ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ρίζες των σχέσεων Κύπρου-Ισραήλ – Ο ρόλος του Σιμόν Πέρες στην ένταξη στην Ε.Ε.

Οι ρίζες των σχέσεων Κύπρου-Ισραήλ – Ο ρόλος του Σιμόν Πέρες στην ένταξη στην Ε.Ε.

Με τις σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ ασχολείται εκτενές άρθρο της Jerusalem Post.

Ο αρθρογράφος Χερμπ Κίνον εξηγεί ότι οι δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες δεν ξεκινά από το 2002, όταν άρχισαν να «πέφτουν» οι σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας, επικαλούμενος μάλιστα δηλώσεις του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, σύμφωνα πάντα με τον Κίνον και τη Jerusalem Post, διηγείται πως άλλαξαν δραματικά οι σχέσεις Τελ Αβίβ και Λευκωσίας.

«Το 1994 η Κύπρος προσπαθούσε να πείσει τα ευρωπαϊκά κράτη να συμφωνήσουν για την ένταξή μας στην ΕΕ», δήλωσε ο κ. Μαυρογιάννης, ο οποίος συμμετείχε ως διπλωμάτης σε αυτές τις προσπάθειες.

Υπήρχαν επιφυλάξεις, κυρίως λόγω των προβλημάτων με την Τουρκία και αναφέρθηκε σε μια συνάντηση τον Δεκέμβριο του 1994 στη Βουδαπέστη.

Ο Σιμόν Πέρες, τότε ΥΠΕΞ του Ισραήλ, ήταν εκεί. Σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιάννη, ο Αλέκος Μιχαηλίδης, τότε ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας, απευθύνθηκε στον κ. Πέρες και ζήτησε τη βοήθειά του για να πείσει τις ευρωπαϊκές χώρες.

«Ο Σιμόν ήρθε σε εμάς και είπε: ‘Θα βοηθήσω, αλλά επιτρέψτε μου να σας πω κάτι –δεν πρόκειται να βοηθήσω σε αυτό μόνο για εσάς. Το πράττω για εμένα και τη χώρα μου, γιατί με την ένταξη της Κύπρου φέρνουμε το Ισραήλ πιο κοντά στην Ευρώπη και την Ευρώπη πιο κοντά στο Ισραήλ’».

Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 1995, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ήρθε στην Κύπρο για να συζητήσει το θέμα και είπε στον υπουργό ότι ο Σιμόν Πέρες του ζήτησε να υποστηρίξει την αλλαγή πολιτικής σχετικά με την ένταξη της Κύπρου.

Η παρέμβαση του Πέρες, όπως εξήγησε ο κ. Μαυρογιάννης, πραγματοποιήθηκε το 1995, τη στιγμή που το Ισραήλ είχε έντονες και καρποφόρες σχέσεις με την Τουρκία - κάτι που ενδυναμώνει εκείνους που υποστηρίζουν ότι οι ισραηλινο-κυπριακοί δεσμοί θα ήταν τόσο ισχυροί όσο σήμερα, ακόμα και αν ο Ερντογάν δεν είχε έρθει στην εξουσία το 2002.

Α.Μ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Ανατολίτικο παζάρι» στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν τη Δευτέρα- Το μοίρασμα φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό

ΠτΔ για υπόθεση Θανάση: «Η εκτελεστική εξουσία θα εξετάσει γιατί από το 2005 δεν έγιναν όσα θα έπρεπε να γίνουν»

Σάβια Ορφανίδου στο «Τ» : «Δεν θυμάμαι πως ήμουν πριν την κόρη μου, είναι σαν να μην υπήρχα»

ΠτΔ: « Όταν κάποιος δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει σημαίνει αισθάνεται αδυναμία για τις θέσεις του»

Εγινε και αυτό στην Eurovision: Kύπρος και Ελλάδα δεν αντάλλαξαν 12αρι - Ούτε καν 10αρι - Που έδωσαν βαθμούς



ΠτΔ: « Όταν κάποιος δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει σημαίνει αισθάνεται αδυναμία για τις θέσεις του»

ΠτΔ: « Όταν κάποιος δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει σημαίνει αισθάνεται αδυναμία για τις θέσεις του»

Όταν κάποιος δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει καν σημαίνει αισθάνεται αδυναμία για τις θέσεις του, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι η δική μας πλευρά είναι έτοιμη για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top