ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρυθμιστής στη λεγόμενη κυβέρνηση των κατεχομένων ο Σερντάρ Ντεκράς

Ρυθμιστής στη λεγόμενη κυβέρνηση των κατεχομένων ο Σερντάρ Ντεκράς

Μια πρώτη επικοινωνία με όλα τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα είχε ο Σερντάρ Ντενκτάς μετά την απόφαση χθες βράδυ του κόμματός του να τον εξουσιοδοτήσει πλήρως να χειριστεί μετεκλογικά το θέμα του σχηματισμού «κυβέρνησης».

Το Δημοκρατικό κόμμα δεν έκλεισε την πόρτα της συνεργασίας με το κόμμα Εθνικής Ενότητας ενώ το κόμμα της Αναγέννησης (των εποίκων) θα αποφασίσει αύριο για την σύναψη συνεργασίας, αν και ο πρόεδρός του, Ερχάν Αρικλί δηλώνει πρόθυμος να πει «ναι υπό όρους» σε μια «υπηρεσιακή κυβέρνηση» καθώς δεν βλέπει διέξοδο με το αποτέλεσμα της Κυριακής και θεωρεί ότι νέες «εκλογές» θα πρέπει να γίνουν σύντομα.

Μιλώντας σήμερα στο κανάλι του «μπαϊράκ» ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγίτ δήλωσε ότι απόψε συνεδριάζει η κομματική βουλή, το ανώτατο κομματικό όργανο, για να αξιολογήσει τα αποτελέσματα και να συζητήσει την πιθανότητα συνεργασίας και με ποια κόμματα για τον σχηματισμό «κυβέρνησης». Προεξόφλησε όμως ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν με το ΚΕΕ σημειώνοντας ότι ο πρόεδρός του και «πρωθυπουργός», Χουσείν Οζγκιουργκιούν δεν προσήλθε προεκλογικά σε καμιά τηλεοπτική συζήτηση αρχηγών και ούτε δημοσιοποίησε το πόθεν έσχες του, παρά τις εκκλήσεις.

Ο κ. Οζγιγίτ πρόσθεσε ότι μια συμφωνία υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις με τα κόμματα πλην των ΚΕΕ και Αναγέννησης, μπορεί να οδηγήσει σε μια «κυβέρνηση συνασπισμού» και πρέπει αυτό να γίνει άμεσα ώστε να λυθούν τα άμεσα προβλήματα του τόπου αλλά και γιατί μετά τις προεδρικές εκλογές στο «νότο» θα αρχίσει μια έντονη περίοδος διεργασιών σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Ο κ. Οζγιγίτ είπε ότι είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τουφάν Ερχιουρμάν, πρόεδρο του ΡΤΚ αλλά όχι με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Θα δουν, είπε, και προς τα που θα κινηθεί το ΔΚ ενώ στο επιχείρημα ότι μια τετραμερή «κυβέρνηση» χωρίς το ΚΕΕ και το ΚΑ είναι ενάντια στη βούληση του «λαού» που έβγαλε πρώτο το κόμμα Εθνικής Ενότητας, απάντησε ότι η βούληση του κόσμου αντικατοπτρίστηκε στη νέα «βουλή» και μια τετραμερή «κυβέρνηση» είναι επίσης θεμιτή.

Σε μήνυμά του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook χθες βράδυ ο πρόεδρος του κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι εμμένει στα λόγια του και όπως είπε και πριν τις «εκλογές» έτσι και μετά, δεν πρόκειται να κάνει συνεργασία με το ΚΕΕ και γι’ αυτό το λόγο δεν πρόκειται να συναντηθεί καν με το κόμμα αυτό, πράγμα που προκάλεσε αντιδράσεις.

