ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Φάκελος διαιτησία: Με το… αριστερό στην πρεμιέρα του Β΄ γύρου (ανάλυση)

Φάκελος διαιτησία: Με το… αριστερό στην πρεμιέρα του Β΄ γύρου (ανάλυση)

Ξεκίνησε με το… αριστερό για την κυπριακή διαιτησία ο Β΄ γύρος του πρωταθλήματος Cyta της περιόδου 2017-2018, αφού σε κάποια παιχνίδια είχαμε αρκετά και σοβαρά λάθη.

Υπήρξαν βέβαια και (αρκετά) καλές διαιτησίες, αλλά πέρασαν όπως γίνεται αντιληπτό σε δεύτερη μοίρα.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννος Ιωάννου

Σε γενικές γραμμές, η συνολική παρουσία/απόδοση των ρέφερι στα ματς της 14ης αγωνιστικής δεν κρίνεται ικανοποιητική και θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη προσοχή απ΄ όλους τους διαιτητές, αλλά και τους βοηθούς διαιτητές στη συνέχεια του ποδοσφαιρικού «μαραθωνίου», ειδικά όταν θα «ανάψει» για τα καλά η μάχη για τον τίτλο, τα ευρωπαϊκά εισιτήρια και για την αποφυγή του υποβιβασμού.

Για μία ακόμη αγωνιστική, οι συντάκτες του ThemaSports που ήταν παρόντες στα γήπεδα που διεξήχθησαν οι αναμετρήσεις της Α΄ κατηγορίας, πέρασαν από «έλεγχο» τους Κύπριους διαιτητές και έκριναν την απόδοση που είχαν στα επτά ματς της 14ης στροφής του πρωταθλήματος Cyta.

Διαβάστε πιο κάτω, την – σε γενικές γραμμές – αξιολόγηση της απόδοσης τους, αμερόληπτα, αλλά και χωρίς να διεκδικούμε το «αλάθητο» στις απόψεις μας:

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου

ΑΠΟΕΛ-Ερμής (2-1)
Γήπεδο: ΓΣΠ
Διαιτητής: Αβραάμ Τσούκκας

Σχόλιο: Η χειρότερη διαιτησία της αγωνιστικής… Βρέθηκε σε κακή μέρα ο Αβραάμ Τσούκκας και με όλο το σεβασμό, τα έκανε μαντάρα, προκαλώντας τις έντονες διαμαρτυρίες των ανθρώπων του ΑΠΟΕΛ.

Υπήρξαν 2-3 περιπτώσεις πέναλτι υπέρ των «γαλαζοκιτρίνων» (ειδικά αυτή με το χέρι «έβγαζε μάτια») και μία υπέρ του Ερμή, χωρίς να υποδειχθεί η παράβαση σε καμία, ενώ δεν τα πήγε καθόλου καλά ούτε στον πειθαρχικό τομέα και από ένα σημείο και μετά, έχασε τον έλεγχο του αγώνα.

Υπήρξαν αρκετά δυνατά μαρκαρίσματα από τους παίκτες του Ερμή τα οποία άφησε ατιμώρητα, ενώ αν έδειχνε την κίτρινη κάρτα από τα πρώτα λεπτά και έστελνε το μήνυμα στους παίκτες και των δύο ομάδων ότι δεν θα ανεχθεί το σκληρό παιχνίδι, ίσως τα πράγματα να εξελίσσονταν διαφορετικά για τον ίδιο.

Ακόμη, σε κάποιες φάσεις που έπρεπε να σφυρίξει φάουλ έδειχνε να συνεχιστεί το παιχνίδι και σε άλλες που δεν υπήρχε παράβαση, σφύριζε φάουλ.

Ευτυχώς να λέμε που όλα αυτά τα λάθη δεν έγιναν σε ντέρμπι μεταξύ ομάδων της πρώτης εξάδας…

Παράπονα από πλευράς ΑΠΟΕΛ υπήρξαν και για τον Β΄ βοηθό Χαράλαμπο Ξενοφώντος, κυρίως στο γκολ του Ερμή, όπου υπήρξαν διαμαρτυρίες στο ξεκίνημα της φάσης για οφσάιντ (το τηλεοπτικό ριπλέι φαίνεται να τους δικαιώνει) και στην εξέλιξη της για σπρώξιμο σε αμυντικό των «γαλαζοκιτρίνων».

Απόλλων-Πάφος FC (6-0)
Γήπεδο: Τσίρειο
Διαιτητής: Γιώργος Νικολάου

Σχόλιο: Σε ένα ματς που έληξε 6-0, με τον Απόλλωνα να χάνει ευκαιρίες για διψήφιο σκορ, είναι περιττή η οποιαδήποτε αναφορά στον διαιτητή, ο οποίος πέρασε απαρατήρητος, παρά τα οποία μικρολάθη του.

