Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Κάλπες για την εκλογή νέας ψευδοβουλής - «Πηγαίνετε στις κάλπες, πηγαίνετε να ψηφίσετε»

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Κάλπες για την εκλογή νέας ψευδοβουλής - «Πηγαίνετε στις κάλπες, πηγαίνετε να ψηφίσετε»

«Πηγαίνετε στις κάλπες, πηγαίνετε να ψηφίσετε», προτρέπει η «πρόεδρος» του «ανώτατου εκλογικού συμβουλίου», Ναρίν Σιεφίκ, συμβουλεύοντας τους ψηφοφόρους να επιλέξουν από πριν τον τρόπο που θα ψηφίσουν ώστε να μην κάνουν λάθος.

Το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» αλλά και άλλες ιστοσελίδες δημοσιεύουν το ψηφοδέλτιο για τις αυριανές «βουλευτικές εκλογές» και δίδουν συμβουλές για το πώς μπορούν να ψηφίσουν ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα λάθη και τα άκυρα.

Σε συνέντευξή της το Σάββατο 6/1 στην «Χαβαντίς», η Σιεφίκ δήλωσε ότι τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα θα είναι γνωστά μετά τα μεσάνυχτα αύριο και πριν το πρωί της Δευτέρας και θα αφορούν τα ποσοστά των κομμάτων και πόσους «βουλευτές» εκλέγουν. Το ποιοι εκλέγονται θα ανακοινωθεί μετά από έλεγχο την Δευτέρα, πρόσθεσε, μη διευκρινίζοντας την ακριβή χρονική περίοδο.

Η Σιεφίκ ανέφερε επίσης ότι η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνεται ηλεκτρονικά, θα δίδουν ανά διαστήματα στοιχεία και πληροφορίες και όχι ανά κάλπη και έκανε έκκληση στους προέδρους των εκλογικών τμημάτων πριν καταγράψουν τα επίσημα αποτελέσματα, ειδικά για τις ψήφους με σφραγίδα σε κόμμα και με οριζόντια ψηφοφορία, να τους ενημερώνουν μέσω viber ή άλλων σύγχρονων μέσων επικοινωνίας.

Τρόποι ψηφοφορίας

Το νέο σύστημα ψηφοφορίας που θα ισχύσει αύριο για πρώτη φορά έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης στην τ/κ κοινότητα, ιδιαίτερα όσον αφορά την οριζόντια ψηφοφορία, αφού πλέον ολόκληρη η κατεχόμενη περιοχή αποτελεί ενιαία εκλογική περιφέρεια και η οριζόντια ψηφοφορία αφορά υποψηφίους από διάφορα κόμματα και στις έξι «επαρχίες».

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που ετοίμασε ο Κλάδος Τουρκικών Θεμάτων του ΓΤΠ και ο λειτουργός του Ιάκωβος Τσαγκάρης, οι τρεις τρόποι ψηφοφορίας είναι οι εξής: 1) Να ψηφίσουν το κόμμα της επιλογής τους βάζοντας τη σφραγίδα «ναι» στο τετραγωνάκι κάτω από το έμβλημα το κόμματος, 2) Να ψηφίσουν το κόμμα της επιλογής τους και να εκφράσουν προτίμηση στους υποψήφιους (που επιθυμούν βάζοντας σταυρό προτίμησης στα τετράγωνα που υπάρχουν δίπλα στο όνομά τους δικαιούνται μέχρι 8 ψήφους προτίμησης στην «επαρχία» Λευκωσίας, μέχρι 6 στην Αμμόχωστο, μέχρι 5 στην Κερύνεια, μέχρι 2 στη Μόρφου και το Τρίκωμο και μία ψήφο στη Λεύκα) και 3) Να ψηφίσουν με μεικτή ψήφο (οριζόντια) βάζοντας μόνο σταυρό προτίμησης δίπλα στα ονόματα των υποψηφίων της επιλογής τους χωρίς να ψηφίσουν κόμμα. Σε περίπτωση που προτιμήσουν αυτό τον τρόπο ψηφοφορίας πρέπει να ψηφίσουν υποψήφιους από τουλάχιστον δύο κόμματα ανά επαρχία ή από ένα κόμμα και έναν ανεξάρτητο.

