ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ: Επιρρίπτουν ευθύνες στην Κυβέρνηση τα κόμματα

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ: Επιρρίπτουν ευθύνες στην Κυβέρνηση τα κόμματα

Ερευνα για τη διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή για το Συνεργατισμό ζητούν κόμματα και επιρρίπτουν ευθύνες στην Κυβέρνηση.

Έρευνα για τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Συνεργατισμό για εξεύρεση ιδιώτη επενδυτή, ζήτησαν σήμερα βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης, ύστερα από την πολύωρη κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών, στην οποία συζητήθηκαν τα τεκταινόμενα στο Συνεργατισμό, ενώ επέρριψαν ευθύνες στην Κυβέρνηση για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Τράπεζα, με το κυβερνών κόμμα ωστόσο να ζητά από τα κόμματα να επιδείξουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου δήλωσε ότι το κυβερνών κόμμα απευθύνει έκκληση προς όλους να επιδείξουν τη μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα, σημειώνοντας ότι είμαστε στη μέση μιας διαδικασίας για τον Συνεργατισμό, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί αλώβητη και μετά από την ολοκλήρωσή της θα υπάρχει άπλετος χρόνος για συζήτηση όλων των θεμάτων που τίθενται.

Το ΑΚΕΛ από πλευράς του έστειλε επιστολή στον Γενικό Ελεγκτή με την οποία ζητά διερεύνηση της εν εξελίξει διαδικασίας αναζήτησης ιδιώτη επενδυτή για τον Συνεργατισμό, όπως δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος Στέφανος Στεφάνου.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι υπάρχει τεράστια διάσταση μεταξύ των όσων δεσμεύτηκε η Κυβέρνηση για το Συνεργατισμό και της διαδικασίας που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το 2013, 2016 και 2017 η Κυβέρνηση μιλούσε για ανάκτηση των μετοχών του Συνεργατισμού από τους πολίτες, ενώ σήμερα υπάρχει μια διαδικασία ξεπουλήματος, όπως είπε, της Τράπεζας στους ιδιώτες με φόρτωμα των ζημιών στους φορολογούμενους πολίτες και μίλησε για αποτυχία των κυβερνώντων είτε λόγω μεθόδευσης είτε λόγω ανικανότητας από πλευράς τους.

Ανέφερε ακόμα ότι ενώ οι πολίτες παρατηρούν ότι συνεχώς πληρώνουν τις ζημιές, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για success story. Σημείωσε επίσης πως παρά το γεγονός ότι ως τώρα έχουν δοθεί στο Συνεργατισμό περίπου 6 δις και έγινε κούρεμα καταθέσεων για να στηριχθούν οι τράπεζες, ακόμα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα.

Για το θέμα της διαχείρισης των ΜΕΔ, είπε πως οι κυβερνώντες θέλουν να αλλάξουν το νομικό πλαίσιο που αφορά τις εκποιήσεις, κατά τρόπο που να λειτουργεί υπέρ των τραπεζών και σε βάρος των δανειοληπτών. Ξεκαθάρισε ότι για το ΑΚΕΛ αυτοί που πρέπει να προστατευθούν και να διευκολυνθούν είναι οι δανειολήπτες που είναι συνεπείς και τα δάνεια τους αφορούν πρώτη κατοικία και μικρή επαγγελματική στέγη, αλλά λόγω μείωσης των εισοδημάτων δεν μπορούν να τα εξυπηρετήσουν.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος έκανε λόγο για disaster story στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, σημειώνοντας πως εδώ και πέντε χρόνια έπρεπε να είχε συσταθεί φορέας για διαχείριση των ΜΕΔ όλων των τραπεζών. Αυτό, είπε, θα κόστιζε λιγότερο και σήμερα οι τράπεζες θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση. Δεν πάρθηκαν αυτές οι αποφάσεις λόγω σκοπιμοτήτων, επειδή κάποιοι επιδίωξαν και πέτυχαν να περάσουν οι κυπριακές τράπεζες σε ξένα συμφέροντα, όπως σημείωσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι θα πρέπει να διαχειριστούμε μια νέα κρίση στο τραπεζικό σύστημα ώστε να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα του Συνεργατισμού, του κράτους και του Κύπριου φορολογούμενου, των υπαλλήλων, των καταθετών και των δανειοληπτών του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.