Έκανε βέβαια ένα σοβαρό λάθος σε μία φάση όπου θα μπορούσε να απέβαλλε παίκτη της Πάφου με δεύτερη κίτρινη, αλλά με το ρυθμό που είχε πάρει το παιχνίδι, πέρασε δικαιολογημένα στο ντούκου.

Στη φάση που σφύριξε πέναλτι υπέρ του Απόλλωνα (σε ανατροπή του Γιάκολις από τον Ντομίνγκεζ στο 54΄) ήταν σωστός, ενώ στα υπέρ του καταγράφεται η αποφασιστικότητα που είχε από τα πρώτα λεπτά για να κουμαντάρει το παιχνίδι, όταν έδειξε δύο φορές την κίτρινη κάρτα (σε Ντα Σίλβα και Ρόγκολιτς).

Αλκή-Εθνικός (2-1)
Γήπεδο: Danoi «Αμμόχωστος-Επιστροφή»
Διαιτητης: Δημήτρης Μασιάς

Σχόλιο: Με δύο σοβαρά λάθη η διαιτησία του Μασιά στο «Αμμόχωστος», τα οποία προκάλεσαν τις έντονες διαμαρτυρίες των γηπεδούχων.

Στο 18΄, η Αλκή ζήτησε πέναλτι και όπως έδειξε το τηλεοπτικό ριπλέι, φαίνεται να υπάρχει επαφή-ανατροπή πάνω στον Σεμέδο από τον Αρέστη, ενώ στο τέρμα του Εθνικού στο 35΄ το οποίο ξεκίνησε από εκτέλεση φάουλ του Πιντσέλι, δημιουργήθηκε μεγάλη ένταση, αφού οι γηπεδούχοι υποστήριξαν ότι δεν υπήρξε παράβαση και ο τηλεοπτικός φακός φαίνεται να τους δικαιώνει.

Γενικά, ήταν ένα δυνατό ματς με πάθος και ένταση και από τις δύο ομάδες, στο οποίο υπήρξαν και άλλα λάθη από τον διαιτητή, τα οποία όμως περνάνε σε δεύτερη μοίρα.

Συγκεκριμένα, υπήρξαν φάσεις που σφύριζε εύκολα το φάουλ και σε άλλες που άφηνε το ματς να εξελιχθεί χωρίς να υποδεικνύει την παράβαση, ενώ θα μπορούσε να έβγαζε την κίτρινη κάρτα από το τσεπάκι του σε ακόμα 2-3 περιπτώσεις (σ.σ. μοίρασε συνολικά πέντε κίτρινες).

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου

Άρης-ΑΕΛ (1-2)
Γήπεδο: Τσίρειο
Διαιτητής: Τιμόθεος Χριστοφή

Σχόλιο: Μέτρια έως καλή η διαιτησία του διεθνή ρεφ. Δεν έκανε το μεγάλο λάθος που μπορεί να αλλοιώσει το αποτέλεσμα ενός αγώνα, αλλά δεν είχε και την καλύτερη απόδοση/παρουσία στον πειθαρχικό τομέα.

Θα μπορούσε να ήταν πιο αποφασιστικός σε κάποιες δύσκολες φάσεις και λιγότερο ελαστικός σε δυνατά μαρκαρίσματα τα οποία μπορούσε να τιμωρήσει με κίτρινη κάρτα, ενώ πήρε πάνω του τη φάση του 10ου λεπτού όταν ακύρωσε γκολ του Αλνταϊρ, υποδεικνύοντας ότι η μπάλα πέρασε εκτός γηπέδου στη σέντρα ποδοσφαιριστή της ΑΕΛ. Σημειώνουμε ότι τα τηλεοπτικά ριπλέι δεν ήταν ξεκάθαρα στη συγκεκριμένη δύσκολη φάση.

Επίσης, κάποιες λανθασμένες υποδείξεις του Β΄ βοηθού Χρήστου Ε. Χρήστου, τόσο στο Α΄ όσο και στο Β΄ ημίχρονο, προκάλεσαν τις διαμαρτυρίες του κόσμου και των δύο ομάδων.

Πάντως, όπως έδειξε το τηλεοπτικό ριπλέι, κακώς σήκωσε τη σημαία του στο 21΄ σε τετ α τετ του Γουίλερ, ενώ σωστά υπέδειξε οφσάιντ στο γκολ του Μαραγκουδάκη στο ξεκίνημα του Β΄ ημιχρόνου.

