ΔΙΕΘΝΗ

Νευρικότητα και στην Ουάσιγκτον από τα σχόλια του Τραμπ για τη Συρία

Νευρικότητα και στην Ουάσιγκτον από τα σχόλια του Τραμπ για τη Συρία

Η πολεμική ρητορική του προέδρου Τραμπ κι η δημόσια αντιπαράθεση μέσω Τουίτερ με τη Μόσχα, έχουν προκαλέσει νευρικότητα στο Λευκό Οίκο και στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, ενώ πολλά αρνητικά σχόλια υπήρξαν σε επίπεδο πολιτικών αναλυτών και δεξαμενών σκέψης. 


 
«Άστοχα και ανεύθυνα» χαρακτήρισε τα σχόλια Τραμπ για τη Ρωσία ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και πρέσβης των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος θεωρεί πως ο Τραμπ «έχει δίκιο και κάθε λόγο να πλήξει τη Συρία».

«Όμως αυτό δεν είναι βιντεοπαιγνίδι», πρόσθεσε.

Αρκετοί αναλυτές επίσης συνδέουν τις σημερινές απειλές Τραμπ κατά της Ρωσίας με τις έρευνες Μιούλερ για την ρωσική εμπλοκή στις εκλογές και την εισβολή του FBI στα γραφεία δικηγόρου του Αμερικανού προέδρου.
 
Τα περισσότερα πάντως αρνητικά σχόλια γίνονται από αναλυτές και χρήστες δικτύων κοινωνικής δικτύωσης οι οποίοι συγκρίνουν προεκλογικές δηλώσεις του Τραμπ εναντίον επιχειρήσεων του Μπαράκ Ομπάμα κατά της Συρίας, αλλά και δηλώσεις του Τραμπ ότι δεν πρόκειται πριν εξαπολύσει κάποια επίθεση κατά του Ισλαμικού Κράτους, ή της Βόρειας Κορέας να την προαναγγείλει.

Από την άλλη, μόλις τη Δευτέρα δηλώνοντας πως θα αποφασίσει μέσα σε 48 ώρες αν θα δώσει δυναμική απάντηση στην επίθεση με τα χημικά, ο πρόεδρος Τραμπ είχε πει πως δεν πρόκειται να ανακοινώσει τον χρόνο.
 
Επί της ουσίας, αναλυτές πιστεύουν ότι η σκληρή γραμμή του Αμερικανού προέδρου οφείλεται στον σκληροπυρηνικό νέο του σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Τζο Μπόλτον. Όμως, ο Ντάνιελ Μπάιμαν, αναλυτής του Κέντρου Πολιτικής Μέσης Ανατολής σημειώνει ότι αν τελικά ο Αμερικανός πρόεδρος χτυπήσει με πυραύλους τη Συρία, για να έχει η κίνηση αυτή νόημα θα πρέπει να αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης στρατηγικής, κι όχι κάτι που απλά θα προκαλέσει ικανοποίηση γιατί δόθηκε μια οφειλόμενη απάντηση σε έναν μισητό δικτάτορα.

Τα ουσιαστικά ζητήματα είναι, κατά πόσο οι ΗΠΑ αποδέχονται την επικράτηση του ‘Ασαντ, τι απάντηση θα δοθεί στο δίλημμα Κούρδοι της Συρίας ή Τουρκία, κατά πόσο οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων ή θα αποσυρθούν όπως άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος Τραμπ, μέχρι που θα προχωρήσει η σύγκρουση με τη Ρωσία και τέλος, τι θα γίνει με την επέκταση της κρίσης, είτε σε γειτονικές χώρες, είτε με τη μορφή νέων προσφυγικών κυμάτων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top