Ανέφερε δε πως σε αντίθεση με την Ιρλανδία, όπου, όπως είπε, δόθηκαν το 2011 €5 δις για να τύχει διαχείρισης το πρόβλημα των ΜΕΔ που ανέρχονταν σε €80 δις, στην Κύπρο έχει δοθεί στο τραπεζικό σύστημα στήριξη ύψους €6 δις και έγινε κούρεμα καταθέσεων ύψους €20 δις, ωστόσο τα ΜΕΔ παραμένουν ακόμα στα €16 δις.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι οποιαδήποτε λύση θα δοθεί στο Συνεργατισμό θα πρέπει να διασφαλίζει συγκεκριμένες αρχές, ότι δηλαδή, δεν θα επηρεαστούν οι καταθέτες, δεν θα κλονιστεί η αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και δεν θα μεταφερθούν πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις στις πλάτες του φορολογούμενου πολίτη.

Η σημερινή συνεδρίαση έχει επιβεβαιώσει τον ελλιπή, ανεπαρκή εποπτικό έλεγχο που ασκήθηκε στο Συνεργατισμό πριν το 2013, με αποτέλεσμα να συσσωρευθούν αδυναμίες και στρεβλώσεις όσον αφορά τη λειτουργία του, είπε ο κ. Σιζόπουλος.

Πρόσθεσε ότι επιβεβαιώθηκε ότι το 2014 όταν η κυβέρνηση αποφάσισε την κρατικοποίηση δεν μελέτησε εναλλακτικές επιλογές δεδομένου ότι το χρονοδιάγραμμα αποκρατικοποίησης θα ήταν συγκεκριμένο.

Τρίτον, είπε, διαπιστώνεται ότι από την πλευρά της η Κυβέρνηση δεν διεκδίκησε από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές να υπάρχει μια χαλάρωση για μια μεταβατική περίοδο όσον αφορά τα κριτήρια, τα οποία θα πρέπει να εκπληρούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου δεδομένης της κρίσης, καθώς και του κουρέματος και γενικά της κρίσης που προκάλεσε στην κυπριακή οικονομία εξωγενής παράγοντας.

Ανέφερε τέλος ότι ότι η νέα διοίκηση του Συνεργατισμού φαίνεται ότι δεν έχει πείσει τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές όσον αφορά την αξιοπιστία της εταιρικής διακυβέρνησης που άσκησε, με αποτέλεσμα συνεχώς να υπάρχουν αναβαθμισμένες απαιτήσεις για εκπλήρωση συγκεκριμένων κριτηρίων και να δημιουργούνται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Συνεργατισμός.

Τη διαφωνία του με ένα μέρος των ενεργειών της Κυβέρνησης και του Συνεργατισμού διατύπωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης, λέγοντας ότι παραμένει ανοιχτό και πρέπει να κριθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Ελεγκτή κατά πόσον αυτές είναι έννομες και προς το δημόσιο συμφέρον.

Όσο περισσότερο ερευνούμε το θέμα αισθανόμαστε ότι για ακόμα μια φορά ως εκπρόσωποι του λαού πιαστήκαμε κορόιδο, είπε.

Η κυβέρνηση και η διοίκηση του Συνεργατισμού κινούνται σε αγεωγράφητα νερά, όπως ανέφερε, με ένα σχεδιασμό που το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η περιουσία του λαού θα καταλήξει στα χέρια κάποιου επενδυτή.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι παραμένουν αναπάντητα κρίσιμα ερωτήματα, όπως το τι θα γίνει με τα ΜΕΔ στο Συνεργατισμό και τη διαχείριση των ΜΕΔ στις υπόλοιπες τράπεζες, πώς θα δημιουργηθεί και ποια θα είναι η μορφή του φορέα διαχείρισης ΜΕΔ, καθώς και το θέμα που τέθηκε από τη συμπολίτευση για το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις που θα τις καταστήσει, όπως είπε, σχεδόν αυτόματες για να διευκολυνθούν τάχα οι τράπεζες στη διαδικασία διαχείρισης των ΜΕΔ.

Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας τα κόμματα έθεσαν από πλευράς τους σωρεία ερωτημάτων τα οποία ο Υπουργός Οικονομικών θα απαντήσει σε νέα συνεδρία την ερχόμενη Τετάρτη το απόγευμα.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top