ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ελλάδα και Κύπρος είχαμε δίκαιο για τις εγγυήσεις» - Ενώνουν δυνάμεις Κοτζιάς-Χριστοδουλίδης

«Ελλάδα και Κύπρος είχαμε δίκαιο για τις εγγυήσεις» - Ενώνουν δυνάμεις Κοτζιάς-Χριστοδουλίδης

Σε φιλικό και εξαιρετικό κλίμα έγινε η συνάντηση του νέου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ελλαδίτη ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Σε συνέντευξη Τύπου κατέστη σαφές ότι στη συζήτηση κυριάρχησαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό «σε συνδυασμό με την τουρκική προκλητικότητα όπως εκδηλώνεται στην ανατολική Μεσόγειο», όπως δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τον συμβολισμό της επίσκεψής του, ο οποίος «καταδεικνύει τους αδελφικούς διαχρονικά δεσμούς Κύπρου-Ελλάδας».

Όπως είπε, «πρόκειται για μια ουσιαστική επίσκεψη ανταλλαγής απόψεων, διαβούλευσης, συντονισμού σε μια σειρά θεμάτων επίκαιρων, καίριων, αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ώστε οι επόμενες ενέργειές μας να είναι ακόμα πιο συγχρονισμένες και κατά συνέπεια πιο αποτελεσματικές».

Από πλευράς του, ο Νίκος Κοτζιάς υποδέχτηκε με «τιμή και χαρά» τον Νίκο Χριστοδουλίδη, «με τον οποίο», όπως είπε, «έχουμε συνυπάρξει σε δύσκολες διαπραγματεύσεις».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, υποστήριξε ότι «Ελλάδα και Κύπρος είχαμε δίκιο όταν υπογραμμίζαμε τη σημασία των ζητημάτων ασφάλειας και εγγυήσεων για το Κυπριακό και η συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ το επιβεβαιώνει».

Παράλληλα, δήλωσε ότι με τον κ. Χριστοδουλίδη συζήτησαν για ζητήματα της περιοχής, τη Συρία, τις τριμερείς συνεργασίες και την έκτη που θα προωθηθεί με την Αρμενία.

Χαρακτήρισε «καλύτερη που έχει γίνει ποτέ» την πρόσφατη δήλωση της ΕΕ για την Τουρκία, σημειώνοντας ότι «μένουμε σταθεροί στην υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου και στην αποτροπή συμπεριφορών που θέτουν σε κίνδυνο την ειρηνική μας συνύπαρξη».

Ήταν μια συνέντευξη Τύπου με εμφανείς συμβολισμούς, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Χριστοδουλίδης και Κοτζιάς έστειλαν σαφή μηνύματα και προς την Τουρκία αλλά και προς τη διεθνή κοινότητα για την πρόθεση των δύο κρατών να αντιμετωπίσουν τις πειρατικές συμπεριφορές της γείτονος χώρας.

Αυτό καταδεικνύει και την άρρηκτη συνεργασία στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top