ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπουργείο Παιδείας για Παγκύπριες: «Παρατηρείται μία στρέβλωση»

Υπουργείο Παιδείας για Παγκύπριες: «Παρατηρείται μία στρέβλωση»

Ανακοίνωση Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σχετικά με τα αποτελέσματα των Παγκυπρίων Εξετάσεων.

Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας, σχολιάζει τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων 2018, αναφέροντας πως οι μέσοι όροι όπως ανακοινώθηκαν δεν αποδίδουν την πραγματική επίδοση των μαθητών και παρατηρείται μία στρέβλωση.

Αυτούσια η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας:

Οι τελικές Παγκύπριες Εξετάσεις χαρακτηρίζονται σαν το τελικό αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που καταβλήθηκε από ένα σύνολο εμπλεκόμενων φορέων (μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών, διοικητικής και παιδαγωγικής οργάνωσης της σχολικής μονάδας, δοκιμασία εφαρμογής εκπαιδευτικών πολιτικών) σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται για την μεταβατικότητά της ως προς την εφαρμογή εκπαιδευτικών πολιτικών από το Ενιαίο Λύκειο στις κατευθύνσεις υποχρεωτικών μαθημάτων για σκοπούς απόλυσης και συνδυασμούς μαθημάτων για σκοπούς πρόσβασης στα Πανεπιστήμια. Ο πλήρης διαχωρισμός των εξετάσεων απόλυσης για απόκτηση Απολυτηρίου Μέσης Εκπαίδευσης και πρόσβασης στα Πανεπιστήμια θα εφαρμοστεί το σχολικό έτος 2019-2020. Τότε ο πλήρης διαχωρισμός των δύο μορφών εξετάσεων θα δώσει την πραγματική εικόνα  και τον αντικειμενικό σκοπό για τον οποίο θα διενεργείται η κάθε μία.

Σήμερα, οι μέσοι όροι των γνωστικών αντικειμένων όπως ανακοινώθηκαν δεν αποδίδουν την πραγματική επίδοση των μαθητών και παρατηρείται μία στρέβλωση. Οι μέσοι όροι των επιδόσεων των μαθητών που δεν είχαν ως κύριο στόχο τους την πρόσβαση σε Δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου ή/και της Ελλάδας, αλλά ενδιαφέρονταν μόνο για το απολυτήριο, είναι πολύ χαμηλοί (υπολείπονται στα βασικά μαθήματα από 3-6 μονάδες από τον μέσο όρο των Παγκυπρίων). Επίσης, εάν αφαιρεθεί το ποσοστό αυτών των μαθητών, για να περιοριστούμε μόνο στους μαθητές που ήθελαν πρόσβαση στα Πανεπιστήμια, τότε οι μέσοι όροι του συνόλου των μαθημάτων, ανεβαίνουν προς τα πάνω κατά 2-3 μονάδες. Τότε φαίνεται η πραγματική εικόνα των επιδόσεων.

Στο εκπαιδευτικό μας σύστημα γίνονται ουσιαστικές και στοχευμένες αλλαγές όπως η εφαρμογή των δεικτών επιτυχίας και επάρκειας όπου πλέον υπάρχει πλήρης συνάφεια ανάμεσα στον ωφέλιμο διδακτικό χρόνο και τα διδακτέα (ύλη, δεξιότητες), ουσιαστική και πολυποίκιλη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην εφαρμογή των δεικτών επιτυχίας και επάρκειας και στη διαφοροποιημένη διδασκαλία στην τάξη για καλύτερη και αποδοτικότερη εμπέδωση των διδακτέων. Παράλληλα η εφαρμογή των τετραμήνων στην Γ΄ Λυκείου θα επιτρέψει στους εμπλεκόμενους φορείς συνεχή και επαρκή ανατροφοδότηση, διαμορφωτική αξιολόγηση, αποτελεσματικότερο έλεγχο των διαδικασιών προετοιμασίας των υποψηφίων για πρόσβαση, αλλά και ενδυνάμωση και αναγνωρισιμότητα του Εθνικού απολυτηρίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top