ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Διορισμός νέου ερευνώντα λειτουργού για καταγγελία εναντίον ιατρικού λειτουργού

Διορισμός νέου ερευνώντα λειτουργού για καταγγελία εναντίον ιατρικού λειτουργού

Διορισμός νέου ερευνώντα λειτουργού για καταγγελία εναντίον ιατρικού λειτουργού από το 2016.

Ο Υπουργός Υγείας αποφάσισε όπως προχωρήσει στον διορισμό νέου ερευνώντα λειτουργού, προκειμένου να εξεταστεί εκ νέου τυχόν πειθαρχική ευθύνη του ιατρικού λειτουργού, εναντίον του οποίου προέκυψε καταγγελία το 2016.

Η απόφαση του Υπουργού λήφθηκε μετά από νέα επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα προς τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, στις 29 Μαΐου, όπως αναφέρεται σε τοποθέτηση του Υπουργείου Υγείας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας εξ αφορμής ρεπορτάζ του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, χθες.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, η καταγγελία τέθηκε υπόψη του τέως Υπουργού Υγείας κατά το 2016 και ο Υπουργός διέταξε τη διεξαγωγή διοικητικής ερευνάς για να καταδειχθεί αν υπάρχουν ενδεχόμενες πειθαρχικές ευθύνες και σε ποιον εντοπίζονται. Η εν λόγω έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ενδέχεται να υπάρχουν πειθαρχικές ευθύνες έναντι συγκεκριμένου ιατρικού λειτουργού. Ο Υπουργός Υγείας διέταξε την διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας, διορίζοντας συγκεκριμένο γιατρό που υπηρετούσε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας για να διεξάγει την εν λόγω έρευνα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ο καταγγέλλων την αρχική υπόθεση, με επιστολή του, εξέφρασε τη θέση ότι ο συγκεκριμένος ερευνών λειτουργός είχε σύγκρουση συμφέροντος, και ζητούσε την αλλαγή και τον διορισμό νέου ερευνώντα λειτουργού. Ως εκ τούτου και προκειμένου να μην υπάρξει οποιαδήποτε σκιά, ο Υπουργός Υγείας διόρισε νέο ερευνώντα λειτουργό για να διεξάγει την πειθαρχική έρευνα.

Η εν λόγω πειθαρχική έρευνα μετά την ολοκλήρωσή της κατέληγε ότι δεν συντρέχει οποιαδήποτε ευθύνη έναντι του συγκεκριμένου ιατρικού λειτουργού και ο ερευνών λειτουργός πρότεινε τη μη λήψη οποιασδήποτε περαιτέρω ενέργειας.

Παρά τα ευρήματα της πειθαρχικής έρευνας, με επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα, ημερομηνίας 5 Ιανουαρίου 2017, ο Υπουργός Υγείας ζητούσε τη δική του καθοδήγηση για τον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης.

Περί τον Μάρτιο του 2017, ο Υπουργός Υγείας ενημερώθηκε από την Αστυνομία για την έναρξη αστυνομικής έρευνας έναντι του συγκεκριμένου λειτουργού για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα, γεγονός που από μόνο του υποχρεώνει στην άρση οποιασδήποτε άλλης πειθαρχικής έρευνας εκτυλίσσεται παράλληλα. Επισημαίνεται δε ότι η Αστυνομία στις 23 Φεβρουαρίου 2018 ενημέρωσε το Υπουργείο Υγείας ότι ολοκληρώθηκε η αστυνομική έρευνα και δεν προέκυψαν οποιεσδήποτε ποινικές ευθύνες έναντι του υπό έρευνα ιατρικού λειτουργού. Κατόπιν της ανωτέρω εξέλιξης καθίστατο εκ νέου δυνατή η επανέναρξη νέας πειθαρχικής έρευνας.

Σημειώνεται δε ότι από την έναρξη της αστυνομικής έρευνας ήτοι τον Μάρτιο του 2017 μέχρι και την ολοκλήρωσή της στις 23 Φεβρουαρίου 2018, αντηλλάγηκε σχετική επιστολογραφία μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της Γενικής Εισαγγελίας με την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου να απευθύνει εκ νέου αίτημα, ημερομηνίας 18 Ιανουαρίου 2018, για απάντηση στην επιστολή ημερομηνίας 5 Ιανουαρίου 2017, αφού η απαντητική επιστολή του Δικηγόρου της Δημοκρατίας, ημερομηνίας 27 Ιανουαρίου 2017, δεν βρέθηκε ποτέ στον σχετικό φάκελο του Υπουργείου, πιθανόν εκ λάθους καταχώρησης.

Η Γενική Εισαγγελία σε απάντησή της, ημερομηνίας 23 Φεβρουαρίου 2018, σημείωνε ότι η εν λόγω επιστολή είχε απαντηθεί στις 27 Ιανουαρίου 2017 και κοινοποιούσε αντίγραφο της εν λόγω απάντησης στην Γενική Διευθύντρια.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο, ο εν λόγω φάκελος παραδόθηκε για χειρισμό στον νυν Υπουργό Υγείας με την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Μάρτιο του 2018. Ωστόσο, λόγω άλλων προτεραιοτήτων, όπως η ενημέρωση για τα καθημερινά ζητήματα του Υπουργείου, καθώς και η ετοιμασία χρονοδιαγραμμάτων για ολοκλήρωση των μεσο-μακροπρόθεσμων μεταρρυθμιστικών σχεδιασμών ενόψει της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και της εισαγωγής του ΓεΣΥ, δεν έτυχε άμεσου χειρισμού το συγκεκριμένο θέμα.

Μετά την εκ νέου αποστολή επιστολής από τον Γενικό Εισαγγελέα προς τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, ημερομηνίας 29 Μαΐου 2018, και σχετικής ενημέρωσης του Υπουργού Υγείας στις 30 Μαΐου 2018 για την ύπαρξη της νέας επιστολής, ο Υπουργός Υγείας αποφάσισε όπως προχωρήσει σήμερα στον διορισμό νέου ερευνώντα λειτουργού, προκειμένου να εξεταστεί εκ νέου τυχόν πειθαρχική ευθύνη του συγκεκριμένου ιατρικού λειτουργού, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Καταλήγοντας, το Υπουργείο Υγείας καλεί τα ΜΜΕ, προτού προτρέξουν να δικάσουν και να καταδικάσουν άτομα και καταστάσεις, να επικοινωνούν εκ των προτέρων με τους αρμόδιους, ώστε να λαμβάνουν την ορθή πληροφόρηση και να διασταυρώνουν τις πληροφορίες τους. Επί του προκειμένου, εάν το Ραδιοφωνικού Ίδρυμα Κύπρου ζητούσε την εν λόγω πληροφόρηση, θα τη λάμβανε, αναφέρει το Υπουργείο.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top