ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Moshe Harel ο εγκέφαλος του οργανωμένου εγκλήματος - 100.000 ευρώ για ένα νεφρό - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Moshe Harel ο εγκέφαλος του οργανωμένου εγκλήματος -  100.000 ευρώ για ένα νεφρό - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Moshe Harel κατηγορήθηκε από την Ρωσία για παράνομες ιατρικές διαδικασίες, οργανωμένο έγκλημα το 2011, με την Interpol να εκδίδει ένταλμα για τη σύλληψη του.

Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύμα διεθνών μέσων ενημέρωσης, ο Harel φέρεται να αποτελεί μέρος του κυκλώματος διακίνησης οργάνων που οργανώνει μεταμοσχεύσεις νεφρών για πλούσιους Ισραηλινούς.

Εισαγγελέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε το 2011 ότι ο Ισραηλινός Moshe Harel και ένας Τούρκος γιατρός που ονομάστηκε Yusuf Sonmez  και κατηγορήθηκε για παράνομες ιατρικές διαδικασίες και συμμετοχή σε οργανωμένο έγκλημα στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

 Ο Harel και Sonmez πιάστηκαν από τις Αρχές το 2008, όταν η αστυνομία της Κολομβίας εισέβαλε στην κλινική όπου γίνονται οι εγχειρήσεις ύστερα από υποψίες ότι ένας Τούρκος άνθρωπος είχε πουλήσει τον νεφρό του σε έναν Ισραηλινό πολίτη.

Η αστυνομία κατηγορεί τον Harel ότι αναζητά ανθρώπους που έχουν ανάγκη μεταμόσχευσης νεφρού και προσελκύει δωρητές στο Κοσσυφοπέδιο από την Τουρκία και την πρώην Σοβιετική Ένωση με την υπόσχεση πληρωμής μέχρι ποσού 12.000 ευρώ (14.500 δολαρίων).

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι παραλήπτες, κυρίως Ισραηλινοί, αλλά και κάτοικοι στον Καναδά και την Πολωνία, πλήρωσαν μεταξύ 80.000 και 100.000 ευρώ για τα όργανα. Άξιο αναφοράς είναι πως ορισμένοι από τους δωρητές οργάνων δεν έλαβαν ποτέ χρήματα.

Θυμίζουμε πως βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης, ο ύποπτος Μ.Χ. συνελήφθη πριν από λίγες ημέρες στην Κύπρο. Το ένταλμα σύλληψης που κατατέθηκε στην Interpol εναντίον του Harel εκκρεμούσε από το 2008

 Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως η Ρωσία  είχε εκδώσει εναντίον του επίσης διεθνές ένταλμα σύλληψης, ο οποίος συνελήφθη στο Ισραήλ το 2012 σε σχέση με παράλληλη έρευνα, αλλά δεν εκδόθηκε στο Κοσσυφοπέδιο, το οποίο δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Τον Ιούλιο του 2017, το Βασικό Δικαστήριο της Πρίστινα ξεκίνησε την επανεκδίκαση του ιδιοκτήτη της κλινικής Medicus Lutfi Dervishi , του γιου του Arban Dervishi και του επικεφαλής του αναισθησιολόγου Sokol Hajdini, όλοι κατηγορούνται για συμμετοχή στο οργανωμένο έγκλημα σε σχέση με την εμπορία ανθρώπων.

Τον Μάρτιο του 2016, το εφετείο του Κοσσυφοπεδίου επιβεβαίωσε τις καταδίκες του , φυλακίζοντας τον Λούτφι Ντερβίσι και τον γιο του για οκτώ χρόνια και τον Χαϊδίνι για πέντε. Ωστόσο, μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ανέτρεψε την αρχική ετυμηγορία με βάση διαδικαστικές παρατυπίες.

 Η απόφαση ανέφερε ότι το 2008 πραγματοποιήθηκαν στην κλινική "πολλαπλές παράνομες μεταμοσχεύσεις νεφρού".

Φτωχοί άνθρωποι από την Τουρκία, τη Ρωσία, τη Μολδαβία και το Καζακστάν φέρεται ότι ήρθαν στην κλινική, αφού διαβεβαίωσαν ότι θα λάβουν έως και τα 15.000 ευρώ για τα νεφρά τους.

Ο εισαγγελέας της EULEX στην υπόθεση ανέφερε ότι οι παραλήπτες μεταμόσχευσης, κυρίως Ισραηλινοί, πλήρωσαν περισσότερα από 70.000 ευρώ για τα νεφρά

.

 

Ο Harel κατηγορήθηκε επίσης στο Ισραήλ το 2015 με διεθνή σωματεμπορία και οργάνωση παράνομων μεταμοσχεύσεων, μαζί με έξι άλλους..

«Οι κατηγορούμενοι διενήργησαν πραγματική επιχειρηματική δραστηριότητα στην εμπορία οργάνων, δεκάδες φορές κατά τη διάρκεια των ετών, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική δυσπραγία των δωρητών και την υγειονομική κρίση των δικαιούχων για οικονομικό όφελος», δήλωσε τότε το ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Εκτός από τον Harel, ένας Τούρκος γιατρός, ο Yusuf Sonmez, εξακολουθεί να αναζητείται και παραμένει άφαντος.

Η αστυνομία αρχικά εισέβαλε στην κλινική του Medicus το 2008, αφού ένας Τούρκος άνθρωπος, του οποίου είχε αφαιρεθεί ο νεφρός, βρέθηκε σοβαρά άρρωστος στο αεροδρόμιο της Πρίστινα.

 Η κλινική αναφέρεται επίσης σε μια έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία ισχυρίστηκε ότι στοιχεία του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου διαπραγματεύονταν τα όργανα των κρατουμένων κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του 1999.

 Οι ερευνητές έκλεισαν το 2008 την κλινική Medicus και έκτοτε πωλήθηκαν.

Πηγή: ynetnews, balkaninsight, rt.com

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top