ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεχμέτ Αλί Ταλάτ: «Yπάρχει ακόμη ελπίδα - Γενεύη μπορεί να γεννήσει σοβαρές εξελίξεις»

Μεχμέτ Αλί Ταλάτ: «Yπάρχει ακόμη ελπίδα - Γενεύη μπορεί να γεννήσει σοβαρές εξελίξεις»

Στις διαπραγματεύσεις έχει χαθεί η επιτάχυνση, το τραπέζι των συνομιλιών διαλύθηκε και άρχισε το παιχνίδι αλληλο-επίρριψης ευθυνών, αλλά «υπάρχει ακόμη ελπίδα, η Γενεύη μπορεί να γεννήσει σοβαρές εξελίξεις και να δει ένα τελικό αποτέλεσμα», ανέφερε σε συνέντευξή του στη Γενί Ντουζέν, που δημοσιεύεται τη Δευτέρα (12/9), ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Πρόσθεσε όμως ότι «στόχος είναι αυτός, αλλά αν συμβεί θα είναι έκπληξη. Μακάρι να υπάρξει μια τέτοια ευχάριστη έκπληξη». Κατά τον κ. Ταλάτ λόγω της προεκλογικής περιόδου, οι πιθανότητες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να δείξει ευελιξία είναι μικρές, υποστηρίζοντας ότι «και η τύχη του στις (Προεδρικές) εκλογές φαίνεται ότι φθίνει». Όπως υποστήριξε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε εκλεγεί υποστηριζόμενος από άτομα που στήριζαν και τη λύση του Κυπριακού, αλλά το τελευταίο διάστημα στην ε/κ πλευρά ο εθνικισμός έχει αυξηθεί.
 
Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ υποστηρίζει ότι αυτό που πρέπει να κάνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι να πάει για λύση και να προετοιμάσει γι’ αυτό τον κόσμο, αλλιώς εάν θεωρεί ότι μπορεί να επανεκλεγεί, «η δουλειά του είναι πολύ δύσκολη».
 
Εξάλλου, σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγίτ ανέφερε ότι η προσεχής Διάσκεψη της Γενεύης θα είναι μια από τις ιστορικές διαδικασίες που θα λάβουν χώρα στο Κυπριακό. «Η συνάντηση στη Γενεύη είναι μια ιστορική ευκαιρία για να τεθούν τα θεμέλια για μια λύση. Προσδοκία μας είναι αυτή η ευκαιρία να αξιολογηθεί σωστά και να τεθούν τα θεμέλια για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».
 
Υπογραμμίζοντας την ανάγκη και για τις δύο πλευρές να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία, ο Οζγιγίτ πρόσθεσε ότι παρόλο που οι πλευρές έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν θα είναι εύκολο να επιλυθεί ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και 50 χρόνια, θα πρέπει να επιδείξουν εποικοδομητική και αποφασιστική στάση για να επιτευχθεί η λύση.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκκληση του ΟΗΕ να προχωρήσει η διαδικασία σε νέα Διάσκεψη στη Γενεύη χωρίς προϋποθέσεις.

Δεν έχουν υπερβολική ελπίδα ούτε είναι απαισιόδοξοι, ανέφερε ο Τζεμάλ Οζγιγίτ λέγοντας ότι οι πλευρές πρέπει να επικεντρωθούν στη διαδικασία. "Η λύση είναι εφικτή αν προταχθεί η αναγκαία καλή θέληση και ενθάρρυνση".
 
Εν τω μεταξύ, ο «βουλευτής» του ΚΕΕ Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι «οι ενεργές και αποτελεσματικές εγγυήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο δεν μπορούν να γίνουν θέμα διαπραγμάτευσης ή μέρος ενός πάρε-δώσε στη Γενεύη".

Η δημιουργία της εντύπωσης ότι μπορούν να γίνουν παραχωρήσεις σχετικά με τις εγγυήσεις της Τουρκίας θα θεωρηθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα κακά για τον τ/κ «λαό» υποστήριξε ο Τατάρ, που κατηγόρησε την ε/κ πλευρά ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο «fait accompli» στο θέμα του φυσικού αερίου και τόνισε την ανάγκη η Τουρκία και οι Τ/κ να μην δώσουν την ευκαιρία στους Ε/κ να χρησιμοποιήσουν εναντίον τους το θέμα του φυσικού αερίου.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top