ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Λήδα Κουρσουμπά: «Ανεπαρκή διϋπηρεσιακή συνεργασία μεταξύ Υπ. Κοινωνικής Ευημερίας, Αστυνομίας και Νομικής Υπηρεσίας»

Λήδα Κουρσουμπά: «Ανεπαρκή διϋπηρεσιακή συνεργασία μεταξύ Υπ. Κοινωνικής Ευημερίας, Αστυνομίας και Νομικής Υπηρεσίας»

Παιδιά πληρώνουν την ασυνεννοησία των αρμοδίων υπηρεσιών του κράτους, διαπιστώνει, σύμφωνα με «θέση» της που εξέδωσε κατόπιν διερεύνησης, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», σε υπόθεση που αρχικά εξεταζόταν ως εγκατάλειψη τριών παιδιών από τη μητέρα τους, στη συνέχεια κατόπιν διερεύνησης της Επιτρόπου μέσω Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, Αστυνομίας και Νομικής Υπηρεσίας, διαπίστωσε ότι η μητέρα είχε δεχθεί αρκετές φορές εκφοβισμό από τον πατέρα των παιδιών της. Τα τρία αδέρφια ζούσαν σε παιδική στέγη, αφού είχαν απομακρυνθεί από το σπίτι τους μετά από καταγγελία που έγινε στην Αστυνομία για πιθανότητα σεξουαλικής κακοποίησης του ενός εκ των παιδιών από τον πατέρα τους. Ο ισχυρισμός δεν αποδείχτηκε και τα παιδιά έπρεπε να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Στο διάστημα που τα παιδιά ζούσαν στην παιδική στέγη έγινε, σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» , προσπάθεια να αναλάβει η μητέρα την προστασία και φροντίδα των παιδιών κάτι για το οποίο φαίνεται να είχε διαφορετική άποψη ο πατέρας, αφού σύμφωνα με την κα. Κουρσουμπά, πατέρας και παππούς απείλησαν και εκφόβησαν την μητέρα. Στη «θέση» της Επιτρόπου αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη οικογένεια είχε συνεργασία και παρακολουθείτο από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας από το 2008, όταν οι τότε ανήλικοι γονείς απόκτησαν το πρώτο τους παιδί, ενώ αρκετές φορές, οι δύο γονείς προέβησαν σε καταγγελίες στην Αστυνομία ο ένας εναντίον του άλλου. Η Επίτροπος διερευνώντας την υπόθεση και λαμβάνοντας γραπτές απαντήσεις από την Αστυνομία, τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και Νομικής Υπηρεσίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «τα παιδιά χρειάζονταν την προστασία του κράτους από την ίδια τους την οικογένεια αφού ήταν προφανές ότι το οικογενειακό τους περιβάλλον, είτε του πατέρα είτε της μητέρας, δεν ήταν σε θέση να διασφαλίσει τα δικαιώματα τους και ειδικότερα το δικαίωμα τους στην επιβίωση, ανάπτυξη αλλά και το δικαίωμα τους να μην υποβάλλονται σε οποιαδήποτε κακοποίηση, σεξουαλικής ή άλλης μορφής, ενώ είναι φανερό ότι η οικογένεια ευρύτερα αδυνατούσε να διασφαλίσει το συμφέρον των παιδιών» Δεν συνάδει με την διασφάλιση του συμφέροντος του παιδιού, η απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας να απορρίψει το αίτημα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας να αναλάβουν την γονική μέριμνα των παιδιών, αναφέρει η Επίτροπος. Παρέμειναν αδρανές για μεγάλο διάστημα οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, διαπιστώνει η κα. Κουρσουμπά, παρά την έγκαιρη και σωστή αντίδραση σε κάποιες περιπτώσεις. Αυτοακυρωτική σε σχέση με τις εξουσίες και αρμοδιότητες της η Αστυνομία, σύμφωνα με τη «θέση» της Επιτρόπου, στο σημείο που κλήθηκε να παρέχει προστασία στη μητέρα των παιδιών μετά από απόφαση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας για μετακίνηση των παιδιών στη μητέρα. Συνοπτικά, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, εντοπίζει περιορισμένη έως ανεπαρκή διϋπηρεσιακή συνεργασία μεταξύ Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, Αστυνομίας και Νομικής Υπηρεσίας. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.  

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top