ΔΙΕΘΝΗ

Ντάνκαν: 'Στηρίζουμε κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας'

Ντάνκαν: 'Στηρίζουμε κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας'

Την αναγνώριση από τη βρετανική κυβέρνηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και την υποστήριξη του Λονδίνου στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, επαναβεβαιώνει ο Υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν σε επιστολή του.

Η επιστολή με ημερομηνία 20 Απριλίου 2018 απευθύνεται στον Πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, Χρίστο Καραολή και αποτελεί απάντηση στην επισήμανση από τον ίδιο αλλά και από την παροικία γενικότερα των τουρκικών παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, με προηγούμενη επιστολή του προς τον Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας είχε επισημάνει τις τουρκικές παράνομες ενέργειες, καλώντας τη βρετανική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει την επιρροή της επί της Τουρκίας ώστε να στηρίξει την Κύπρο.

Την ίδια περίοδο, στο πλαίσιο εκστρατείας της Ομοσπονδίας, σχεδόν 3.000 email και επιστολές παρόμοιου περιεχομένου είχαν σταλεί προς το Foreign Office από μέλη της παροικίας.

Στην επιστολή του ο σερ Άλαν αρχικά ευχαριστεί τον κ. Καραολή και τα μέλη της Ομοσπονδίας για τις επιστολές τους προς τον Υπουργό Εξωτερικών αναφορικά με την κυπριακή ΑΟΖ και δηλώνει την ευχαρίστησή του για τη συνάντηση που είχε με στελέχη της Ομοσπονδίας.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εδώ και καιρό αναγνωρίσει το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της και θέλουμε να δούμε να προχωρά η εξερεύνηση. Έχουμε, ως εκ τούτου, εγείρει τις πρόσφατες εξελίξεις με την Τουρκία», αναφέρει η επιστολή του Βρετανού Υπουργού Ευρώπης και συνεχίζει:

«Πιστεύουμε ότι οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθούν προς το όφελος όλων των Κυπρίων και προτρέπουμε όλες τις πλευρές να αναζητήσουν τρόπους με τους οποίους η ανάπτυξη των υδρογονανθράκων μπορεί να υποστηρίξει την αναζήτηση μίας λύσης».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην προοπτική λύσης του Κυπριακού, ο σερ Άλαν Ντάνκαν επισημαίνει: «Παραμένουμε δυνατός υποστηρικτής της λύσης του Κυπριακού και συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι μια πολιτική συμφωνία για να επανενωθεί η Κύπρος είναι εφικτή. Μία επανενωμένη Κύπρος θα ξεκλείδωνε σημαντικά οικονομικά οφέλη μέσω αυξημένων ευκαιριών για εμπόριο, επενδύσεις και τουρισμό.

"Το Ηνωμένο Βασίλειο θα ενθαρρύνει τις πλευρές να επιδείξουν την ανανεωμένη δέσμευσή τους στη διαδικασία εργαζόμενες προς μία επανέναρξη των συνομιλιών τους ερχόμενους μήνες και είναι έτοιμο να συζητήσει με τις πλευρές πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τη διαδικασία».

Ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης κλείνει την επιστολή του αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη στο περιθώριο της Συνόδου της Κοινοπολιτείας στο Λονδίνο εκείνη την ημέρα, στις 20 Απριλίου. Όπως αναφέρει, διαβεβαίωσε τον Υπουργό ότι η βρετανική πολιτική παραμένει ως εκτέθηκε στην επιστολή.

Σε δήλωσή του με αφορμή τη λήψη της επιστολής από τον σερ Άλαν Ντάνκαν, ο Χρίστος Καραολής σημείωσε: «Είμαι ευγνώμων στον Υπουργό για τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας το Φεβρουάριο και για το ότι άκουσε την κοινότητά μας στο κρίσιμο θέμα των δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ της. Θα ήθελα επίσης να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε εκείνους που έστειλαν email και επιστολές προς το Foreign Office και που έκαναν τη φωνή της κοινότητάς μας να ακουστεί δυνατά και καθαρά».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top