ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στην Αγγλία με άρωμα Κύπρου - Οι υποψήφιοι συμπατριώτες μας

Εκλογές στην Αγγλία με άρωμα Κύπρου - Οι υποψήφιοι συμπατριώτες μας

Στις κάλπες προσέρχονται την Πέμπτη (3/5) οι κάτοικοι περίπου 150 δήμων της Αγγλίας για την ανάδειξη περισσότερων των 4.300 δημοτικών συμβούλων και ορισμένων δημάρχων.

Αυτές οι τοπικές εκλογές δεν αφορούν την ανάδειξη δημάρχων στους μεγάλους μητροπολιτικούς δήμους, όπως το Λονδίνο, αλλά κυρίως τοπικά συμβούλια.

Από αυτά τα συμβούλια, τα 32 είναι στη βρετανική πρωτεύουσα και μεταξύ των υποψηφίων υπάρχει αξιοσημείωτη παρουσία Κυπρίων ομογενών.

Στο δήμο του Enfield με την πολυπληθή κυπριακή κοινότητα, στο βόρειο Λονδίνο, ο μακροβιότερος δημοτικός σύμβουλος είναι ο Γεώργιος Αναστάση Σάββα, που υπηρετεί ανελλιπώς την τοπική κοινωνία επί 32 χρόνια. Ήταν ο πρώτος Ελληνοκύπριος που εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στο Enfield και ο πρώτος Ελληνοκύπριος που διετέλεσε δήμαρχος στην περιοχή.

Κατάγεται από τα Λεύκαρα και το 1996 τιμήθηκε από τη βασίλισσα με τον τίτλο του Μέλους της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (MBE) για την προσφορά του στην κοινότητα και στο δήμο του Enfield.

Την Πέμπτη θα είναι ξανά υποψήφιος με το Εργατικό Κόμμα στο διαμέρισμα του Haselbury. «Στόχος μου πάντα είναι να υπηρετώ την τοπική κοινότητα. Παράλληλα δεν ξεχνώ ποτέ τις ρίζες μου και τον κυπριακό αγώνα για δικαιοσύνη και ειρήνη και για τερματισμό της συνεχιζόμενης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί», λέει ο κ. Σάββα στο ΚΥΠΕ.

Από τους νεαρότερους Κύπριους της Βρετανίας που επιλέγουν να ασχοληθούν με τα κοινά και να διεκδικήσουν την ψήφο των συμπολιτών τους είναι ο Στέφανος Ιωάννου, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο διαμέρισμα του Southgate, επίσης στο δήμο του Enfield.

«Ως κοινότητα έχουμε υποχρέωση να υποστηρίζουμε υποψηφίους που μιλούν εξ ονόματος των Κυπρίων. Οι δικές μου αρχές πάντα θα απηχούν τις αξίες των Ελληνοκυπρίων εδώ στη Βρετανία που συνεισφέρουν τόσα πολλά», δηλώνει από την πλευρά του στο ΚΥΠΕ ο κ. Ιωάννου.

Ως υποψήφιοι στο Λονδίνο πρώτιστη προτεραιότητά τους δεν μπορεί παρά να είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών τους. Ο κ. Ιωάννου αναφέρεται π.χ. στην πρόθεσή του να πιέσει για να ανοίξει ξανά το αστυνομικό τμήμα του Southgate, να εναντιωθεί στην επέκταση των λωρίδων κυκλοφορίας για ποδήλατα, ένα πρόγραμμα που έχει διχάσει την τοπική κοινωνία και να συμβάλει στην αναγέννηση του κύριου δρόμου του Southgate, μεταξύ άλλων με δυνατότητα δωρεάν στάθμευσης μισής ώρας για τους πελάτες των εκεί καταστημάτων.

Ο κ. Σάββα σημειώνει ότι ως κυπριακής καταγωγής δημοτικός σύμβουλος αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για τους ομογενείς που μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να τον προσεγγίζουν για υποθέσεις τους. Ιδιαίτερη είναι η επαφή του με την παροικία και μέσω της εφημερίδας «Η Παροικιακή», όπου καταπιάνεται ως αρθρογράφος με διάφορα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Επί μισό αιώνα ο κ. Σάββα είναι ενεργό μέλος της παροικίας. «Η εισβολή στην Κύπρο άλλαξε κυριολεκτικά το όλο σκηνικό και γύρευα τρόπους να βοηθήσω όσο μπορούσα στη ενημέρωση γύρω από το Κυπριακό. Δεν έχω επιδιώξει προσωπικά συμφέροντα και ωφελήματα. Εξάλλου όταν επιδιώξουμε τέτοια χάνεται το νόημα και η ουσία και στην πραγματικότητα νοθεύεται ο σκοπός των προσπαθειών μας που πρέπει να είναι το κοινό όφελος και το κοινό συμφέρον», απαντά στο ερώτημα για το πώς αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά στη Βρετανία.

Από την πλευρά του ο Στέφανος Ιωάννου σημειώνει ότι είναι γέννημα-θρέμμα του βορείου Λονδίνου και ότι από μικρός ενεπλάκη στο Συντηρητικό Κόμμα. «Διαμορφώθηκε ένας ισχυρός δεσμός με την περιοχή μου και αυτό αποτυπώνεται στη φιλοδοξία μου να εκπροσωπήσω αυτό το μέρος που μου έχει δώσει τόσα πολλά. Ασχολήθηκα με την πολιτική επειδή συμφωνώ με τις αρχές του Συντηρητικού Κόμματος: οικογένεια, ελεύθερη αγορά και την ιδέα ότι η σκληρή δουλειά θα σε οδηγήσει στην κορυφή».

Πρωτοασχολήθηκε ενεργά με τα πολιτικά στα 15 του και το 2016 είχε ανώτερη θέση σε μία από τις οργανωμένες εκστρατείες υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στην πορεία προς το δημοψήφισμα. «Εξακολουθώ να διαφωνώ θεμελιωδώς με το Brexit», δηλώνει ο κ. Ιωάννου.

Τόσο ο κ. Ιωάννου όσο και ο κ. Σάββα ενσυνείδητα τονίζουν ότι διεκδικούν την ψήφο των συμπολιτών τους σε αυτές τις τοπικές εκλογές και ως εκπρόσωποι συγκεκριμένων κομμάτων.

«Καλώ την παροικία να προσέλθει στις κάλπες αθρόα και να υποστηρίξει όλους τους Εργατικούς υποψήφιους. Είναι μία ευκαιρία να σταλεί ένα μήνυμα αποδοκιμασίας στην Τερέζα Μέι. Συμφωνώ με την παρότρυνση της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας για μεγάλη συμμετοχή των ομογενών», είναι το μήνυμα του κ. Σάββα προς τους ομογενείς που ψηφίζουν.

«Αν δείτε την τελική επιλογή υποψηφίων θα διαπιστώσετε ότι οι Εργατικοί δεν κατεβάζουν ούτε έναν νεαρό Ελληνοκύπριο υποψήφιο σε αυτές τις εκλογές, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως παράδειγμα για την επόμενη γενιά. Εγώ προσωπικά υπόσχομαι να εναντιώνομαι πάντα σε ενέργειες του δήμου του Enfield που δεν εξυπηρετούν την κυπριακή κοινότητα», λέει ο κ. Ιωάννου.

Από ΚΥΠΕ

*Στην Κεντρική φωτογραφία ο Στέφανος Ιωάννου μαζί με την πρώτη Κυρία Άντρη Αναστασιάδη

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top