ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Συλλούρης: 'Τρία δις στην Τουρκία, ενώ πρόσφυγες αναμένουν αποζημιώσεις'

Δ. Συλλούρης: 'Τρία δις στην Τουρκία, ενώ πρόσφυγες αναμένουν αποζημιώσεις'

Την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντικαταστήσει την πολιτική ίσων αποστάσεων που τηρεί στο Κυπριακό με μια στάση αρχών, εξέφρασε σήμερα (Πέμπτη 22/3) ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Ανέφερε παράλληλα ότι η ΕΕ πρέπει να έχει ισχυρό ρόλο σε κάθε δυνητικό μηχανισμό εποπτείας της λύσης του κυπριακού προβλήματος, προσθέτοντας πως «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε μια πιθανή λύση».

Είπε ακόμη ότι η Λευκωσία υποστηρίζει την ανάγκη θέσπισης αυστηρών προϋποθέσεων για τη συνεργασία της Τουρκίας με την ΕΕ, ιδίως σε τομείς που δεν εμπίπτουν εντός του πεδίου του προενταξιακού διαλόγου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής μιλούσε σε γεύμα στη Λευκωσία, που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Βουλγαρίας στην Κύπρο με αφορμή τη Βουλγαρική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Στην ομιλία του ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε σε διάφορα «επίμαχα σημεία» τα οποία όπως είπε τραυματίζουν τη συλλογική συνείδηση των πολιτών αναφορικά με το τι αντιπροσωπεύει η ΕΕ. Τη στιγμή, όπως είπε που η ΕΕ θα διαθέσει άλλα €3 δις. στην Τουρκία για το Ταμείο Προσφύγων, χιλιάδες συμπατριώτες μας είναι πρόσφυγες μετά την τουρκική εισβολή και αναμένουν αποζημιώσεις από την Τουρκία, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πρόσθεσε ότι ενόσω η Τουρκία επιδιώκει μια αναβαθμισμένη Τελωνειακή Ένωση, εμποδίζει αεροπλάνα και πλοία ενός κράτους μέλους να προσεγγίσουν αεροδρόμια και λιμάνια. Η Ρωσία, συνέχισε, δέχεται κυρώσεις για την Κριμαία, ενώ την ίδια στιγμή «η εισβολή της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και κυρίως η συνεχιζόμενη κατοχή μέρους της επικράτειας της Κύπρου παραμένει ουσιαστικά ατιμώρητη».

Κατά τον Πρόεδρο της Βουλής, η αλληλεγγύη και η κοινή άμυνα δεν σημαίνει για την Κύπρο την ενεργοποίηση της συγκεκριμένης πρόνοιας της Συνθήκης, αν και όπως είπε, οι συνθήκες για την επίκλησή της ξεκάθαρα πληρούνται όταν ξένα πολεμικά πλοία παρεμποδίζουν τις νόμιμες διαδικασίες εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων.


Ανέφερε εξάλλου ότι όταν ο Πρόεδρος της Τουρκίας «αφήσει το μεγάλο παλάτι του στην Άγκυρα για να πάει να συναντήσει στην όμορφη πόλη της Βάρνας τον Πρόεδρο της Κομισιόν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα έχει διασχίσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, που εκτείνεται 200 ολόκληρα ναυτικά μίλια, όπως εγγυάται η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, περνώντας στην ΑΟΖ της Βουλγαρίας προτού φτάσει στην ακτή».

«Στην Ανατολική Μεσόγειο, η ίδια Σύμβαση είναι άνευ σημασίας, σύμφωνα με το σκεπτικό της Τουρκίας» σημείωσε ο κ. Συλλούρης, ενώ πρόσθεσε ότι «είναι ακριβώς τέτοιου είδους διαφορές που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την στάση αρχών της Ένωσης αναφορικά με την προάσπιση του διεθνούς δικαίου».

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είπε ακόμη ότι δηλώσεις όπως αυτές για τα «σύνορα της καρδιάς μας» από την τουρκική ηγεσία αποτελούν άλλη μια απόδειξη της ετοιμότητας της Άγκυρας να αμφισβητήσει διεθνείς συνθήκες, εκμεταλλευόμενη την παρουσία Μουσουλμανικών πληθυσμών στο εξωτερικό.

Αυτός ο αναθεωρητισμός, συνέχισε, εκτείνεται πέραν της σημερινής ηγεσίας και πέραν της Κύπρου ενώ είπε ότι «δεν υπάρχει ούτε ένας ρεαλιστής πολιτικός σε αυτή την αίθουσα που μπορεί να πιστώσει την Τουρκία αναφορικά με τους ισχυρισμούς της ότι οι τρέχουσες παράνομες ενέργειές της στοχεύουν στην προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων».

Σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη, είναι ξεκάθαρο ότι στόχος της Τουρκίας είναι ο στρατηγικός έλεγχος των ενεργειακών αποθεμάτων, των ενεργειακών διαδρομών και της λήψης αποφάσεων που σχετίζονται με την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είπε ακόμη ότι αυτό αποτελεί και ένα εύγλωττο παράδειγμα τους εύρους και του βάθους των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων τα οποία επιδιώκει με τέτοια αδιαλλαξία η Τουρκία και τα οποία οδήγησαν στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντάνα.

Η Κύπρος, συνέχισε, επιδιώκει να συμβάλει θετικά στην διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών στην Ευρώπη, με τα παράκτια αποθέματα υδρογονανθράκων που διαθέτει. «Αναμένουμε ότι η ΕΕ θα ανταποκριθεί στις σημερινές και στις μελλοντικές προκλήσεις και θα διασφαλίσει την ανάπτυξη ολόκληρου του δυναμικού της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής του αγωγού East Med, διασφαλίζοντας την μεταφορά του αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη δια μέσου των κρατών μελών της ΕΕ» πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η Κύπρος προσπάθησε να καταστήσει τις ανακαλύψεις των αποθεμάτων των υδρογονανθράκων καταλύτη για την ειρήνη και τη συνεργασία, μεταξύ άλλων και δια μέσου των τριμερών σχημάτων συνεργασίας, καθώς και να εξερευνήσει τρόπους μέσω των οποίων Βουλγαρία και Κύπρος μπορούν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους στον τομέα αυτό.

Ο κ. Συλλούρης είπε τέλος ότι τα εθνικά κοινοβούλια θα πρέπει να εμπλακούν κατά τρόπο γνήσιο στη νομοθετική διαδικασία της ΕΕ. Οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ότι οι ανησυχίες τους αντιμετωπίζονται και ότι ο ρόλους τους δεν περιορίζεται στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στις Ευρωεκλογές, κατέληξε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top