ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΗΚ: Κλείνει τριετές συμβόλαιο έναντι 4 εκ. με την ίδια ασφαλιστική χωρίς προκήρυξη προσφορών - «Όλα νομότυπα» σύμφωνα με την Αρχή

ΑΗΚ: Κλείνει τριετές συμβόλαιο έναντι 4 εκ. με την ίδια ασφαλιστική χωρίς προκήρυξη προσφορών - «Όλα νομότυπα» σύμφωνα με την Αρχή

Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου ανανεώνει τη συνεργασία της με γνωστή εταιρεία του ασφαλιστικού κλάδου, προκειμένου να καλύψει έναντι ενδεχόμενων ζημιών τις εγκαταστάσεις των ηλεκτροπαραγωγικών της σταθμών.

Του Φάνη Μακρίδη Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η συμφωνία θα προνοεί τριετές συμβόλαιο έναντι 4 εκατομμυρίων ευρώ. Μια σημαντική παράμετρος του όλου ζητήματος, είναι ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού δεν έχει προκηρύξει προσφορές. Δεν έβαλε στο παιχνίδι κι άλλες ασφαλιστικές εταιρείες. Γεγονός που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Σύμφωνα, ωστόσο, με την επίσημη θέση της ΑΗΚ όπως μας εκφράστηκε από τον πρόεδρο της Αρχής, Ανδρέα Μαραγκό, δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό πίσω από την δρομολογημένη συμφωνία κι ότι «όλα έγιναν μετά από αποφάσεις του Δ.Σ. της ΑΗΚ και σε συνεννόηση με την Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας». Ο κ. Μαραγκός εξήγησε ότι η ασφαλιστική εταιρεία έχει ανταποκριθεί πλήρως στις πρόνοιες του συμβολαίου της που εκπνέει την Τετάρτη (15/11), ενώ η συμφωνία θα είναι συμφέρουσα για την Αρχή. Και πρόσθεσε: «Λόγω των καταστροφών του Ιουλίου του 2011 (βλ. έκρηξη στο Μαρί) αλλά και των ζημιών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά τον Νοέμβριο του 2016 στις εγκαταστάσεις στο Βασιλικό, θα ήταν δύσκολο να εξασφαλιστεί χαμηλό ασφάλιστρο από άλλη εταιρεία. Έτσι μετά από συμβουλή ειδικού αποφασίσαμε τον περασμένο Μάρτιο να διαπραγματευτούμε με την ίδια εταιρεία, χωρίς να αυξηθεί το κόστος του ασφάλιστρου για την Αρχή». Ο κ. Μαραγκός ανέφερε ακόμη ότι η ασφαλιστική εταιρεία (Atlantica) έχει ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της για την καταστροφή του 2011, ενώ ανταποκρίνεται και στις υπό εξέλιξη επιδιορθώσεις των ζημιών από την πυρκαγιά του 2016. Καλύφθηκαν ζημιές 165 εκατομμυρίων Η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, μίλησε στο ThemaOnline για τις λεπτομέρειες, τονίζοντας ότι η απόφαση για ανανέωση της συνεργασίας με την υφιστάμενη εταιρεία λήφθηκε τον περασμένο Μάρτιο αναρτήθηκε στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Σύναψης Συμβάσεων (eProcurement) στις 24 του ίδιου μήνα. Συμπλήρωσε ότι με αυτό τον τρόπο αποδεικνύεται πως υπήρξε πλήρης διαφάνεια γύρω από τις ενέργειες της ΑΗΚ. «Δημοσιοποιήθηκε η πρόθεση της ΑΗΚ και κατά συνέπεια οποιοσδήποτε είχε ένσταση μπορούσε να την υποβάλει εντός 10 ημερών στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών. Κάτι τέτοιο δεν έγινε» εξήγησε. Η κα Παπαδοπούλου σε άλλο σημείο των τοποθετήσεών της μας ανέφερε ότι η ασφαλιστική εταιρεία ήδη κάλυψε 165 εκατομμύρια ευρώ για να αποκατασταθούν οι ζημιές από την φονική έκρηξη του 2011, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα δοθεί και η πρώτη δόση από την εν λόγω εταιρεία για κάλυψη των ζημιών που προκλήθηκαν ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Βασιλικού μετά την την πυρκαγιά του 2016. Η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ δήλωσε, επίσης, ότι το συμβόλαιο λήγει στις 15 Νοεμβρίου, ενώ η διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι ακόμη σε εξέλιξη.  

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top