμως, συμπλήρωσε, θα θεωρείται ότι γίνεται παράλληλα και ταυτόχρονα.
 
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Τ/κ ηγέτη, στη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη έγινε η αναφορά σε εδαφικό, περιουσιακό και διακυβέρνηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συζητηθούν τα κεφάλαια ΕΕ και οικονομίας. Σε αυτά τα δύο κεφάλαια, ανέφερε, υπάρχει η μεγαλύτερη πρόοδος γι’ αυτό και έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα άλλα τρία από τον Αντόνιο Γκουτέρες.
 
Ο κ. Μπουρτζιού σημείωσε ότι πρώτη φορά στην ιστορία η τ/κ πλευρά και η Τουρκία έχουν πει ότι στο θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων μπορούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και στη λύση που θα βρεθεί στη βάση των δύο συνιστωσών πολιτειών και της διζωνικότητας, και έχουν επιδείξει εποικοδομητική στάση για την απάλειψη των αμοιβαίων ανησυχιών.
 
Ανέφερε επίσης ότι οι συμφωνίες για την ασφάλεια και εγγυήσεις και αυτές που έγιναν επιπρόσθετα αργότερα ισχύουν και για να γίνει η παραμικρή αλλαγή χρειάζεται η συγκατάθεση όλων των πλευρών. «Εάν αυτό δεν μπορεί να γίνει, αυτές οι συμφωνίες είναι εκεί και θα συνεχίσουν», είπε. Τι κάνει γι’ αυτό η ε/κ πλευρά και η Ελλάδα, τι προτάσεις κάνουν για να απαλειφθούν οι αμοιβαίες ανησυχίες, διερωτήθηκε για να δώσει ο ίδιος την απάντηση ότι «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις, αυτό δεν βοηθά, δεν εξυπηρετεί αυτόν το σκοπό».
 
Πρόσθεσε δε ότι σε περίπτωση που η ε/κ πλευρά επιμένει να μην λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες της τ/κ κοινότητας, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις θα συνεχίσουν όπως και στο σχέδιο Ανάν “mutatis mutandis”.
 
Κατά τον κ. Μπουρτζιού η προεκλογική περίοδος στο «νότο» έχει επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων γι’ αυτό δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο. «Η πολιτική βούληση πρέπει να είναι επικεντρωμένη στη λύση και οι εσωτερικές πολιτικές ανησυχίες δεν πρέπει να είναι τροχοπέδη για την προετοιμασία της κοινωνίας για λύση», ανέφερε.
 
Πρέπει με ειλικρίνεια να ενημερώνεται ο κόσμος, είπε, προσθέτοντας ότι αυτό κάνει ο Τ/κ ηγέτης και η διαπραγματευτική του ομάδα.
 
Ο κ. Μπουρτζιού ανέφερε επίσης ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί συνάντηση των ηγετών στην Κύπρο πριν τις 28 Ιουνίου, ενώ για το φυσικό αέριο μίλησε για ενδεχόμενη κρίση και σε μονομερείς ενέργειες της ε/κ πλευράς, τις οποίες – είπε – εάν εγκαταλείψει «μπορεί να υπάρξει συνεργασία σε ένα κοινά επωφελές πλαίσιο».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top