ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λιλλήκας: «Με αυτούς θα κυβερνήσω» - Η απάντηση στο ερώτημα του «ThemaOnline» - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Λιλλήκας: «Με αυτούς θα κυβερνήσω» - Η απάντηση στο ερώτημα του «ThemaOnline» - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

25+1 προτάσεις για το 2018 παρουσίασε ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας σε συνέντευξη τύπου το πρωί της Παρασκευής (15/12) που έλαβε χώρο στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Η «Ευφυής Κύπρος», όπως ονομάζεται η προσέγγιση του υποψηφίου Προέδρου, αφορά 25+1 απλές λύσεις τις οποίες, όπως ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, «αν οι πολίτες με εκλέξουν στο ανώτατο αξίωμα, αναλαμβάνω να προωθήσω ως άμεση προτεραιότητά μου το 2018».

Πιο συγκεκριμένα, οι «ευφυείς λύσεις», που αναμένονται να δημοσιευθούν, αναφέρονται σε (1) κούρεμα δανείων, (2) αποκατάσταση των Κουρεμένων και των Κατόχων Αξιογράφων, (3) αποκατάσταση των κουρεμένων Ταμείων Προνοίας, (4) άμεση εφαρμογή του μονοασφαλιστικού ΓεΣΥ, (5) θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού ανά επάγγελμα, (6) αύξηση της χαμηλότερης σύνταξης πάνω από €733 τον μήνα, (7) κατάργηση της πολεοδομικής άδειας και της άδειας οικοδομής, (8) επίδομα θέρμανσης για όσους κατοικούν σε υψόμετρο πέραν των 600 μέτρων, (9) επιδότηση θερμομόνωσης κατοικίας για κατοίκους ορεινών περιοχών, (10) μείωση της φορολογίας στα καύσιμα για κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών της υπαίθρου και (11) επίδομα 50 χιλ. ευρώ για νεαρά ζευγάρια που θα ανεγείρουν την κατοικία τους στην ύπαιθρο.

Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Γιώργος Λιλλήκας, δεσμεύεται για παραχώρηση χαλίτικης γης σε νέους για να ασχοληθούν με τον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα, παραχώρηση χαλίτικης γης στους πρόσφυγες, κατάργηση της αποκοπής κατά 12% της σύνταξης για όσους επιθυμούν να αφυπηρετήσουν πρόωρα από το Δημόσιο και Ημιδημόσιο τομέα, κατάργηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές και τις γιορτές, αλλαγή τρόπου διορισμού των Δ.Σ. Ημικρατικών Οργανισμών.

Επιπλέον, ο υποψήφιος Πρόεδρος, που κατέρχεται για δεύτερη φορά σε προεδρικές εκλογές, αναφέρθηκε στην οριζόντια ψηφοφορία, την εισαγωγή προσωπικής Αστικής Ευθύνης για όσους διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα ή ασκούν εξουσία, διετές πρόγραμμα των σχεδίων της ΑΝΑΔ απασχόλησης των νέων, κλιμακωτό επίδομα τέκνου, συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων μέσω δημοψηφισμάτων και στη θέσπιση των Νόμων, στη σύσταση Συμβουλίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς, στην εφαρμογή του κανόνα των 10 ημερών για εξέταση των ασθενών με σοβαρές παθήσεις και στην παροχή κινήτρων για τη δημιουργία βρεφοκομικών σταθμών και νηπιαγωγείων σε χώρους εργασίας.

Η 26η πρόταση του Γιώργου Λιλλήκα είναι, όπως έχει ειπωθεί και στο παρελθόν, για το Ανακλητό και τον έλεγχο του Προέδρου της Δημοκρατίας από τους Πολίτες.

«Θα σχηματίσω κυβέρνηση με ό,τι καλύτερο υπάρχει σε αυτό τον τόπο»

Έπειτα από την εισαγωγική του ομιλία, ο Γιώργος Λιλλήκας απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Σε ερώτησή μας για τον τρόπο με τον οποίο θα σχηματίσει κυβέρνηση ή για το με ποιους θα κυβερνήσει εάν εκλεγεί στο ανώτατο αξίωμα, εφόσον η Συμμαχία Πολιτών είναι κόμμα μόλις πέντε ετών, ενώ έχει δύο βουλευτές και πολλά αποχωρήσαντα στελέχη, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν σαφής. «Θα κυβερνήσω», δήλωσε ενώπιόν μας, «με ό,τι καλύτερο υπάρχει σε αυτό τον τόπο. Με ανθρώπους από όλα τα κόμματα είτε με στηρίζουν είτε όχι είτε και ανένταχτους. Με ανθρώπους που έχουν όραμα ή που θα μπορούν να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις αυτής της κυβέρνησης».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Η Κύπρος διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη βαθιά της γνώση για τη Μέση Ανατολή, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην «Καθημερινή», φέρνοντας ως παράδειγμα την επίσκεψή της την ερχόμενη εβδομάδα στο Λίβανο με τον Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top