ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία - Ρωσία και Ιράν αποφάσισαν για Συρία

Τουρκία - Ρωσία και Ιράν αποφάσισαν για Συρία

Εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία Συρίας ο πιο σημαντικός στόχος, συμφωνήθηκε στην τριμερή για Συρία.

Η εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Συρίας συμφώνησαν ότι είναι ο πιο σημαντικός στόχος κατά την τριμερή Σύνοδο για την Συρία οι ηγέτες της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, της Ρωσίας Βλαντιιμίρ Πούτιν και του Ιράν Χασάν Ρουχανί. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την σύνοδο στην Άγκυρα που κράτησε μια ώρα και 40 λεπτά, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως δεν είναι δυνατόν να υπηρετήσει την μόνιμη ειρήνη στη Συρία μια αντίληψη που δεν αποδέχεται ότι το Ισλαμικό Κράτος με το PYD/YPG (Κούρδοι μαχητές Συρίας) δεν υπηρετούν τον ίδιο σκοπό. “Θέλω να επαναλάβω ότι μέχρι να τεθούν σε ασφάλεια όλες οι περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο του PYD/YPG δεν θα σταματήσουμε”, ανέφερε. Ο Ρουχανί είναι ότι πρέπει όλοι να προσέξουν την εδαφική ακεραιότητα, εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία της Συρίας ως τον πιο σημαντικό στόχο. Ο Πούτιν είπε ότι η δική τους οριστική απόφαση είναι υπέρ της διασφάλισης της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της Συρίας.

Συγκεκριμένα στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας συνδέεται με την τήρηση ίσων αποστάσεων απέναντι σε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να εκδιωχθούν όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις που απειλούν όχι μόνο τη Συρία αλλά και τις γύρω χώρες και μάλιστα την περιοχή ολόκληρη.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι με την επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη η Τουρκία έθεσε υπό ασφάλεια ένα πεδίο 4 χιλιάδων χιλιομέτρων. Ανέφερε ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν μαζί με Ρωσία και Ιράν για να μετατρέψουν εκείνη την περιοχή σε κατάσταση που να μπορούν και πάλι οι Σύριοι να επιστρέψουν και να ζήσουν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως η Τουρκία δεν θα βρει ηρεμία αν δεν βρει ηρεμία η Συρία. Κάλεσε την διεθνή κοινότητα να στηρίξει τις προσπάθειες για εξεύρεση μιας δίκαιης και εφαρμόσιμης λύσης στο πρόβλημα της Συρίας.

Ο Ρουχανί ανέφερε ότι η περιοχή τα τελευταία χρόνια είναι αντιμέτωπη με ένα μεγάλο και πολύ σημαντικό πρόβλημα και αυτό το πρόβλημα είναι η τρομοκρατία. “Αυτοί οι τρομοκράτες έχουν εκπαιδευτεί από κάποιες χώρες, αυτές οι χώρες τους διασφάλισαν χρήματα και τους παρέδωσαν σύγχρονα όπλα. Αυτοί οι τρομοκράτες μπορούν να πουλούν το πετρέλαιο που ανήκει στη Συρία και να καταστρέφουν τα αξιόλογα μουσεία της Συρίας”, ανέφερε.

Ο Ιρανός Πρόεδρος είπε πως κάποιες μεγάλες δυνάμεις του κόσμου και πρώτα οι ΗΠΑ ήθελαν τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος να μείνουν στην περιοχή για πολλά χρόνια και τα τις χρησιμοποιούν ως μέσο τους αλλά λαοί όπως της Συρίας και του Ιράκ με τη βοήθεια φιλικών χωρών χάλασαν αυτή τη συνωμοσία. Όπως είπε η πιο ευτυχισμένη στιγμή για τον ίδιο σήμερα ήταν που συμφώνησαν και οι τρεις ηγέτες να βοηθήσουν τον καταπιεσμένο λαό της Συρίας. Ο Ιρανός Πρόεδρος είπε ότι στην Συρία πρέπει να υπάρξει ειρηνική διευθέτηση, προσθέτοντας πως σήμερα η κατάσταση των ανθρώπων στη Συρία είναι πραγματικά πολύ άσχημη. “Η πιο γιορτινή μέρα στην περιοχή μας θα είναι οπωσδήποτε την ημέρα που θα τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία”, ανέφερε.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν από την πλευρά του είπε ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ τους λέγοντας ότι η αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας Συρίας είναι πολύ σημαντική. “Υπάρχουν αυτοί που προσπαθούν να κομματιάσουν τη Συρία. Εμείς αποφασίσαμε να ενισχύσουμε την τριμερή μας συνεργασία”, είπε. Ωστόσο ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι είναι προτεραιότητά τους να προχωρήσει ο διάλογος μεταξύ των Σύριων. Είπε ότι στόχος τους είναι να εξολοθρεύσουν πλήρως τους τρομοκράτες. “Προσπαθούν να εμποδίσουν τις ειρηνευτικές μας διαδικασίες”, ανέφερε.

Για τη χθεσινή τελετή για το θεμέλιο λίθο στο Άκκουγιου ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την ευχή ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας στο Άκκουγιου να είναι έτοιμος μέχρι το 2023 που θα είναι τα εκατόν χρόνια από την ίδρυση τουρκικού κράτους.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top