ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΡΟΟΔΟΣ: Ανακαλύφθηκε άγνωστη μέχρι σήμερα νεολιθική εγκατάσταση

ΤΡΟΟΔΟΣ: Ανακαλύφθηκε άγνωστη μέχρι σήμερα νεολιθική εγκατάσταση

Ευρήματα για μια άγνωστη μέχρι σήμερα νεολιθική εγκατάσταση στο Τρόοδος.

Λίθινα εργαλεία, κοσμήματα από πικρόλιθο και διατροφικά κατάλοιπα ζώων, τα οποία σχετίζονται με μια άγνωστη μέχρι σήμερα νεολιθική εγκατάσταση αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη της ερευνητικής ομάδας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον Καθηγητή Αρχαιολογίας Νίκο Ευστρατίου, συνεχίζοντας τις ανασκαφικές της δραστηριότητες στο άνω μέρος της κοιλάδας του Ξερού ποταμού στην ορεινή Κύπρο, στην περιοχή της Πάφου, αποκάλυψε σημαντικά αρχαιολογικά στοιχεία, αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, λίθινα εργαλεία, κοσμήματα από πικρόλιθο, διατροφικά κατάλοιπα ζώων, τα οποία σχετίζονται με μια άγνωστη μέχρι σήμερα Νεολιθική εγκατάσταση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, τη οποία μεταδίδει το ΓΤΠ.

Η νέα θέση, προστίθεται, «εντοπίστηκε σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων από την παλαιότερη χρονολογικά κυνηγετική κατασκήνωση της 9ης χιλιετίας του Αγ. Ιωάννη/Βρέτσια-Ρουδιά, η οποία ερευνάται ανασκαφικά από την ίδια αρχαιολογική ομάδα τα τελευταία χρόνια».

«Η νέα θέση έχει πάρει την ονομασία Αγ. Ιωάννης/Βρέτσια-Άνω Ρουδιάς και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, πρόκειται για μια αγροτική εγκατάσταση στο Τρόοδος, η έκταση και ο ακριβής χαρακτήρας της οποίας είναι ακόμα υπό διερεύνηση», σημειώνεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «τα νέα αυτά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η ορεινή ενδοχώρα της Κύπρου παρουσιάζει εξίσου σημαντικό ερευνητικό ενδιαφέρον με αυτό των πεδινών και κυρίως παράκτιων περιοχών όσον αφορά στην πρώιμη προϊστορία του νησιού».

Αν και η ανασκαφική έρευνα στη νέα θέση βρίσκεται στην αρχή της, αναφέρεται, «οι πρώτες αρχαιολογικές ενδείξεις είναι ευρήματα που πιθανότατα χρονολογούνται σε μια πρώιμη φάση της Ακεραμικής Νεολιθικής (Φάση Καλαβασού/Χοιροκοιτίας) που χρονολογείται στα μέσα της 7ης χιλιετίας π.Χ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι λίθινα εργαλεία και αγγεία στον ευρύτερο χώρο είχαν προϊδεάσει την αρχαιολογική έρευνα για την ύπαρξη μιας θέσης της Ακεραμικής Νεολιθικής περιόδου, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση των αρχαιολόγων ότι, κατά τα πρώιμα προϊστορικά χρόνια, το Τρόοδος δεν ήταν περιοχή αποκλειστικά εποχικών και περιθωριακών δραστηριοτήτων, όπως κυνήγι, τροφοσυλλογή, αλλά αντίθετα όριζε και τη μόνιμη παρουσία γεωργών και κτηνοτρόφων ομάδων που, ανάμεσα στα άλλα, χαρακτηρίζονταν από έντονη κινητικότητα, επαφές και διακίνηση πρώτων υλών, όπως τον πικρόλιθο».

«Η ανάδειξη της προϊστορίας της ορεινής Κύπρου από την ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην αρχαιολογία του νησιού που φιλοδοξεί να εντάξει στη συζήτηση τις θεωρητικά περιθωριακές περιοχές και τον ρόλο τους στη διαμόρφωση της κυπριακής πολιτισμικής παράδοσης διαχρονικά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top