ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνηση Εξαπατηθέντων Καταθετών/Αξιογράφων: «Μετά από πέντε χρόνια μας θυμήθηκαν προεκλογικά»

Κίνηση Εξαπατηθέντων Καταθετών/Αξιογράφων: «Μετά από πέντε χρόνια μας θυμήθηκαν προεκλογικά»

Οι αποφάσεις των Ελληνικών Δικαστηρίων για δικαίωση κατόχων αξιογράφων σύμφωνα με την Κίνηση Εξαπατηθέντων Καταθετών/Αξιογράφων θα δημιουργήσει δεδικασμένο και η απονομή δικαιοσύνης είναι κοντά και στα κυπριακά δικαστήρια.

Του Ιάκωβου Ιακώβου

Σε δηλώσεις του Προέδρου του Κινήματος Εξαπατηθέντων Καταθετών/ Αξιογράφων κ. Λεόντιου Χατζηβασίλη στο ThemaOnline, μας τονίστηκε ότι είναι διαφορετική η υπόθεση των κουρεμένων καταθετών και των Ταμείων Προνοίας με αυτή των κατόχων αξιογράφων.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: «Μη μας τσουβαλιάζετε με τους κουρεμένους» λέει η Κίνηση Εξαπατηθέντων Καταθετών/ Αξιογράφων - Τι ζητάνε

Όπως μας είπε δεν δόθηκε η σωστή διάσταση στο θέμα, αφού η δημιουργία του ταμείου αλληλεγγύης που εξήγγειλε προεκλογικά η κυβέρνηση, δημιουργεί μια παραφιλολογία η οποία προκαλεί λανθασμένη εντύπωση.

Σύμφωνα με αποφάσεις των Ελλαδικών Δικαστηρίων (αποφάσεις, δηλαδή, «δικαστηρίων χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρθηκε) τα αξιόγραφα είναι «μείζον έγκλημα εξαπάτησης», αφού έχουν κηρυχθεί ως προϊόντα απάτης δόλου και αθέμιτων πρακτικών των τραπεζών.

Αναμένονται οι πρώτες αποφάσεις κυπριακών δικαστηρίων

Όπως μας ανάφερε στη συνέχεια ο κ. Χατζηβασίλης, «σύντομα μετά τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων και του εφετείου Αθηνών που δικαίωσαν τους κατόχους αξιογράφων, αναμένονται οι πρώτες ανάλογες αποφάσεις κυπριακών δικαστηρίων». Εξήγησε ότι η διαφορά των προσφυγόντων στη δικαιοσύνη σε Ελλάδα και Κύπρο, είναι με την ίδια τράπεζα.

Ποιοί θα βρεθούν στο εδώλιο

Στη συνέχεια των δηλώσεων του, ο κ. Χατζηβασίλης μας ανέφερε ότι πρόθεση του κινήματος είναι να βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορούμενου η Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα Κύπρου, αλλά και η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο λόγος που στο εδώλιο του κατηγορούμενου βρίσκεται και το κράτος, είναι το γεγονός ότι η Λαϊκή Τράπεζα πριν το κλείσιμο της ήταν κρατικοποιημένη και το κράτος ήταν ο νομικός υπεύθυνος.

Επικαλούνται, μάλιστα, πρόνοια του Eurogroup, η οποία «αναφέρει ρητά ότι "Το Eurogroup αναγνωρίζει την πρόθεση των Κυπριακών Αρχών να αποζημιώσουν όσους αποδεδειγμένα, μέσα από δικαστικές αποφάσεις έχουν εξαπατηθεί"».

«Ζητούμε απονομή δικαιοσύνης»

Η Κίνηση Εξαπατηθέντων Καταθετών/Αξιογράφων ζητούσε από την πρώτη στιγμή ίδρυσης της την προσφυγή στα δικαστήρια, όμως παρά το γεγονός τις εξαγγελίας του Υπουργού Δικαιοσύνης και του Προέδρου της Δημοκρατίας για διορισμό 6 δικαστών για τα αξιόγραφα αυτό δεν έγινε ποτέ. Επίσης, δεν υπάρχει η πρόνοια για ομαδικές αγωγές κάτι που είναι εφαρμόσιμο από ευρωπαϊκή οδηγία για γρηγορότερη απονομή δικαιοσύνης. «Μετά από πέντε χρόνια μας θυμήθηκαν προεκλογικά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηβασίλης.

Σχετικά με όσους κατηγορούν τους κατόχους αξιογράφων, αυτό που απαντά μέσω του ThemaOnline ο κ. Χατζηβασίλης είναι ότι η απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων καθορίζει ποιος είναι θεσμικός επαγγελματίας επενδυτής και ποιος όχι.

Όπως σημειώνεται στην σχετική απόφαση, θεσμικοί επενδυτές «είναι αυτοί που η επαγγελματική τους δραστηριότητα και η καθημερνή ενασχόλησή τους, είναι η αγοραπωλησία κινητών αξιών».

Οι υπόλοιποι, μας τόνισε, «θα πρέπει να αποζημιωθούν άμεσα χωρίς να χρειάζεται να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους σε βάθος χρόνου».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top