ΚΟΣΜΟΣ

Νέος πρωθυπουργός στην Ιταλία ο Κόντε - Το βιογραφικό του

Νέος πρωθυπουργός στην Ιταλία ο Κόντε - Το βιογραφικό του

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο επιβεβαίωσε ότι νέος πρωθυπουργός θα είναι ο Τζουζέπε Κόντε.

Μιλώντας στην έξοδο του προεδρικού μεγάρου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, μετά τη συνάντηση που είχε λίγο νωρίτερα με τον πρόεδρο της Ιταλίας, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της νέας πολιτικής κυβέρνησης θα είναι ο καθηγητής νομικής Τζουζέπε Κόντε.

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο συνάντησε τον Ιταλό ΠτΔ

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο συναντήθηκε πριν λίγο με τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα, αλλά δεν αποκάλυψε το όνομα του υποψήφιου πρωθυπουργού της κυβέρνησης που οι πεντάστεροι ετοιμάζονται να συνθέσουν με την Λέγκα.

Ο Ντι Μάιο τόνισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ότι πρόκειται για πολιτική κυβέρνηση, «η οποία επιβραβεύει τις μεγάλες μάχες που έχουν δώσει τα Πέντε Αστέρια».

Ενδεικτικά, ανέφερε την ανάγκη να παραμείνει δημόσιο αγαθό το νερό, την αξιοκρατία, την κατάργηση της μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος που ενέκρινε η κυβέρνηση του Ματτέο Ρέντσι και την στήριξη των ανέργων με το «εισόδημα του πολίτη».

«Μετά από τις αναγκαίες σκέψεις και κινήσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, ελπίζουμε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε αυτή την νέα πορεία», τόνισε ο Ντι Μάιο. Την ώρα αυτή, ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματταρέλλα συναντάται με τον γραμματέα της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι.

Ο 54χρονος καθηγητής με τις αριστερές απόψεις μέχρι που έγινε μέλος του M5s κατάγεται από την περιοχή της Απουληίας. Είναι χωρισμένος και πατέρας ενός αγοριού δέκα ετών. και διατηρεί γνωστό δικηγορικό γραφείο στην Ρώμη. Έχει σπουδάσει Νομική στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης και σε άλλα παγκοσμίου φήμης ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το Yale, η Σορβώνης και το Cambridge. Διδάσκει Δημόσιο Δίκαιο στα Πανεπιστήμια της Φλωρεντίας και της Μπολόνια, έχει εμπειρία στις επιχειρήσεις και τη διοίκηση, τα οικονομικά και το αστικό δίκαιο, έχει διατελέσει και διευθυντής σε αρκετά νομικά περιοδικά, ενώ είναι ο προσωπικός δικηγόρος του Λουίτζι Ντι Μάιο, επικεφαλής των 5 Αστέρων. Σύμφωνα με την Corriere Della Sera αν και διαθέτει « ένα μακροσκελές βιογραφικό, δεν έχει καμία ιδέα όσον αφορά την πολιτική».

Το βιογραφικό του

Ο Κόντε μπορεί να διατηρεί χαμηλό προφίλ, αλλά δεν είναι παντελώς άγνωστος. Κατά την προεκλογική περίοδο του όνομά του είχε ακουστεί για το νεοσύστατο πόστο του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης και Αξιοκρατίας, που θα επιφορτιζόταν με την απάλειψη όλων των μη αναγκαίων νόμων από την ιταλική νομοθεσία.

Δεν αποκλείεται να αναλάμβανε το υπουργείο αυτό σε περίπτωση που το M5s κατόρθωνε να εξασφαλίσει κυβερνητική πλειοψηφία, αφού ο ίδιος ήταν ο εγκέφαλος μιας από τις βασικές προεκλογικές των πεντάστερων, να περιορίσουν την πολυνομία με την κατάργηση άνω των 400 «άχρηστων» νόμων ώστε να περιοριστεί η γραφειοκρατία και να απελευθερωθεί από τον βρόγχο της η οικονομία και να αυστηροποιήσουν τη νομοθεσία για τη διαφθορά.

Τάσσεται, επίσης, υπέρ της αναθεώρησης της μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος, η οποία ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι.

Πριν συμπορευθεί με το κίνημα Πέντε Αστέρων, ο Κόντε, όπως τονίζουν πολλοί ιταλοί σχολιαστές (και φέρεται να δήλωσε και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι), είχε φιλική σχέση με την πρώην υπουργό υπεύθυνη για τις θεσμικές αλλαγές Μαρία Έλενα Μπόσκι, ένα από τα ισχυρότερα ονόματα της ιταλικής κεντροαριστεράς.

Από ΑΠΕ-ΜΠΕ και iefimerida

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top