Απαντώντας στις επικρίσεις γιατί δεν συναντάται με το ΚΕΕ και να βάλει τους όρους του, ο Κουντρέτ Οζερσάι σημειώνει ότι η θέση του προεκλογικά δεν ήταν μόνο μια κουβέντα, και ενώ αυτό που επιδιώκει είναι να αλλάξει το σύστημα δεν μπορεί να συνεργαστεί με αυτούς που θα ζητήσει το λογαριασμό για τα πεπραγμένα τους.

Σημείωσε επίσης ότι κατά την προεκλογική περίοδο ο Χουσείν Οζγκιουργκιούν δεν συμμετείχε ούτε σε μία εκπομπή με τους πολιτικούς αρχηγούς, και διερωτάται γιατί να (καταδεχτεί) να δει ο ίδιος τώρα τον πρόεδρο του ΚΕΕ.

Σε άλλο δε μήνυμα επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κουντρέτ Οζερσάι αναφέρει ότι σημαντικό δεν είναι μόνο το να σχηματισθεί «κυβέρνηση» αλλά και η εκλογή «προέδρου» της «βουλής», η ημερομηνία σύγκλισης της οποίας ορίσθηκε για τις 22 Ιανουαρίου (και πολύ πιθανόν μέχρι τότε να μην έχει σχηματισθεί «κυβέρνηση»).

Θα αρχίσει μια νέα περίοδος και θα ανακοινωθούν τα πόθεν έσχες των νέων «βουλευτών», μαζί με αυτούς και του Χουσείν Οζγκιουργκιούν, προσθέτει ο πρόεδρος του ΚΛ, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με την νέα «νομοθεσία» θα υπάρξει σύγκριση των προηγούμενων πόθεν έσχες και των νέων για τους παλιούς «βουλευτές». Από αυτή την άποψη είναι πολύ σημαντικό ποιος θα εκλεγεί «πρόεδρος» της «βουλής», σημείωσε. Παραθέτει ότι υπάρχει ποινή φυλάκισης από 3 έως 5 χρόνια για όσους το πόθεν έσχες δεν συνάδει με τα στοιχεία που έχουν καταθέσει, δεν υποστηρίζεται με στοιχεία αλλά και φυλάκιση ενός έτους για όσους δεν καταθέσουν πόθεν έσχες.

Η Σταρ Κίπρις έγραψε σήμερα για σενάρια συνεργασίας ΚΕΕ – ΚΛ με τους Οζγκιουργκιούν και Οζερσάι να μην είναι παρόντες και «πρωθυπουργός» ο Φαίζ Σουτσιούογλου που ήρθε πρώτος σε σταυρούς προτίμησης στην ψηφοφορία της Κυριακής από όλα τα κόμματα.

«Εάν το ΚΕΕ έρθει σε μας, θα τους κεράσουμε καφέ αλλά συνασπισμό δεν κάνουμε» δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν που επανέλαβε ότι το κόμμα δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το κόμμα Εθνικής Ενότητας, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σχηματίσει και πάλι «κυβέρνηση συνεργασίας» το ΚΕΕ.

Όπως μεταδίδεται σε τ/κ ιστοσελίδες, ο κ. Ερχιουρμάν πρόσθεσε ότι και για την συνεργασία με το ΔΚ του Σερντάρ Ντενκτάς θα πρέπει να συζητήσουν το θέμα στα συλλογικά όργανα του κόμματος. Εκαναν, είπε, την αυτοκριτική τους στο ΡΤΚ για το αποτέλεσμα της 7ης Ιανουαρίου και δεν θέλουν να μείνει ένας θυμωμένος ή που να μην εμπιστεύεται το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα.

Ανέφερε δε ότι η προεκλογική στρατηγική που ακολούθησαν ήταν λάθος και πρόσθεσε ότι εδώ και χρόνια υπάρχει μια μη εμπιστοσύνη και μια ανασφάλεια που δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν. «Από πολιτικής άποψης όχι, αλλά από άποψη στρατηγικής και οργάνωσης αλλάξαμε πορεία, όμως φαίνεται πως το πλοίο θέλει χρόνο για να πάρει στη σωστή κατεύθυνση».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top