Δόξα Κατωκοπιάς-Ολυμπιακός (3-1)
Γήπεδο: Μακάρειο
Διαιτητής: Χρυσοβαλάντης Θεουλή

Σχόλιο: Μία ακόμα πολύ καλή εμφάνιση από το νεαρό διαιτητή στο φετινό πρωτάθλημα, ο οποίος άφησε υποσχέσεις για ανάλογη ή ακόμα καλύτερη συνέχεια.

Έδειξε αποφασιστικότητα από τα πρώτα λεπτά, ήταν κοντά στις φάσεις και έλεγξε το παιχνίδι χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Τα πήγε αρκετά καλά και στο πειθαρχικό κομμάτι, βγάζοντας μόλις μία φορά την κίτρινη κάρτα από το τσεπάκι του.

Ανόρθωση-Νέα Σαλαμίνα (1-0)
Γήπεδο: «Αντώνης Παπαδόπουλος»
Διαιτητής: Βασίλης Δημητρίου

Σχόλιο: Καλή σε γενικές γραμμές η διαιτησία του διεθνή ρεφ Βασίλη Δημητρίου στο Αμμοχωστιανό ντέρμπι, στο οποίο υπήρξε ένταση και πάθος και από τις δύο ομάδες.

Τα πήγε καλά στο πειθαρχικό κομμάτι, αφού ήταν κοντά στις φάσεις και κουμάνταρε το παιχνίδι, όμως η διαιτησία του «σημαδεύτηκε» από τη φάση του 89ου λεπτού, όπου σφύριξε πέναλτι υπέρ της Ανόρθωσης για χέρι του Καρώ στην περιοχή.

Υπήρξε χέρι από τον «ερυθρόλευκο» αμυντικό, αλλά δεν φάνηκε να υπάρχει πρόθεση, αφού όπως έδειξε το τηλεοπτικό ριπλέι, η μπάλα πάει στο χέρι και όχι το χέρι στη μπάλα, ενώ όσοι είδατε προσεκτικά τη φάση, θα διαπιστώσατε ότι πριν η μπάλα χτυπήσει στο (απλωμένο) χέρι του Καρώ, υπήρξε λάκτισμα από τον Άλβες στο χέρι του νεαρού άσου της Νέας Σαλαμίνας.

Για να μην πολυλογούμε, επειδή και οι νέοι κανονισμοί για το πότε υπάρχει πέναλτι σε χέρι στην περιοχή, έχουν μπερδέψει πάρα πολύ κόσμο, ήταν μία πολύ δύσκολη φάση και οι απόψεις διίστανται ακόμα και από ειδικούς περί διαιτησίας, για το αν τελικά υπήρχε παράβαση ή όχι (εναπόκειται και στην κρίση του διαιτητή που είχε καθαρό οπτικό πεδίο), ενώ η «Κυρία» ζήτησε ένα ακόμα πέναλτι στα μέσα του Β΄ ημιχρόνου, πάλι για χέρι του Καρώ στην περιοχή, σε μία επίσης δύσκολη φάση!

Στα θετικά πάντως για τον Βασίλη Δημητρίου, καταγράφεται αν μη τι άλλο (και) η ψυχραιμία που έδειξε στο φινάλε, όταν τα πνεύματα οξύνθηκαν κυρίως μεταξύ των Σανγκόι και Ντουγκλάο, τους οποίους τιμώρησε με κίτρινη κάρτα για να μη ξεφύγει η κατάσταση, αν και θα μπορούσε στη συγκεκριμένη φάση να τιμωρούσε κι άλλους παίκτες…

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου

ΑΕΚ-Ομόνοια (5-0)
Γήπεδο: ΑΕΚ Αρένα
Διαιτητής: Λούκας Σωτηρίου

Σχόλιο: Πολύ καλή η διαιτησία του Λούκα Σωτηρίου στο ματς της ΑΕΚ με την Ομόνοια στην «Αρένα», το οποίο εξελίχθηκε σε «παράσταση για έναν ρόλο».

Ήταν κοντά στις φάσεις, έδειξε πυγμή από τα πρώτα λεπτά και «έβγαλε» το παιχνίδι χωρίς προβλήματα και χωρίς να κάνει το μεγάλο λάθος.

Βοηθήθηκε βέβαια από τη ροή του αγώνα και από το γεγονός πως δεν υπήρξαν δύσκολες φάσεις και πέρασε απαρατήρητος.

Μπορούσε ίσως να δείξει 1-2 κίτρινες παραπάνω, αλλά ποιος ασχολείται με κάρτες, μετά από ένα τέτοιο σκορ σε ντέρμπι…

Διαβάστε Περισσότερα στο: Themasports.com

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε το τροχαίο που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα στην επαρχία Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top