ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωτίου: 'Αποκλείουμε λύση όπου θα γίνουμε ένα κράτος - δορυφόρος'

Φωτίου: 'Αποκλείουμε λύση όπου θα γίνουμε ένα κράτος - δορυφόρος'

Η Τουρκία θέλει ένα κανονικό σύγχρονο κράτος ή ένα κράτος – δορυφόρο; διερωτάται ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου.

Η Τουρκία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν επιθυμεί ένα κανονικό σύγχρονο κράτος ή ένα κράτος – δορυφόρο, δήλωσε σήμερα ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου, επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Αυγόρου στον Ιερό Ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, ο κ. Φωτίου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «σαράντα τέσσερα χρόνια μετά και εξακολουθούν να αγνοούνται περίπου οχτακόσιοι πενήντα συμπατριώτες μας».

«Με τις ευθύνες της κατοχικής δύναμης να είναι τεράστιες και ασήκωτες. Δεν πρόκειται όμως να ενδώσουμε, ούτε να αποδεχτούμε τους σχεδιασμούς και τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας για κλείσιμο της τραγωδίας των αγνοουμένων. Θα συνεχίσουμε και δεν θα παύσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για τη διακρίβωση και της τελευταίας περίπτωσης αγνοουμένου μας», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι «με κύριο όπλο την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μας, που κερδίσαμε ως αποτέλεσμα του απελευθερωτικού μας αγώνα, οφείλουμε να προχωρήσουμε μπροστά ενωμένοι, και με συλλογικότητα και υπευθυνότητα να αντιμετωπίσουμε τους τουρκικούς σχεδιασμούς».

«Αγωνιζόμαστε για μια πατρίδα ελεύθερη, χωρίς κατοχικούς στρατούς, μια πατρίδα επανενωμένη με διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων της. Χωρίς τα εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα οποιασδήποτε χώρας, πόσο μάλλον της Τουρκίας που εξακολουθεί να κατέχει παράνομα σημαντικό τμήμα των εδαφών μας και να προσπαθεί, μέσω της λύσης που αυτή επιδιώκει, να επεκτείνει τον έλεγχο της επί ολόκληρης της Κύπρου».

Έχουμε κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει, πρόσθεσε, «την ετοιμότητα μας να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν στο Γκραν Μοντανά τον περασμένο Ιούλιο, στη βάση των παραμέτρων που συγκεκριμενοποίησε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στις 4 εκείνου του μήνα».

«Η στάση που τήρησε τότε η Τουρκική πλευρά ήταν η αιτία του αδιεξόδου που δημιουργήθηκε. Θα πρέπει δε τώρα να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της. Επιθυμεί ή όχι ένα κανονικό σύγχρονο κράτος προς το συμφέρον και των δυο κοινοτήτων της νήσου, όπως το καθόρισε ο Γενικός Γραμματέας; Ή μήπως επιμένει σε ένα κράτος – δορυφόρο, ένα κράτος θνησιγενές και έρμαιο των τουρκικών συμφερόντων και επιδιώξεων;», διερωτήθηκε.

Σε όποια περίπτωση, κατέληξε, «εμείς αποκλείουμε μια τέτοια λύση. Οι προσπάθειες μας στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και στις αρχές, τις αξίες και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Κύπρος είναι πλήρες κράτος- μέλος».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top