Σημειώνεται ότι όσοι επιλέξουν την μεικτή ψήφο (οριζόντια), μπορούν να ψηφίσουν από την «επαρχία» Λευκωσίας το λιγότερο 8 και το περισσότερο 16 υποψηφίους, στην Αμμόχωστο το λιγότερο 6 και το περισσότερο 13 υποψηφίους, στην Κερύνεια το λιγότερο 5 και το περισσότερο 10, στην Μόρφου το λιγότερο 2 και το περισσότερο 4 υποψηφίους, στο Τρίκωμο το λιγότερο 2 και το περισσότερο 5 υποψηφίους, στη Λεύκα έναν ή δύο υποψήφιους. Σε σύνολο μπορούν να ψηφίσουν σε όλη την "εκλογική επικράτεια", και στις έξι δηλαδή «επαρχίες», από 24 έως 50 υποψηφίους. Μπορούν επίσης να μην ψηφίσουν υποψηφίους σε όλες τις «επαρχίες».

Ώρες ψηφοφορίας και απαγορεύσεις

Σημειώνεται ότι στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου 6/1 ολοκληρώνεται η προεκλογική εκστρατεία. Στις 3 μετά το μεσημέρι τα δύο μεγάλα κόμματα, Εθνικής Ενότητας και Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό έχουν τις τελικές τους συγκεντρώσεις, το πρώτο σε κλειστό στάδιο της Λευκωσίας και το δεύτερο στην πλατεία Ινονού της Λευκωσίας.

Η αυριανή ψηφοφορία θα αρχίσει στις 8 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν 190.551 ψηφοφόροι για τους 50 της νέας «βουλής». Έχουν στηθεί 719 συνολικά κάλπες. Συμμετέχουν 388 υποψήφιοι, οι 9 ανεξάρτητοι και οι 117 γυναίκες και 7 άτομα με ειδικές ικανότητες. Παίρνουν μέρος στις "εκλογές" 8 πολιτικά κόμματα, το κόμμα Εθνικής Ενότητας, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό, το κόμμα του Λαού, το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, το Δημοκρατικό κόμμα, το κόμμα Κοινοτικής Σωτηρίας – νέες δυνάμεις (σε συνεργασία με το κόμμα Ενωμένη Κύπρος), το κόμμα Αναγέννησης, το Εθνικιστικό Δημοκρατικό κόμμα.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, αύριο ημέρα των «εκλογών» απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ, τα κέντρα διασκέδασης θα είναι κλειστά τις ώρες της ψηφοφορίας και απαγορεύεται η μεταφορά όπλων εκτός της «αστυνομίας» και των σωμάτων «ασφαλείας».

Τελευταίες «βουλευτικές εκλογές»

Οι τελευταίες «βουλευτικές εκλογές» στα κατεχόμενα είχαν γίνει στις 28 Ιουλίου 2013. Σύμφωνα με το σημείωμα του ΓΤΠ, τα αποτελέσματα ήταν: Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό (CTP) 38,38% και 21 "έδρες", Εθνικής Ενότητας (UBP) 27,33 % και 14 "έδρες", Δημοκρατικό (DP) 23,16% και 12 "έδρες", κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP) 7,41% και 3 "έδρες".

Στο τέλος της θητείας της παρούσας «βουλής» οι έδρες¨" έχουν ως εξής: Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα (CTP) 20 έδρες, κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) 18, Δημοκρατικό κόμμα (DP) 4, κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP) 2, ανεξάρτητοι 6.

Απο ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επτά μέτρα που προτείνουν οι συντεχνίες για την ακρίβεια - Ζήτησαν συνάντηση με τον ΠτΔ

Δημοσιεύσαν στον ξένο Τύπο φωτογραφία του Τατάρ μαζί με ύποπτο για εγκληματικό δίκτυο - Η σχέση με στοιχήματα και τυχερά παιχνίδια

Διπλό φονικό στον Ύψωνα: Δεν παραδέχθηκαν ενοχή οι κατηγορούμενοι - Στις 15 Νοεμβρίου η ακροαματική διαδικασία

Σαββίδης για εξουσίες Γενικού Εισαγγελέα : «Το ανέλεγκτο δεν σημαίνει ότι είσαι βασιλιάς»

Η συγκινητική στιγμή που κάτοικος Έβρου ταΐζει αλεπού σε καμένη περιοχή - Δείτε βίντεοΑνέλυσε το όραμά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Οι τρεις προτεραιότητες της διακυβέρνησής του

Ανέλυσε το όραμά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Οι τρεις προτεραιότητες της διακυβέρνησής του

Στόχος είναι η άμεση και αποτελεσματική επίλυση χρόνιων θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες, δίνοντας έμφαση στο μεταναστευτικό, το στεγαστικό και το κυκλοφοριακό, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στην τακτική συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΕΒ στη Λεμεσό το απόγευμα της Τετάρτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top